Menu

Het verdriet van opa over de scheiding

opa scheiding

De vader van onze blogster Marieke schreef het volgende mooie en ontroerende gedicht naar aanleiding van Marieke’s echtscheiding. Het verwoordt prachtig het verdriet van een opa over de scheiding die zijn kleinkinderen meemaken.

Verdriet diep in mij

nadat zijn kamer

bij de verhuizing was geruimd

zat Ties ineengedoken

achter het nieuwe huis van mama en huilde

kon niet duidelijk maken waarom

 

van buiten niet

maar van binnen huilde ik

 

samen liepen de beide jongens met hun vader

de berg af naar papa’s huis

dat was voor die dag zo afgesproken

of ze wilden blijven werd niet gevraagd

ik zag ze op hun rug gezien vertrekken weg van ons

 

van buiten niet

maar van binnen huilde ik

 

steeds dacht ik: misschien missen ze warmte

en het gezellig samenzijn op één plek

wat of waar is hun thuis?

ze zoeken het gezellig samen bij elkaar zijn op

of willen zelfs het liefst nog op schoot

 

van buiten niet

maar van binnen huilde ik

 

het speelgoed is verdeeld over twee plekken

soms een onhandig gemis

als ze het net op een moment zouden willen gebruiken

jullie kunnen niet mee in de verhuiswagen, te gevaarlijk

geen tijd, wij verhuizen wel voor jullie

 

van buiten niet

maar van binnen huilde ik

 

ik stond voor het laatst in hun slaapkamers

waar veel van de herinneringen opdoemden

daar waar ze vanaf hun geboorte toefden

van hun gelukkig babygekraai

tot de verhaaltjes voor het slapengaan

 

van buiten niet

maar van binnen huilde ik

 

Ties ligt bij mijn binnenkomst bij papa

om vijf uur ’s middags te slapen op de bank

Mees zit één meter voor de tv en zegt: opa kijk! Disney Planes

in deze kamer speelden we tot in de zevende hemel

hier bouwden we torens en vulden we onze dromen

 

van buiten niet

maar van binnen huilde ik

 

als ik dagelijks mijn laptop heb opgestart

verschijnen op het bureaublad hun foto’s van índertijd

toen papa en mama nog samen met hen waren

hun ouders hielden niet meer van elkaar

maar zij wel van hun papa en mama samen

 

van buiten niet

maar van binnen huilde ik

 

tot woensdag, dan zie ik jullie weer

en donderdag

en vrijdag

ook zaterdag en zondag nog?

en wanneer komen jullie weer eens bij ons logeren?

 

vannacht

in het donker zal ik zachtjes huilen

van buiten en van binnen

 

Geschreven door “opa Christ”, 28 november 2015

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zeven = 7
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.