Menu

Wanneer vindt een kindgesprek plaats?

Kindgesprek

Kan een kind zelf beslissen om zijn mening aan een rechtbank kenbaar te maken of bepaalt de rechtbank wanneer een kind gehoord wordt?

Veel ouders maar ook minderjarigen vragen zich af onder welke omstandigheden een rechtbank in een familiezaak een minderjarige zal horen. Uit de praktijk blijkt dat hierover veel misverstanden bestaan.

Hoofdregel kindgesprek

Zijn er kinderen bij een zaak betrokken, dan is de hoofdregel dat een rechtbank pas een beslissing neemt nadat een kind van 12 jaar of ouder de mogelijkheid heeft gekregen om te zeggen wat hij of zij vindt. Je kunt hierbij denken aan een echtscheiding (ook indien de ouders al een ouderschapsplan hebben opgesteld) of bij zaken over gezag en erkenning.

Uitzonderingen

Op deze hoofdregel bestaan drie uitzonderingen.

Zo kan een rechtbank hiervan afzien, indien het een zaak van ondergeschikt belang betreft.Ook als het gaat om kinderalimentatie én de minderjarige jonger is dan 16 jaar, kan de rechtbank van het horen van het kind afzien.

Tot slot kan een rechtbank besluiten het kind niet te horen indien het moment waarop de minderjarige zijn mening kenbaar kan maken niet kan worden afgewacht zonder onmiddellijk en ernstig gevaar voor de minderjarige. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een beslissing tot voorlopige ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing of voorlopige voogdij.

Jonger dan 12 jaar

Soms wil een ouder dat een kind jonger dan 12 jaar gehoord wordt door de rechtbank. Doorgaans zal een rechtbank zo’n verzoek afwijzen. Hoe jonger het kind (zeker onder 10 jaar), hoe kleiner de kans dat een rechtbank het kind zal horen.

Procedure horen kind

Als de rechtbank een minderjarige wil horen, dan krijgt het betreffende kind een brief thuisgestuurd van de rechtbank met een uitnodiging voor een gesprek. Bij het horen van het kind zijn de ouders niet aanwezig. Hoewel de mening van de minderjarige niet doorslaggevend is, zal een rechtbank daar wel rekening mee houden.

 

Bron: jurofoon.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie + 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.