Menu

Contact met je puber na de scheiding

5 reacties
puber scheiding

Voor me zat Freek, vader van een puberdochter. Hij maakte zich zorgen omdat hij z’n dochter Inge minder zag. Noemde het een glijdende schaal. En straks ging haar jongere broertje dit gedrag kopieren…

Freek en Anna waren 10 jaar geleden gescheiden. Ze wonen 3 straten bij elkaar vandaan. Om het weekend zijn de kinderen bij Freek, zijn nieuwe vriendin en hun zoontje Twan.

In twee huizen wonen

Inge zit in 3 VWO en neemt haar school erg serieus. Al enige tijd geeft ze aan dat wanneer ze moet leren voor een toetsweek ze dat in het huis van haar moeder wil doen omdat ze zich daar beter kan concentreren. Ze eet en slaapt in zo’n weekend wel bij haar vader maar leert in haar kamer bij haar moeder.

Freek vindt dit niet leuk. Hij heeft naar oplossingen gezocht maar Inge blijft zeggen dat ze zich niet kan concentreren en in het huis van haar moeder wil leren.

Normaal pubergedrag

Wat met name de ouders, waar de kinderen slechts enkele dagen zijn, niet doorhebben is dat pubers hun ouders steeds minder zien. Op de puberleeftijd worden vrienden en vriendinnen steeds belangrijker en ouders mensen om je tegen af te zetten. Ze trekken zich steeds meer terug in hun kamer om te chillen, zijn eindeloos bezig op hun mobiele telefoon. Ze komen naar beneden om de koelkast te plunderen en verdwijnen dan weer. Dit is heel normaal gedrag.

Dus ook de ouder waar het kind het meest is ziet het kind veel minder dan toen het nog op de basisschool zat.

Oplossingen

Al pratende met Freek kwamen we op het volgende:

  • Het is belangrijk om échte tijd met je puber door te brengen. Dit is belangrijker dan de hoeveelheid tijd. Dus kwaliteit vóór kwantiteit. Hij gaat voorstellen dat ze na zo’n “mager” weekend een keer extra komt eten doordeweeks, zonder haar broertje. Wanneer de restaurants weer open gaan wil Freek ook wel een keer met haar pizza of sushi gaan eten. Om echt even tijd samen te hebben.
  • Ik vertel Freek dat in 2 huizen wonen echt niet zo leuk is voor pubers. Dat het niet is dat ze hun andere ouder niet willen zien maar dat ze 2 huizen lastig vinden. Gedoe! Gesleep met je spullen. Een pubermeisje vindt het lastig om op vrijdag te bedenken wat ze op zondag aan wil trekken. Hij kijkt me aan… Heb je wel eens gezegd tegen Inge dat je snapt dat gescheiden ouders hebben niet leuk is? Nee dat had hij nog nooit gezegd… Hij had het ook nog nooit zo bekeken. Begrip tonen maakt dat ze zich gezien en gehoord voelt.
  • Om Inge uit haar kamer “te lokken” gaat Freek een serie met haar uitzoeken (op NPO-start of Netflix) die zowel Inge, Freek als de vriendin van Freek leuk vindt.

Het gesprek gaf Freek het inzicht dat z’n dochter groot werd en dat dingen hierdoor veranderen. En dat dit niet door de scheiding kwam. Hij mag op zoek naar nieuwe manieren om contact met haar te hebben.

Loopt het contact tussen jou en je kinderen niet zoals je zou willen, neem vrijblijvend contact met me op. Samen kijken we wat hiervan de oorzaak is.

Met lieve groet,

Carolien Roobol

Succesvol Scheiden Rijnmond

Lees ook de andere blogs van Carolien.

REACTIES

Fiem - 12 apr 2021

Oogappels is een goede serie!! Tip. Hier ook 2 pubers (beginnende). Ben benieuwd hoe dat gaat lopen komende jaren. Maar dat ze zich losmaken van je isalleen maar gezonde ontwikkeling!

    Carolien Roobol - 12 apr 2021

    Ha Fiem, Ja OOgappels is super! Succes met je beginnende pubers. Go with the flow!

Miranda - 12 apr 2021

Goeie blog, heb ook echt problemen met de jongste van 12 jaar, sinds de kerstvakantie al bij mij en huidige partner. Woont nu officieel hier, alleen nog via de rechtbank moet het nog in orde worden gemaakt. Hij wil geen contact meer met zijn vader, er is heel veel gebeurd en dat is tot een explosie gekomen. Hij wil niks meer, wil niet meer naar buiten, eet slecht, slaapt veel. Donderdag is er een gesprek met poh-ggz jeugd ook vanwege zijn autisme. Denk dat hij het inderdaad lastig vind 2 huizen. En zijn broer en zus wonen er ook niet meer. Dus als zijn vader dan een uitbarsting richting hem had, was er niemand in huis tot wie hij zich kon richten. Heb liever wel dat hij contact met zijn vader heeft, maar ja wat doe je als je kind het niet wil, vind dit lastig omdat ik zelf vroeger na de scheiding mijn vader ruim 14 jaar niet heb gezien.

Carolien Roobol - 12 apr 2021

Ha Miranda, Pittige situatie met je jongste zoon! Ieder beetje contact met zijn vader is iets. Een keertje bellen of een keer eten om te beginnen? Ik wens jullie veel succes.

Pieter - 20 okt 2022

Eerlijk is eerlijk; ik ben blij deze blog gelezen te hebben want het bevestigt hetgeen waar ik ook helaas mee te maken heb. Mijn verhaal in een notendop: Ik heb 2 dochters van 16 en 18 en we zijn bijna 2 jaar gescheiden nu. Echt veel leuke dingen gedaan samen met m'n meisjes (tegenwoordig meiden)..... tot de puberteit kwam en min of meer gelijktijdig de scheiding. Ze komen niet meer bij mij hoewel het in het ouderschapsplan vastligt dat ze één weekend per 2 weken bij mij zouden zijn. Ik heb het daar wel over gehad met hun maar ook gezegd dat ik niet dwars ga liggen, het is al moeilijk genoeg zo voor hun. Bellen en/of appen heeft geen zin dus ook dat doe ik maar niet meer al staat voor hun altijd mijn deur open en ze weten ook dat als er wat is, ze me altijd kunnen (moeten) bellen. Maar tenslotte moet ik ook verder. Hopelijk komen ze ooit weer wel eens langs, hoe pijnlijk het nu ook voor mij is.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vier = 8




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.