Menu

Is mijn idee van het huwelijk achterhaald? Blog van Johannes

1 reactie
huwelijk achterhaald

Na het gesprek met de systeemtherapeute gingen we tegelijk weg en nadat ik de deur achter ons had dicht getrokken, stonden we opeens tegenover elkaar in de gang. Daar schrokken we van, de meter tussen ons in leek de Grand Canyon geworden, opeens was alles anders. Maar wat zeg je op het moment dat het net niet meer je vriendinnetje is, hoe neem je eigenlijk afscheid van een ex?

Echte liefde

Onbewust moest ik terugdenken aan onze eerste date en het hele sterke gevoel dat ik achteraf had. Een gevoel dat ik totaal niet kon verklaren, maar waar ik wel heilig van overtuigd was. Dat zij degene was waar ik al die tijd op had gewacht, dat ik met haar een gezin wilde stichten, met haar wilde ik oud en grijs worden.

Dat het geen gemakkelijke liefde zou worden, ook dat ontdekte ik al snel, maar dat maakte niks uit, omdat ik ook van mezelf wist niet de gemakkelijkste te zijn om mee samen te leven. Het was wij tegen de wereld, we zouden er samen uitkomen; echte liefde!

Ben ik ouderwets?

In voor- en tegenspoed dus, met die gedachte zat ik een paar jaar later geknield voor haar met een ring in mijn hand. Toen ik dit later aan vrienden uitlegde noemden ze mij ouderwets, maar ouderwets of niet, haar antwoord op de vraag of ze met mij wilde trouwen was toch echt ‘ja’ geweest.

De verlovingsring deed ze niet meer af, familie en vrienden werden geïnformeerd, haar status op facebook veranderde ze in ‘verloofd’. Kort daarna werd haar droomjurk gekocht en waren we plannen aan het maken voor de trouwdag. En onbewust interpreteerde ik haar antwoord ook als een ja op de vraag of zij een vijftigtal jaren later trouw aan mijn bed zou zitten als ik dement zou zijn geworden.

Zij had een ander beeld

Maar in die gang bij de systeemtherapeut heb ik moeten concluderen dat haar antwoord dan wel ‘ja’ was, maar dat zij blijkbaar een heel ander beeld had bij het getrouwd zijn. Het klopt dat we een moeilijke tijd achter de rug hadden, en dat zou het ook nog wel even gaan worden omdat er ook tussen ons dingen speelden die het er lastiger op maakten. Voor mij geen reden om op te geven, maar om er des te harder voor te gaan knokken. Maar dat bleek ouderwets en mijn partner was modern.

Is mijn beeld van het huwelijk dan echt zo achterhaald?

Ik zou graag een nieuwe partner tegen willen komen, maar betekent dat dat zij ook modern is? Moet ik dan ook maar modern gaan worden? Maar kan ik wel op die moderne manier tegen liefde aankijken? Dat staat in schril contrast met mijn ouders, die deze week 50 jaar getrouwd zijn.

Johannes: Allereerst natuurlijk trotse papa van twee prachtige dochters van 4 en 7 jaar. Mijn partner heeft ruim twee jaar geleden besloten een punt te zetten achter de relatie. De reden van de relatiebreuk lag bij mijn psychische kwetsbaarheden, zoals dat netjes heet. Ik was daardoor op dat moment huisvader en de impact op mij was het grootst. Gelukkig heb ik een zeer goede relatie met mijn ex-partner waardoor we alles voor de kinderen goed kunnen regelen. In mijn blogs deel ik mijn ervaringen en schrijf ik over de impact van psychische problemen op een relatie, in de hoop dat mensen er iets aan hebben.

Lees ook de andere blogs van Johannes

REACTIES

Profielfoto van Eline

Eline - 24 jun 2022

Hallo Johannes, als je zo'n mooi voorbeeld van je ouders hebt, die al 50 jaar bij elkaar zijn, dan lijkt het alsof dat de norm is. Maar zoals bij alles wat 'de norm' is, mag je je afvragen wie bepaalt wat die norm nou precies is. Ik ken veel voorbeelden van mensen die meerdere langdurige relaties hebben (seriële monogamie), bijvoorbeeld. Het sleutelwoord is en blijft communicatie. Er zijn nog meer dingen nodig voor een fijne, gezonde relatie, maar ik zie heel vaak dat het op de communicatie achterblijft. Dat jullie blijkbaar met andere verwachtingen het huwelijk zijn in gestapt, heeft daar denk ik ook mee te maken. Hoe goed kenden jullie elkaar? Hoe goed praatten jullie met elkaar? Of is het nu bij de therapeut eigenlijk voor het eerst dat jullie zo met elkaar praten? Wat jij nu modern noemt, is de oppervlakte. Het gaat om wat daaronder zit: welke overtuigingen je hebt, hoe goed kun je je gevoelens uiten, hoe zit het met je zelfvertrouwen. Het gaat er niet om welke vorm je nieuwe relatie aan gaat nemen: latten, samenwonen, trouwen, happily ever after, maar om de inhoud.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + = 10
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.