Menu

Scheiden omgekeerd

2 reacties
scheiden omgekeerd, nieuw gezin

“Het voelt als scheiden omgekeerd, zo’n nieuw gezin na de scheiding van je ouders.”

Deze woorden uit de mond van mijn dochter vergeet ik nooit meer en ik gebruik ze dan ook vaak (met haar uitdrukkelijke toestemming natuurlijk) als voorbeeld voor kinderen, ouders, stiefouders, groot- en stief-grootouders.

En zo is het ook. Want na de scheiding van je ouders heb je je verdriet doorstaan, heb je moeten wennen aan de nieuwe situatie met je alleenstaande ouder. De meeste kinderen ook aan een nieuw huis. En dan, na een periode van rouw kom je met elkaar (hopelijk) weer in rustiger vaarwater.

Het kost tijd

Wat veel ouders en stiefouders zich niet altijd realiseren is dat het voor kinderen een enorme aanpassing betekent. De nieuwe gezinsleden kunnen dan wel aardig zijn en er kunnen ook voordelen aan samenwonen zitten maar vergeet niet dat het samen gaat met een periode van rouw en afscheid van het “oude” leventje van het kind. “Oude” omdat je daar als kind na de scheiding vaak nog maar net een beetje aan gewend was. Voor de ouder en stiefouder een nieuw begin, voor de kinderen lang niet altijd fijn: scheiden omgekeerd.

Alles weer anders, opnieuw!

Het kost dus tijd, dat samenvoegen van een nieuw samengesteld gezin. En helemaal als je (nog) niet kunt opschieten met de nieuwe gezinsleden. De tijd die je nodig hebt is voor elk kind, voor elke volwassene verschillend. Je bent immers allemaal verschillende mensen! Daarbij voeg je ook letterlijk twee verschillende gezinsculturen bij elkaar. En om nog niet te spreken van het van elkaar overnemen en invoeren van allerlei nieuwe huisregels! Dat kan behoorlijk verwarrend zijn. Voor kinderen kan het voelen alsof zoals het was en zoals jullie het eerst deden niet goed was. Of dat het door de nieuwe partner en zijn of haar kinderen komt dat er ineens allerlei nieuwe regels en gewoonten moeten gelden. Verlies van het vertrouwde en loyaliteitsgevoelens hebben dan veel invloed op het hele systeem.

Iedereen zijn of haar eigen plekje!

Ieder kind en iedere volwassenen wil graag gezien en gehoord worden, we hebben deze erkenning nodig om vrijelijk onszelf te kunnen zijn. Wanneer je voelt dat je er in een samengesteld gezin mag zijn en je (ook letterlijk) je eigen plekje kunt hebben.

Dat eigen plekje kan in het fijnste geval een eigen slaapkamer zijn, maar ook een vaste plek aan tafel. Een plek in de badkamer voor je eigen toiletspulletjes. Genoeg plaats in de woonkamer en het samen delen van de “beste zit plek in de woonkamer”. Met elkaar overleggen welke huisafspraken er bijdragen aan een fijne sfeer in huis: wat is belangrijk voor de kinderen en voor de ouders? Het kan helpen als je als kind ook ideeën mag aandragen die bijdragen aan de gezelligheid in huis. Als je gewoon mag zijn wie je bent, met al je mooie en minder mooie eigenschappen.

En het helpt zeker als ieder kind aandacht krijgt voor zijn of haar verlies van de tijd die het exclusief had met de ouder en broer/zus alleen en alle tijd krijgt die het nodig heeft om te wennen in het nieuwe gezin. Want het voelt als scheiden omgekeerd.

REACTIES

Amsterdam - Brabant - 3 aug 2017

Mooi artikel. Helaas is de realiteit soms nog veel grimmiger , als 1 van de gescheiden ouders binnen een paar maanden na de scheiding met een andere man of vrouw gaat samenwonen , terwijl de kinderen nog enorm moeten wennen dat hun vader en moeder niet meer bij elkaar leven. Heel jammer dat daar zo weinig aan gedaan wordt binnen de mediation ... Leer gescheiden ouders eens een paar jaar ALLEEN met de kinderen te leven ipv zich overhaast te storten in een nieuwe relatie, niet denkende over wat de impact zou kunnen zijn op de kinderen die van de ene in de andere nieuwe situatie rollen .

Eemland Mediation - 7 aug 2017

Beste Amsterdam-Brabant, Ouders dragen zelf de verantwoordelijkheid voor hun kinderen en voor de keuzes die ze maken. Het is naar mijn mening absoluut een goede zaak dat er steeds meer adequate informatie komt over systemen als nieuw samengestelde gezinnen en wat dit betekent voor kinderen en voor alle betrokkenen. Dat draagt er aan bij dat keuzes en beslissingen na scheiding door de ouders alsmede genomen kunnen worden op basis van adequate kennis met oog voor de kinderen. En niet alleen op basis van een nieuwe verliefdheid. Binnen de mediationtrajecten komt het wel eens voor dat er al plannen worden gemaakt in de richting van een nieuw samengesteld gezin terwijl de ouders nog aan het scheiden zijn en dat dit dan een onderwerp van gesprek is. Wanneer een nieuwe partner en samenlevingsplannen in beeld komen nadat de mediation is beëindigd kunnen de biologische ouders en hun nieuwe partners een Stiefplan opstellen met aandacht voor het gehele systeem. Informatie over de betekenis en het zo goed mogelijk laten slagen van samengestelde gezinnen is onder andere te vinden op www.stiefplan.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Inzicht alleen is vaak niet genoeg bij relatietherapie, scheidingscoaching of mediation. Hoewel je ontdekt wat er misgaat in de relatie, weet je vaak niet meteen hoe je dingen echt kunt veranderen. Inzicht in relatie Bij de KernAanpak doen we het anders. We kijken niet alleen naar gedrag en bieden inzicht in je relatie, maar onderzoeken Lees verder > inzicht in je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.