Menu

Hoe maak je een goed ouderschapsplan?

goed ouderschapsplan

In een goed ouderschapsplan staan afspraken die werken. Je hebt meer kans dat je afspraken werken, als je zo snel mogelijk iemand inschakelt die je daarbij kan helpen. Liefst iemand die verstand heeft van kinderen die in twee huizen opgroeien.

Waarom je niet moet wachten met het ouderschapsplan

Sta je op het punt om te scheiden of zijn jullie net apart gaan wonen? Krijgen jullie een baby, maar wonen jullie niet samen? Dit zijn de redenen waarom het slim is om zo snel mogelijk afspraken met elkaar te maken:

Voorlopige situatie

De eerste afspraken maak je voor de voorlopige situatie. De definitieve afspraken maak je later, als je je nieuwe leven praktisch hebt ingericht. Weet je nog niet hoe alles eruit komt te zien? Waar je gaat wonen? Of je werkgever mee gaat werken? Juist in deze periode van onzekerheid en stress helpt het om heldere voorlopige afspraken te maken over de zorg voor de kinderen.

Kinderen willen weten waar ze aan toe zijn, ook al is dat alleen voor de komende weken. Hoe zien de feestdagen eruit? Of de verjaardagen die eraan komen?

Open gesprek

Als je te lang wacht bestaat het gevaar dat je standpunten in gaat nemen, waar je dan niet meer vanaf wil wijken. Je kunt dan geen open gesprek meer voeren over een oplossing waar je allebei achter staat.

Als je te lang wacht is de kans groot dat er nare dingen worden gezegd of dreigementen worden geuit. Ook al meende je het niet, toch onthoudt de ander het vaak wel en dat schaadt het vertrouwen.

Alles wat er niet goed ging tijdens het scheidingsproces, moet je later weer recht zien te trekken.

Zoek begeleiding bij het maken van een ouderschapsplan

Gescheiden opvoeden, je hebt het (meestal) nog niet eerder gedaan. In de meeste gevallen kan je het beter niet allemaal alleen doen. Zoek steun bij professionals om de boel op de rit te krijgen. Een mediator of scheidingscoach kan jullie inzicht geven in hoe kinderen in een scheiding zich voelen en reageren. Ze kunnen praktische tips geven waar jezelf misschien nog niet aan gedacht had.

Rust

Je zit in een emotionele achtbaan en de zorg voor de kinderen is het meest gevoelige onderwerp. Mediators of scheidingscoaches leiden de communicatie in banen en kunnen helpen om meer rust te krijgen.

Laat iemand anders de afspraken zo opschrijven dat jullie later allebei nog weten wat er precies bedoeld werd.

Redelijk

Het succes van een ouderschapsplan hangt er uiteindelijk vanaf of je allebei nog redelijk naar elkaar kunt zijn. En of je er van bewust bent dat jouw gedrag voor een groot deel bepaalt hoe je kind zich voelt. Ben je bereid en in staat zijn om je eigen emoties niet op de eerste plaats te zetten? Vind je dat lastig, dan kun je je ook in dit proces laten begeleiden. Samen of alleen.

Marianne Laarakker

Scheiden met baby

Lees ook de andere blogs van Marianne.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie + 3 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.