Menu

Steeds meer mensen willen zo snel mogelijk scheiden

zo snel mogelijk scheiden

Een scheiding is een proces dat veel teweegbrengt. Het is een chaotische, emotionele periode en zorgt voor heel veel verandering. Toch blijkt dat de meeste mensen zo snel mogelijk door deze periode heen willen. Hiervoor worden er een aantal fases doorlopen om dit te kunnen bewerkstelligen.

Populaire hulpmiddelen vóór de scheiding

Tijdens het scheidingsproces moet je over veel dingen nadenken en afspraken maken. Daarbij is een scheiding voor de meeste mensen ook iets nieuws, dus weten ze niet wat er allemaal bij komt kijken. Toch willen de meeste mensen dat de procedure zo snel mogelijk afgehandeld wordt. Als voorbereiding op de procedure wordt er daarom vaak gezocht naar hulp documenten. Documenten die het meest worden gedownload zijn stappenplannen en checklists. In een stappenplan word je stap voor stap door het gehele scheidingsproces geleid. Van het moment dat je besluit te gaan scheiden, naar het aanvragen en de kosten van een scheiding tot de inschrijving bij de gemeente. Checklists gaan per stap dieper in op zaken die je moet regelen en aanleveren.

De behoefte aan snelheid gaat vaak online

Een stappenplan is dus een heel handig hulpmiddel die je kunt gebruiken tijdens of voor aanvang van een scheiding. Als je samen goede afspraken kan maken, is de kans groot dat je niet alleen snel maar ook eenvoudig je scheiding kan regelen. We hebben het hierbij over een online scheiding. Bij een online echtscheiding regel je bijna alles zelf rondom de scheiding. Je gaat samen om tafel en maakt de afspraken.

Deze leg je vervolgens vast in de toegestuurde documenten. Daarna stuur je ze terug en hoef je alleen nog maar te wachten. Het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank wordt voor jullie gedaan. Zelf hoef je er niet naar toe. Binnen enkele weken kan je al het bericht krijgen dat de rechter de scheiding heeft uitgesproken. Bij een online scheiding kan je altijd hulp vragen als je er niet uit komt. Je krijgt namelijk begeleiding van een juridisch expert bij wie je altijd terecht kunt.

Karin en Bas wilde scheiden zonder gedoe

Zo hebben ook Karin (46) en Bas (47) uit Dordrecht hun scheiding online geregeld. “Ik weet dat onze scheiding nu veel sneller is verlopen dan wanneer we allebei een advocaat hadden genomen. Onderling verliep ons contact nog goed. Na 22 jaar waren we meer vrienden dan geliefden, dus de scheiding kon ook vriendschappelijk verlopen. We gunden onszelf en de kinderen het allerbeste.

Hierdoor lukte het ons, aan de hand van de toegestuurde documenten en stappenplan, heel goed de afspraken te maken en deze vast te leggen op papier. We hadden allebei het gevoel dat we in controle waren over onze scheiding en niet de advocaten en rechter. Onze scheiding was binnen 4 weken uitgesproken. En door de vaste prijs wisten we precies waar we aan toe waren. Dat was wel erg fijn, zeker omdat we ook moesten kijken naar de financiën voor ons beiden na de scheiding. Zo hadden we alle kosten al goed in beeld.”

Voorwaarden online scheiden

Als je online wilt scheiden, zijn er wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen

  • Jullie staan allebei achter de scheiding;
  • Jullie hebben beiden de Nederlandse nationaliteit (of wonen al 12 maanden aantoonbaar in Nederland) en spreken de Nederlandse taal;
  • Jullie gaan in goed overleg uit elkaar en gaan samen afspraken maken over zaken als: inboedelverdeling, het vermogen, de kinderen, pensioen, alimentatie en de woning.
  • Jullie zijn bereid samen een ouderschapsplan op te stellen wanneer er minderjarige kinderen zijn betrokken bij de scheiding

Voor- en nadelen online scheiden

Er zitten een aantal voordelen aan een online scheiding ten opzichte van een ‘normale’ scheiding:

  • Het gaat veel sneller, je kunt al na 4 of 5 weken gescheiden zijn;
  • Het is makkelijk. De formulieren die je in moet vullen zijn eenvoudig en goed te begrijpen voor iedereen;
  • Je regelt alles zelf in jullie eigen tempo: je gaat samen om tafel en maakt in overleg afspraken;
  • Een advocaat of mediator hoeft niet ingeschakeld te worden. Je kiest een pakket met een vast bedrag wat bij jullie past. Geen onverwachte kosten;
  • Er is een extra controle op alle stukken

Uiteraard zijn er ook nadelen aan een online scheiden regelen. Er is in mindere mate non verbale communicatie mogelijk met de scheidingsspecialist. Mocht de scheiding complex worden of je krijgt ruzie en je kan niet meer samen de afspraken maken dan is er een kans dat er alsnog een advocaat bij moet komen wat extra kosten met zich meeneemt.

Waar regel je een online scheiding?

Er zijn diverse aanbieders waar je online je scheiding kunt aanvragen. De meeste mensen willen ze graag tegen elkaar afzetten op basis van prijs, ervaring, dekking en klantervaring. Online scheidingsspecialisten bieden pakketten aan voor verschillende situaties. Van minimale begeleiding van een expert tot volledige begeleiding. De kosten voor een online scheiding betaal je per persoon en staan vermeld als vast bedrag, zonder bijkomende kosten achteraf. Een complete dienstverlening inclusief kosten voor de rechtbank en inschrijving van de scheiding bij de gemeente.

Wil je zelf een vergelijking maken? Neem dan kijkje op onze website of neem contact met ons op

Judex

Contact



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × = 32




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.