Menu

Door het ouderschapsplan hebben we spanning rond Kerst. Wat nu?

ouderschapsplan

Uitelkaar.nl kijkt met ervaringsdeskundige Francien (38) terug op haar scheiding – twee jaar geleden – en de afspraken die ze met haar ex maakte in het ouderschapsplan. In een aantal blogs delen we haar ervaringen. Deze keer een ervaring met de afspraken die ze maakte voor de Kerst.

“Wanneer je gaat trouwen spreek je met elkaar af dat je het anders gaat doen dan die stellen die langs elkaar heen leven en elkaar niet meer écht zien. Ondanks dit mooie voornemen overkwam het ons toch. Voor alle duidelijkheid, ik heb absoluut geen spijt van mijn huwelijk. Het heeft me twee mooie dochters opgeleverd die ik voor geen goud had willen missen en mijn ex is een toegewijd vader voor hen.

Peter, mijn ex, en ik zijn op een goede manier uit elkaar gegaan. We kunnen gewoon naast elkaar zitten bij de schoolvoorstellingen van onze meiden. Natuurlijk was het niet makkelijk en best emotioneel om afspraken te maken. Je wilt elkaar niet te kort doen en het best mogelijke voor je kinderen, maar tegelijk wil je je kinderen eigenlijk geen dag missen. Dat betekent dus compromissen sluiten.

Ouderschapsplan

We hebben veel tijd besteed aan het ouderschapsplan. Naast de gebruikelijke verdeling van de ‘normale’ weken kwam ook Kerst aan bod. De afspraak die we maakten was helder: Eerste Kerstdag altijd bij mij, Tweede Kerstdag altijd bij hem. Op papier een goed plan maar in de praktijk pakte het eigenlijk helemaal niet prettig uit. Ik had ze dan namelijk op Kerstavond en Eerste Kerstdag. Op Tweede Kerstdag sliep iedereen lekker uit. Vervolgens stapten we in de auto naar Peter. Het kwam er dus op neer dat hij maar een halve dag écht Kerst kon vieren met zijn meiden. Hij was daar vorig jaar al niet blij mee en dit jaar liet hij dat ook weer duidelijk merken. Dat bracht spanning mee en dat maakte de Kerstdagen er niet gezelliger op. Op zich deden we niets anders dan wat we afspraken in het ouderschapsplan, maar ergens begreep ik zijn irritatie wel. Ik heb mezelf de vraag gesteld: wat vind ik hierin belangrijk? Hoe wil ik me hierin opstellen? Toen heb ik hem voorgesteld de afspraak aan te passen. Peter waardeerde het enorm dat ik daar zelf mee kwam. In plaats van dezelfde verdeling elk jaar, doen we nu om-en-om. In de oneven jaren heb ik ze Eerste Kerstdag en in de even jaren zijn ze eerst bij hun vader en komen ze in de loop van Tweede Kerstdag bij mij.

Spanning is opgelost

Natuurlijk was het even slikken voor mij. Maar ik ben vooral blij dat de spanning is opgelost. Het heeft me wel doen inzien dat je niet altijd overziet hoe de afspraken die eerst heel logisch en eerlijk lijken, uiteindelijk uitpakken. En dat afspraken aanpassen een goede oplossing kan zijn. Ik zou stellen die in een scheiding zitten dan ook aanraden om in het ouderschapsplan mee te nemen hoe om te gaan met afspraken die toch niet werken. Ik verwacht dat onze nieuwe afspraak ons een rustigere Kerst oplevert en vooral voor de kinderen is dat fijn. En daar gaat het toch om.”

Laura Kistemaker

Uitelkaar.nl

In onze volgende blog vertelt Francien verder over haar scheiding.

Vind je deze blog waardevol? Doe ons een plezier en deel hem op social media!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × zes =

Vlog

We hebben continue strijd over de kinderen. Over echt álles! Ik wil echt niet dat hij in mijn huis komt als Lisa weet terug naar mij komt. En ik mag ook niet binnenkomen bij hem. Wat kan ik doen? Roos van Succesvol Scheiden het Gooi vlogt eLees verder > vechtscheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.