Menu

Marieke blogt: mediator: hulp of hel?

5 reacties
mediator bij scheiding


mediator bij scheidingTwee weken na hét besluit hebben we de eerste afspraak met onze mediator. Een vriendelijke man die volgens zijn website de belangen van de kinderen hoog in het vaandel heeft staan. Dat vinden we beiden heel belangrijk dus hij is onze man! Het is een prettig eerste gesprek op een zonnige herfstdag en zelfs deze eerste afspraak over het regelen van een van de moeilijkste zaken in ons leven verloopt vriendelijk en zorgzaam. Er is wederzijds respect, zorgzaamheid en steun. Maar als een waas ligt er ook een bepaalde zakelijkheid en afstand overheen…. de schim in de mist. Nog steeds heb ik behoefte aan verbondenheid, dat waar ik ons hele huwelijk zo’n behoefte aan gehad heb, en daarom doen de tekenen van mensenliefde mij goed maar ook verdriet. Verdriet om wat er was maar ook om wat er nooit heeft mogen zijn. Gedachten vliegen alle kanten op en ineens dringt de datum tot me door en besef ik me dat deze dag de dag is dat wij elkaar 9 jaar geleden ontmoetten…. tranen vloeien.

De Mediator

We gaan met hem in zee, een volgende afspraak wordt gepland, financiële stukken worden ingediend en de mediator laat door een derde partij een alimentatieberekening maken. Tijdens de volgende afspraak wordt de berekening doorgesproken. Mijn aanstaande ex-man constateert dat de berekening totaal niet klopt, waarden zijn verkeerd overgenomen. De mediator blijkt de berekening niet op fouten gecontroleerd te hebben maar legt hem klakkeloos aan ons voor. Ons inziens erg slordig aangezien mijn aanstaande ex-man de fouten er binnen enkele seconden uit haalt. Maar hij lijkt de berekening niet te kunnen doorzien en zegt schouderophalend dat hij daar echt niks aan kan doen. Helaas blijkt de toon gezet voor alle volgende documenten en afspraken. De aangevraagde subsidie voor mijn deel van de mediationkosten is hij vergeten aan te vragen bij de Raad voor de Rechtsbijstand, correcties die moeten worden doorgevoerd in het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan verwerkt hij niet of deels en uiteindelijk schrijven wij de daardoor beide documenten vrijwel geheel zelf. Deadlines die gesteld zijn in verband met de noodzaak om een en ander voor 1 januari in te dienen bij de rechtbank worden overschreden en bij ons neemt de stress toe. Hij heeft het belang van die deadlines zo benadrukt en nu gaat hij er glansrijk overheen. Als we hem op al deze nalatigheid aanspreken heeft hij smoesje na smoesje. We kúnnen het vertrouwen niet uit handen geven, en dat in een tijd dat je je handen al vol hebt aan jezelf en de kinderen, een tijd dat je boog gespannen staat en dat je elke vorm van stress echt wel kunt missen, een tijd waarin je juist een mediator nodig hebt om je te ontlasten en de zaken goed voor je te regelen. En die daar een ongelofelijk hoog bedrag voor krijgt….. heeft hij dat wel verdiend?

Het is achter de rug

En dan, medio december, het is achter de rug, de dag voor mijn échte vertrek, de dag voordat we écht uit elkaar gaan, de laatste afspraak met die mediator. De stukken zijn getekend. Ik omhels mijn aanstaande ex-man en bedank hem, huilend, voor de mooie jaren, voor onze lieve jongens en voor het vredige proces. Je bent een goed mens, ik hou van jou, het ga je goed…..

Ik ben Marieke, ik ben 38 jaar, moeder van twee zoontjes van 4 en 6 jaar en gescheiden sinds begin 2015. Sinds de scheiding sta ik weer in mijn kracht, het is zó fijn om me na jaren weer zo te voelen!

REACTIES

Patrick - 31 jul 2015

Heel mooi geschreven! Vooral dat laatste stuk dat je afscheid neemt van je ex..

Pien Hoogenboom - 31 jul 2015

Beste Marieke, wat vervelend om te horen dat je slechte ervaringen hebt gehad met jullie mediator. Was hij een MfN registermediator met een extra anatekening? Dat zijn mediators die een aanvullende opleiding hebben gehad voor het begeleiden van echtscheidingen. Dat betekent niet dat iemand het daarna altijd goed kan maar het maakt de mediator wel vatbaar voor klacht- en tucht recht. Dus als je een goede (echtscheidings)mediator zoekt kijk dan altijd even in het MfN register (www.mfnregister.nl). Jammer dat deze mediator het beeld over mediation in ieder geval bij jou zo negatief heeft beïnvloed. Geloof me: er zijn heel veel goeie mediators te vinden. Succes verder!

Margriet van Ham - 1 aug 2015

Wat een droevige ervaring met deze "mediator". Ik kan het niet genoeg benadrukken: zorg dat je bij scheidings-en andere familiezaken een registermediator in de arm neemt met de familieaantekening van de MfN (Mediatorsfederatie Nederland). Leden van de Nederlandse Vereniging van familiemediators (mfam; www.mfam.nu) beschikken allen over deze aantekening en dienen zich voortdurend bij te scholen op alle terreinen die met het vak te maken hebben: de psychologische en pedagogische facetten van het vak én de juridische en financiële kant daarvan. Bovendien zijn we onderworpen aan een streng tuchtrecht. Margriet van Ham, familie-en scheidingsmediator en voorzitter van de mfam

Floris Bosch - 13 okt 2018

Helaas hebben mijn ex-partner en ik ook een koekenbakker van een mediator getroffen. Meneer-met-mfam-papieren wierf ons met mooie praat als klant, maar bleek een onbetrouwbare geldwolf met diverse nevenbelangen en geen enkel zelfreflecterend cq empathisch. De MfN heeft een zeer kundig bemiddelaar na onze klachten ingeschakeld. Ook toen bleef deze zelfvoldane .... (plaatsnaam doorgehaald door redactie) zelfvoldane duizendpoot met belangen in de verkoop van onze woning aan een met hem bevriende dame, verplicht zaken moeten doen met zijn huisnotaris en zijn streven om de verzekeringen via zijn eigen assurantiekantoor over te nemen de schuld aan iedereen behalve zichzelf - inclusief de bemiddelaar - geven. Het tuchtrecht zal er een jaar over doen om over deze charlatan’s handelen te oordelen. En al die tijd adverteert hij door en beschadigd onnodig mensen in een zeer kwetsbare periode van hun leven...ik adviseer: download een kindplan en scheidingsplan van internet en probeer de scheiding samen goed af te wikkelen. Dat scheelt duizenden euro’s en vele uren frustratie. Lukt dat niet? Er zijn gelukkig ook zeer goede mediators. Let goed op en betaal niet te veel vooruit!

Bianca - 2 mrt 2019

Wat vervelend om te lezen dat je zo een nare ervairng hebt gehad. Wij hebben in tegendeel juist een goede ervaring gehad bij een mediator. Was echt super fijn.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 1
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.