Menu

Het sneeuwbaleffect van mijn scheiding

effect van een scheiding

Ik weet niet hoe jullie dat ervaren, maar mijn scheiding  heeft op veel meer vlakken iets losgemaakt dan alleen mijn liefdesrelatie (of gebrek daaraan) met ex-genoot.

Het is net of de ene bal de andere in beweging zette, door te besluiten te scheiden en zo gingen een heleboel ballen tegelijkertijd rollen. En, om het drama effect te vergroten, leken sommige ballen ook nog te groeien gedurende hun rit. Als een sneeuwbal die groter wordt als je hem door de sneeuw rolt.

Relatie met ouders verandert

Het klinkt metaforisch en zo zie ik het ook, maar wat ik concreet bedoel is dat bijvoorbeeld door de scheiding mijn relatie met mijn ouders veranderde. Ik ging mijn band met hun in een ander licht zien, mede door hun reactie en houding tijdens het scheidingproces (zie mijn eerdere blog). Ik ging in therapie om te ontdekken hoe ik in een relatie zoals die met mijn ex kon belanden en ontdekte allerlei patronen die zich herhaalden.

Ik wil voorkomen dat ook ik die patronen weer doorgeef aan mijn kinderen en de therapie is daar een eyeopener voor. 

Mijn zelfbeeld

De therapie houdt me ook een spiegel voor: hoe kijk ik naar mezelf en klopt dat beeld wel?

Ik heb de neiging negatief over mezelf te denken, de lat erg hoog te leggen en schuld snel naar mij toe te trekken. Hoewel ik ogenschijnlijk op velen overkom als een zelfverzekerde vrouw,  vanbinnen voel ik me vaak heel onzeker en gespannen.

Dit blokkeert me behoorlijk, zowel als persoon als als professional. Hoewel onzekerheid, angst en spanning me al jaren in de weg zit, heeft de scheiding me er pas toe gezet het echt onder ogen te zien en aan te pakken. Dat gaat met ups en downs, maar ik maak stappen vooruit.  

Effect op mijn werk

Dit alles infecteerde ook mijn werkende leven. Na een flinke burn-out, middenin mijn scheiding, moest ik andere keuzes maken. Ik zocht,  naast mijn zzp baan, een baantje voor vaste inkomsten, waarin ik niet hoefde na te denken en er kon zijn voor de kinderen na school. 

Maar dat geeft geen voldoening dus verbreedde ik mijn horizon en momenteel ben ik druk zoekende naar een baan die meer past bij mijn opleidingsachtergrond en interesses.

Vriendschappen

Vriendschappen veranderden. Sommige vielen af, er kwamen nieuwe vriendschappen bij. Waar bij de meeste stellen de mannen  naar de mannen trekken en de vrouwen naar de vrouwen, kozen de mannen in dit geval ook mijn zijde. Ze hadden nauwelijks een klik met mijn ex-genoot. 

Maar door de hele vechtscheidingssituatie gingen sommige mensen überhaupt meer afstand nemen. Wat ik op zich best begrijp,  ik was niet de meeste fraaie versie van mezelf in die tijd. 

Nieuwe relatie

Ook  in mijn nieuwe relatie werkt het rollende ballen effect door. Wat wil ik niet meer in deze relatie, wat juist wel? Hoe kan ik beter voor mezelf zorgen? Maar ook zorgen: is deze relatie wel goed? Is het niet eenzelfde type als ex  waardoor ik het patroon alsnog doorzet?

Soms test ik mijn partner uit. Tot hoever kan ik gaan voor jij boos wordt en ik krijg wat ik kende? Partner laat zich niet gek maken. Goddank. Die kijkt het nuchter aan en weet… dit waait wel weer over.

Het was een heel diep dal waar ik doorheen ging. De weg naar beneden begon al enkele jaren vóór ik besloot te scheiden.  De weg maar boven was steiler dan de weg naar beneden en had meer obstakels dan ik kon voorzien. Maar, ik kom er sterker en meer als mezelf uit, daar geloof ik in! 

Ik ben Fien, een veertiger en trotse moeder van twee pubers van 13 (dochter) en 11 jaar (zoon). Ik ben inmiddels twee jaar gescheiden. Hoewel mijn ex en ik de kinderen anders beloofd hadden is het ons niet gelukt om in goede harmonie uit elkaar te gaan. Ik vind dat zeer spijtig, dit verdienen de kinderen niet. En wij eigenlijk ook niet. Ondanks alle pijn en verdriet is dit wel een heel leerzaam proces voor ons allemaal. Inmiddels hebben we de strijdbijl begraven en zijn we in goed overleg met elkaar. Corona crisis en co ouderschap gaat ons goed af!

Daarnaast prijs ik me alweer een tijdje zeer gelukkig met een nieuwe partner. Mijn ervaringen rondom scheiden, lijden en, ondanks de beurse plekken op mijn ziel, met vertrouwen een nieuwe relatie aangaan, deel ik graag met jullie in deze blog. 

Lees hier alle blogs van Fien

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × = dertig twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.