Menu

Win dit beeldboek over de gevoelige relatie tussen moeders en stiefmoeders!

8 reacties
stiefmoeder en moeder

Het Beeldboek ‘Er moet mij iets van het hart’ – voor moeders en stiefmoeders, is het eerste boek over één van de meeste gevoelige relaties in het samengestelde gezin, namelijk die tussen moeder en stiefmoeder.

Het beeldboek is gemaakt door Mai Flesseman in samenwerking met de organisatie Stiefplan van pedagoog Marlijn Kooistra-Popelier en filosoof Corrie Haverkort.

Die ongevraagde ‘andere’ moeder

Moeders en stiefmoeders komen ongevraagd in elkaars leven en hebben in veel gevallen een kwetsbare relatie. Hoe ziet die relatie eruit? Wat wil je en kun je met elkaar?

Iedere week overleg over de kinderen of elkaar zoveel mogelijk uit de weg gaan?

Nieuwsgierig naar haar maar tegelijkertijd ook bang? Is zij misschien leuker, beter, mooier, slimmer?

Dit beeldboek is bedoeld voor alle moeders en stief-plusbonusmoeders. Het is geschreven vanuit verschillende perspectieven:

  • Vanuit de bonusmoeder die begrijpt dat het voor iedereen best wel wennen is nu zij er opeens is.
  • Vanuit de moeder die blij is dat haar ex weer gelukkig is.
  • Maar ook vanuit de bonusmoeder die stevig en voortvarend haar plek inneemt.
  • En vanuit de moeder die het moeilijk en pijnlijk vindt dat haar kinderen ook een stiefmoeder hebben.

Grappig èn pijnlijk

De auteurs hebben vanuit professionele en persoonlijke ervaringen herkenbare, grappige en soms pijnlijke momenten in beeld gebracht. Hiervoor zijn vele moeders en stiefmoeder geïnterviewd.

Dit beeldboek legt op een lichte, humoristische en gevoelige wijze de vinger op pijnlijke plekken. En laat zien dat de meeste moeders en bonusmoeders door dezelfde uitdagingen en emoties gaan!

Mai Flesseman is illustratrice, zangeres en muziektheatercomponist en maakte eerder ‘Een bijzonder gewoon boekje’, een persoonlijk beeldverslag. Vanuit haar persoonlijke ervaringen raakte zij geïnspireerd om een beeldboek te maken over de relatie tussen moeders en stiefmoeders.

Zij werkte daarvoor samen met pedagoog Marlijn Kooistra-Popelier en filosoof Corrie Haverkort, deskundigen op dit terrein. Marlijn en Corrie doen onderzoek naar samengestelde gezinnen en leiden hulpverleners op om samengestelde gezinnen te begeleiden.

Winactie

Wij kunnen 2 exemplaren van het boek weggeven. Heb jij een tip voor een goede relatie tussen moeder en stiefmoeder? Laat ons dat dan in een reactie onder deze blog weten. Donderdag 19 maart maken wij de winnaars bekend.

REACTIES

Tessa - 12 mrt 2020

Mijn tip: kies een positieve insteek, ga uit van het goede en redeneer vanuit het belang van het kind. Waar een wil is om het goede te doen voor het kind, is er een weg!

Cindy Rijkers - 12 mrt 2020

Mijn tip neem in het samengestelde gezin niet gelijk de moederrol op je..de kids van jóu nieuwe partner zitten nog in verwerking van dat hun ouders uit elkaar zijn mijn dochters zeggen ik heb maar één moeder geen twee.

Aniek - 12 mrt 2020

Als ‘stief’moeder heb je alle taken van een moeder, voel je je wellicht ook zo, maar ben je het niet. Zorg dat je partner je daarvoor wel waardeert en je ziet in die rol. Hij/zij kan je dan ook steunen in het contact met de moeder en je een plek geven in het gezin.

Maris19 - 12 mrt 2020

Als stiefmoeder heb ik de volgende tip: hou je als stiefmoeder op de achtergrond bij ruzies tussen de ouders en laat de bio-moeder merken dat je haar niet wilt vervangen en het belang van de kinderen voorop staat. Heb begrip en respect voor elkaar.

Iris - 13 mrt 2020

Aan stiefouders: wees alsjeblieft lief voor de kinderen (ik gok dat verreweg de meeste stiefouders dit wel weten, maar je bent idd niet de moeder. Dat neemt niet weg dat je wel een speciale band met ze kunt opbouwen) en geef ze als zij dat nodig hebben ruimte om te worstelen met wat jouw aanwezigheid oproept en check actief of je partner hen hierin helpt. Dat worstelen kan met vanalles te maken hebben, angst voor het kwijtraken van hun ouder aan jou, angst voor meer conflicten tussen eigen ouders, loyaliteit naar moeder, angst dat ze hun plekje kwijtraken, of gewoon angst voor een nieuw persoon om te leren kennen. Jou leren kennen kost tijd, laat ze het soms ook moeilijk vinden, het hoort er ook bij. En misschien hebben ze er heel weinig moeite mee, je zou het bijna niet zeggen als je dit soort blogs leest, maar die kinderen bestaan ook! Voor moeders: wens je kind expliciet (!) een fijne relatie met de stiefouder toe en moedig kinderen aan hun gevoelens hierover te delen met de andere ouder. Ga niet samen met de kinderen problemen pinpointen en problemen bekrachtigen, maar stimuleer ze zelf dit aan te geven bij de andere ouder (en licht ondertussen eventueel de andere ouder in dat jullie kind het moeilijk vindt en hierover in gesprek wil). Aan vader (of 2e echte moeder natuurlijk): zorg dat beide vrouwen op de hoogte zijn van elkaars positieve intenties. Als moeder en stiefmoeder samen om tafel kunnen is het nog mooier, maar kan ook juist conflicten geven. Maak ook expliciet dat je altijd voor de positie van de moeder van je kinderen waakt, als moeder van je kinderen. Bijvoorbeeld doordat je beslissingen over school ed met moeder neemt en niet met de nieuwe partner en er ruimte is bij jouw in huis om leuke verhalen over mama te vertellen (als kinderen zonder blokkades vertellen over de andere (stief)ouder is dat een prachtig compliment :). Dat is een teken dat ze zich vrij van een loyaliteitsconflict voelen bij jou).

Anita te Gussinklo - 13 mrt 2020

Wat voor iedereen helpend is in deze situatie, is als moeder en stiefmoeder eens gaan kennismaken. Als ze naar elkaar uitspreken wat ze moeilijk vinden en waar ze bang voor zijn. Dat vergt een heleboel moed, want o wat voel je je dan kwetsbaar. Maar het kan zoveel moois opleveren! De muurtjes brokkelen af en je gaat ontdekken dat het voor jullie beide moeilijk is. Er groeit begrip en daarmee ruimte voor elkaars rol in het samengestelde gezin. Het zal vast nog wel eens schuren, maar de kou is uit de lucht. Er komt meer rust en harmonie in het samengestelde gezin. Een prachtig cadeau voor iedereen, maar vooral voor de kinderen

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 19 mrt 2020

Jullie allemaal bedankt voor jullie reacties met waardevolle tips! De boeken gaan naar Anita en Iris, gefeliciteerd!

Anita te Gussinklo - 27 mrt 2020

Wat leuk, ik kreeg het boek vandaag binnen. Hartelijk dank Nieuwe stap.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 1 = twee




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.