Menu

De eerste blog van Christel over haar narcistische ex

7 reacties
narcistische ex

Narcistische ex

Zo’n tweeënhalf jaar geleden vluchtte ik (na geestelijke en lichamelijke mishandeling) samen met onze dochter van 8 maanden naar mijn familie. Voordat ik dit deed, heb ik gesproken met een maatschappelijk werkster. Ik zat in een vreemde, benauwende relatie en mijn ex zette ons kind in tijdens ruzies. Na een gesprek met een maatschappelijk werkster, kreeg ik de bevestiging dat de vader van onze dochter narcistisch is. Een vreemde trieste gewaarwording. Een slechte film waarin we beland waren waarbij de veiligheid van onze dochter nog steeds moeilijk te waarborgen is. De maatschappelijk werkster adviseerde: “ga zo snel mogelijk en zo ver mogelijk bij hem vandaan en neem een goede advocaat”.

Help ik ben in een vechtscheiding beland!

In hoeverre is narcisme pedagogisch verantwoord? Help ik zit in een vechtscheiding… waar ik niet in wil zitten. Hallo! Dit is geen vechtscheiding! Dit is een gezonde ouder met een ongezonde ouder: een ouder met een narcistische stoornis. Plaats ons niet in het hokje vechtscheiding want dit is echt anders.

Hoe moet ik dit uitleggen? Is het bewezen dat hij een narcistische stoornis heeft? Nee, want een narcist, is perfect. Het zal dan ook nooit aan hem liggen. Het ligt altijd aan een ander. Sterker nog hij gaat in de slachtofferrol zitten. Hij zal dan ook nooit zichzelf laten onderzoeken. In Nederland is dit ook niet verplicht.
Dus dit was het dan: ons kind moet eerst met blauwe plekken thuis komen.

Een narcistische ex kan zeer goed praten, manipuleren en het slachtoffer uithangen als de beste. Hoezo een slechte vader, hij is toch de arme vader die zijn kind amper ziet? Zielig zeg!
Maar als het puntje bij paaltje komt, komt hij zijn verantwoordelijkheden niet na, vraagt hij zelden naar haar en als hij wat beters te doen heeft, laat hij de omgangsregeling schieten.

Wat doet narcisme bij kinderen?

Zijn zoon uit zijn vorige relatie is inmiddels 11 jaar en wil zijn vader niet meer zien. Hij is bij een psycholoog geweest en zijn moeder naar Centrum Jeugd en Gezin. Hij is geestelijk mishandeld en is bang voor zijn vader. Dat is pas zielig! Onze dochter moet nog naar hem toe. Want de informatie wordt ook niet uitgewisseld tussen de Raad van de Kinderbescherming en Centrum Jeugd en Gezin, vanwege de privacy wetgeving. Hallo? Nederland? Waar zijn wij mee bezig? Tja en het betreft een ander kind. Hallo? Maar wel van dezelfde vader. We moeten in dit land praten, praten en nog eens praten, om de tafel met vader en moeder. Met een narcistische ex valt niet te praten, laat staan afspraken te maken. Het gaat hem om de aandacht en het aftroggelen van mensen. Een narcistische ex laat een spoor achter van vernielingen. Zo heeft de vader van mijn dochter het voor elkaar gekregen om zijn ex zo gek te maken dat hij haar afgezet heeft bij een gesloten inrichting. Zijn verhaal was dat zij borderline had. Hij was in dit verhaal dus wederom weer het slachtoffer. Door zijn verdraaiingen, leugens, jaloezie, opsluitingen etc. kan ik mij voorstellen dat je op een gegeven moment het allemaal niet meer helder ziet. Vooral als het je nog aangepraat wordt op een subtiele manier. Dat is pas zielig.

Er zijn genoeg verhalen op internet te lezen van kinderen/ slachtoffers van narcistische ouders. Kinderen die hun narcistische ouder de dood wensen. Omdat ze vernedert zijn, geestelijk en lichamelijk mishandeld. Gaan hier dan geen alarmbellen rinkelen?

Mijn vader is een narcist – Vaderdag

Vaderdag, een dag waar je je als kind zijnde op verheugd. Een dag om je vader in het zonnetje te zetten. De dag waarop je je zelfgemaakte knutselwerk met veel trots aan je vader geeft. Het knutselwerk waar je op de crèche/ school lang mee bezig bent geweest om het gewenste resultaat te behalen. Een mooi cadeau voor papa.

Een dag die speciaal had moeten zijn, samen met papa.
Maar nee, helaas is deze dag niet zoals het hoort.

Want pappa is er niet

Stel je eens voor, je hebt je kind bijna drie weken niet gezien vanwege vakantie, dan zit je toch te trappelen om haar te zien? Dan haal je haar toch gewoon op Vaderdag op?

Een kind heeft recht op haar moeder en vader. Dat klopt, maar in hoeverre als dit uiteindelijk ten koste gaat van het kind?

Als ze terugkomt

Als ze terugkomt is ze van slag. Ze heeft  periodes dat ze zegt: “ik niet naar papa toe”.

Zo 1x in de twee weken wordt er een heel klein beetje van haar haren geknipt, zodat het net niet in helemaal in een staartje kan. Ik negeer het, maar hoever gaat hij?

De laatste keer drukte ze blokken tegen haar vagina (ik was even de gang op om een luier te pakken). Bij elk blokje riep ze blieb en ze had het over een Elza toren. Ik vroeg haar wat voor een spelletje ze aan het doen was. Ik vroeg haar met wie? Ze zei: ikke. Ik vroeg haar wie nog meer? “Papa” zei ze.

Onze dochter is drie. Hoe moet zij voor zichzelf opkomen en hoever gaat de narcist?

Met deze blog hoop ik meer aandacht te krijgen voor slachtoffers van narcisme. Dat hulpverleners beter op de hoogte zijn wat de schade kan zijn bij kinderen en ook door hebben met wie ze te maken hebben. Zodat kinderen in veilige situaties opgroeien.

Je gunt je kind een vader en een moeder, maar wel in alle veiligheid.

Ondanks mijn zorgen heb ik ons leven goed opgepakt. Dat verdient onze dochter en ik ook. Ik wil haar een mooie toekomst geven. 
Vorig jaar ben ik voor mezelf begonnen en dit heeft goed uitgepakt. Het geeft mij positieve energie. Verder ben ik weer lekker gaan sporten in teamverband, net als vroeger en inmiddels heb ik weer een eigen huis. Zelfs ook nog een hele lieve man tegengekomen, waar ik inmiddels 1 jaar een lat relatie mee heb. Hij heeft gelukkig een goede relatie met zijn drie kinderen en zijn ex. Wat enorm veel rust geeft voor de kinderen en erg prettig is voor ons allemaal. Soms ben ik daar weleens jaloers op, op de manier hoe zij dat doen. Een mooi voorbeeld dat het wel kan. Maar helaas zal narcisme niet snel weggaan. Je moet ermee leren dealen. Dankzij mijn familie en hulp van een narcisme expert en psycholoog heb ik ermee kunnen dealen voor zover.

 

 

REACTIES

nikkie - 29 jul 2019

Er moet aandacht blijven scheidingen en narcisme dus goed dat je erover schrijft alleen denk ik niet dat de hulpverlening er te weinig vanaf weet. Maatschappelijk werk herkennen de signalen, overal op internet zijn verhalen te vinden, het is geen onbekend verschijnsel. Wat wel onbekend is hoe daarmee om te gaan bij scheidingen. Het totale systeem van mediators, advocaten en rechter met daarnaast de hulpverlening faalt. Zitten allemaal vast in protocollen, hebben last van tunnelvisie en inderdaad wat jij zegt, praten, praten. Er word niet van gebaande paden afgeweken. Het is een lastig probleem want ik ben er ook wel van overtuigd dat er vele exen zijn die hun ex zomaar beschuldigen van narcisme en andersom van borderline. Dit kunnen ook onterechte beschuldigingen zijn van beide zijden. Zie daar als "systeem" maar eens een goed richtlijn voor te vinden hoe verder met zulke complexe scheidingen. Maar zolang het systeem niet veranderd zullen de hulpverleners met handen en voeten gebonden zijn aan de huidige protocollen. Heel veel sterkte voor jou en je dochter.

Amelie - 30 jul 2019

Dag Christel, Dank voor jouw verhaal. Het is voor mij herkenbaar dat vreemden zeggen dat er twee schuld hebben bij een scheiding. Natuurlijk steek ik de hand in eigen boezem en ben ik achteraf veel te lief geweest en heb ik mezelf weg gecijferd. Dat zou ik nu vermoedelijk niet meer doen, maar op het moment dat ik de vader van onze kinderen ontmoette, was ik verliefd en blij dat iemand zo gek op mij was. Mensen die dichtbij me staan hebben een hekel aan mijn ex en vinden hem een parasiet. Dat is ook wel zo, maar de eerste keer dat ik het hoorde, schrok ik. Na jaren vol ongeloof wat er allemaal gebeurde na de scheiding, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik moet leren dat zaken minder hard binnen komen. Steun de kinderen daar waar ik kan en is er wat meer rust in huis. Met mijn ex vallen ook geen afspraken te maken en dus moet ik ervoor zorgen dat hij O min mogelijk grip op mij heeft. Het is niet makkelijk en ik zegen de dag als de kinderen 18 jaar zijn. Dan hoef ik de goedbedoelde adviezen van een twintigjarige bij kind en gezin niet meer te horen zeggen dat de kinderen hun vader nodig hebben. Natuurlijk, mits hij niet ziek in zijn hoofd was. Mijn psycholoog zei me destijds dat hij eigenlijk meer hulp nodig heeft dan ik, maar dat hij nooit de stap richting haar zal zetten. Ik wens je veel wijsheid toe en blijf in jezelf geloven.

Christel - 1 aug 2019

Hi Nikkie en Amelie, Bedankt voor jullie bericht. Ik weet dat het lastig te zien is. Dat exen van alles roepen naar elkaar. Maar ik weet als geen ander dat je machteloos bent. De hulpverlening zou er voor je moeten zijn. Maar het heeft mij meer negatieve energie gegeven. Een verplicht psychologisch onderzoek van beide ouders zou een hoop schelen i.p.v praten praten praten. Amelie, zo sta ik er ook in. Precies zoals je schrijft. Bedankt voor je bericht. We zullen stap voor stap aankijken hoe het gaat. Ik gun haar een vader. Ik hoop dat ze het engeltje van hem is. Zo kan het ook gaan bij een narcist. Maar ik weet diep in mijn hart dat hij haar zal teleurstellen. Maar stel mezelf gerust door hoop.... misschien wel je kop in het zand steken omdat je niks kan op dit moment.

Peter - 15 okt 2019

Ik zit in een zelfde situatie met mijn ex vrouw en de rechter heeft uitgesproken dat de kinderen daar 5 dagen in de week zijn. Mijn dochter van 10 vertoont ernstige psychologische klachten. Niemand van de hulpverleners gelooft mijn verhaal, want ze wind iedereen om haar vinger en mijn dochter durft niet te praten (behalve met mij) omdat ze bang is dat niemand haar gelooft. Ik zie mijn dochter helemaal kapot gaan en ik doe alles wat ik kan, maar niemand hoort me. Ik weet niet meer wat ik moet doen

Willy Sietsma - 16 okt 2019

Wat herkenbaar, wat je schrijft, Christel. Alles wat je noemt past in de noemer narcistisch gedrag. Je kind tegen je opzetten, valt zelfs onder ouderverstoting. Dat kan klein zijn, maar ook heel groot. Het gaat er in beide gevallen om de macht over jou te behouden. Dat alles kan je een vreselijk onmachtig gevoel geven, zoals ik ook bij Peter lees. Ik weet vanuit mijn ervaring en van die vanuit mijn praktijk dat je niet machteloos hoeft toe te zien, dat er dingen zijn die je kunt doen - en vaak ook laten - om de band met je kind te behouden, te versterken. Ik zet een link van aan artikel in deze reactie. Daarin vertel ik meer over het gedrag naar kinderen, over ouderverstoting, en ook wat je kunt doen. https://willysietsma.nl/2019/04/19/invloed-narcist-kinderen/

Luisa - 7 mrt 2021

Erg wat gebeurt. Onze situatie is beetje anders mijn dochter die al 12 jaar is wel naarcde narcist vader omdat ze krijgt wat ze wilt daar, weinig regels, haar zin. Op gegeven moment mijn dochter is ook false geworden zoaks4de vader. Ze verstopt dingen zoals agressief reacties schreeuwen maar niet slaan toch ze accepteer omdat ze krijgt materiaal dingen en verwennerij en ik de moeder met steeds beetjr regels inzet bij haar met geduld en begrip toch ze kies voor haar vader en de jeugdzorg zie incidenten bij me en gaan ze pakken dat aan me lig en niet bij hem. Ik ben zo wanhopig. Ik sta ij een kant en ze en haar vader in de ander kant. Ze is idd een pop. Ze zit mager uit en onbezorgd maar ze vindt niet erg want ze eet ongezond en ze leeft in haar vader manier waar ze word opgevoed met ern grote ego. Ik ben hier ALLEEN geblijven dat ze haar vader ziet. Tja geen emphatie van allebei voor me. En zo slecht behandeld door hun. Ik heb in 12 jaar van allees geprobeerd met haar met geduld ook ivm puberteit en mijn hoop is dat zij zeg aan de kinder bescherming tafel allees.ook haar fouten maar ik vwrmoed dat hij gaat haar programmeren dat ze verstopt haar verhal. Ik zei tegen haar ALS JE ALLEES VERTEL HOE IK BEN EN JE VADER ALLEES DAN KOMEN WIJ UIT. Maar ze wilt niet meer naar de procedure. Ze weet wat hij fout doet en ze ook. ERG IK WOU ALTIJD MOEDER ZIJN EN HIJ ZEI DAT HIJ TE OUD WAS VOOR VADER EN HIJ HEEFT DE JEUGDZORG IN ZIJN KANT. Ik anderstalige vaste contracten gekregen en nog en hij vaak geen werk best elke twee jaar een baan. Hoe uikomt onze situatie das super moelijk want als ze bij me is gaat ze tegen werken omdat maak niet uit ze vindt leuk geschreeuw worden voor de materiële dingen die ze krijgt

R - 15 sep 2021

Dank voor jouw verhaal. Ze liegen, bedriegen en praten ze je zwart bij je kind. Ze nemen veen verantwoordelijkheid om ook maar iets regelen. Ik heb mijn nn ex 3 jaar geleden “verlaten” na hier heel lang over na te denken. Hij heeft nooit veel betekend in het leven van onze zoon, maar nu mijn zoon 4 is en minder “afhankelijk” kan hij met hem de straat op en pronken. Ook kan hij hem precies gebruiken waarvoor hij hem nodig heeft. Bij dames die mijn zoon leuk vinden, bij activiteiten waar vrienden van vader met kinderen zijn. Echter over zindelijkheid, slapenloosheid, dokterafspraken, regelmaat & ritme niet te spreken. Je kind sterker maken is mij geadviseerd en dat is hij, die kleine weet precies hoe het werkt. Echter mijn ex liegt zelfs voor een rechter en is oh-zo charmant. Ik ben er tenslotte ook voor gevallen in die tijd. Het wordt een lange zit, rechtszaak 1 zit er op.. hulpverlening noemt het een vechtscheiding(hoe dan?) het betreft 1 verantwoordelijke ouder en 1 treiter variant. Ik wens een ieder veel sterkte die dit mee maakt en waardeer je verhaal en je kracht om er een positieve draai aan te geven met een nieuwe partner.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee + 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.