Menu

4 tips voor ongehuwde stellen met kinderen die uit elkaar gaan

uit elkaar gaan

Heb je kinderen, maar ben je niet getrouwd? En overweeg je om uit elkaar te gaan of heb je die beslissing al genomen? Je bent lang niet de enige in die situatie. Cijfers laten zien dat kinderen van ongehuwde ouders meer kans hebben om scheiding mee te maken.

Er is veel informatie en hulp beschikbaar om mensen te helpen bij een ‘officiële’ scheiding. Maar als je niet getrouwd bent geweest, is het minstens net zo belangrijk om de zaken goed te regelen als je uit elkaar gaat. Hierbij vier tips van Laura van uitelkaar.nl.

Goed om te weten: het ouderschapsplan

Wat veel ongehuwde ouders niet weten is dat het opstellen van een ouderschapsplan ook voor hen verplicht is wanneer ze uit elkaar gaan. Dit schept duidelijkheid voor de ouders en biedt bescherming voor de kinderen. De volgende punten neem je in ieder geval op in een ouderschapsplan:

  • Verdeling van de zorg van de kinderen
  • Hoe je elkaar informeert over de kinderen en beslissingen maakt
  • Verdeling van de kosten voor de kinderen (kinderalimentatie)

Verder is het verstandig ook afspraken te maken over zaken als feestdagen, verjaardagen en vakanties. En over zaken die met de opvoeding te maken hebben. Wat spreek je bijvoorbeeld af over bedtijden, zakgeld of hobby’s?

Goed om te checken: ouderlijk gezag

Hier zit nog wel een addertje onder het gras: het ouderschapsplan is alleen verplicht voor ouders die gezamenlijkouderlijk gezag hebben. Rond het ouderlijk gezag bestaat veel onduidelijkheid. Dit is namelijk niet hetzelfde als je kind erkennen. Je kind erkennen doe je voor of na de geboorte van het kind bij de gemeente. Als je niet getrouwd bent, moet het ouderlijk gezag van de vader nog apart geregeld worden via het digitaal loket rechtspraak.nl. Als ouders getrouwd zijn, hebben ze automatisch ouderlijk gezag.

Wel zo slim om dat goed te regelen want als een vader geen ouderlijk gezag heeft, kan het voor hem lastig zijn om invloed te hebben op bepaalde beslissingen. Bijvoorbeeld over waar het kind gaat wonen of welke medische behandeling het krijgt.

Goed om te (laten) berekenen: kinderalimentatie

In principe kun je samen een afspraak maken over de hoogte van de kinderalimentatie en dat in het ouderschapsplan opnemen. De rechter beoordeelt of dat bedrag redelijk is. De normen die de rechter hanteert, worden de Trema-normen genoemd. Je kunt het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO) – dat is de overheidsinstelling die over alimentatie gaat – een berekening voor je laten doen. Dan weet je zeker dat wat jullie onderling afspreken niet teveel afwijkt van de regels die de rechter hanteert. Vaak helpt zo’n onafhankelijke berekening ook bij het samen maken van de afspraken over kinderalimentatie.

Goed om zelf de regie te houden: het ouderschap blijft

Er is dus behoorlijk veel om over na te denken en afspraken over te maken als je uit elkaar gaat. Ook als je niet officieel getrouwd was, blijft het voor beide ouders belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de opvoeding van de kinderen.

Het platform uitelkaar.nl helpt stellen bij het maken van hun onderlinge afspraken in de emotionele periode rond het beëindiging van een relatie. Scheiden of uit elkaar gaan via uitelkaar.nl is niet slechts een afsluiting van een huwelijk of relatie, maar vooral het begin van een relatie in een nieuwe vorm, waarin partners op langere termijn met elkaar door één deur kunnen.

Samen bewust afspraken maken, die in balans zijn en juridisch kloppen. Online, in uw eigen tijd en tempo. Op een overzichtelijke manier en tegen een vaste prijs. Uitelkaar.nl werkt daarbij samen met gespecialiseerde scheidingsadvocaten en –mediators en met partners als het LBIO.

Overweegt u een punt achter uw relatie te zetten? Kijk op uitelkaar.nl. U kunt ook gerust – en vrijblijvend – contact met ons opnemen. Online betekent in ons geval niet onpersoonlijk.

Lees ook de andere blogs van Uitelkaar.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 + = zeven




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.