Menu

Corona laat zien dat door afgescheiden te zijn verbinding kan ontstaan

De andere kant van Corona

Waar is ‘dit’ een oplossing voor?

Je zit in een scheiding of bent reeds gescheiden van de andere ouder van jullie kinderen.

Ooit was je elkaars geliefde en had je een perfect script over hoe jullie samen oud zouden worden. Met enthousiasme of met misschien wel een twijfel bouwden jullie aan een toekomst; een thuis, herinneringen van vakanties, het bewijzen van de liefde aan elkaar, het krijgen en opvoeden van kinderen.

En nooit kwam de vraag op; waar is ‘dit’ een oplossing voor?

Dan ontstaan er ruzies of juist steeds meer stiltes in de relatie. Misschien ontstonden er één of meerdere wijzigingen in het perfecte script waarin je elkaar beschuldigde of teleurgesteld was. En kwamen er momenten dat je pijnlijke emoties steeds meer voor de dag kwamen en de ander je hierin triggerde. Uiteindelijk kon één van jullie de eenzaamheid in de relatie niet meer aan en besluit het script te herschrijven, zonder de ander erin mee te schrijven.

En nog niet kwam de vraag op; waar is ‘dit’ een oplossing voor?

Je staat er alleen voor met de kinderen en je voelt je schuldig en eenzaam. Of misschien juist bevrijd en opgelucht. Je roeit met de riemen die je hebt en voelt je machteloos over de boosheid die de ander voor jou heeft of jij voor de ander. De ander die ooit het hoofdpersoon van je script was. Waar is die held of heldin van je script gebleven? Heeft het script ooit een laatste bladzijde gekend? Of gaat het ongemerkt door in een deel 2 en snap je de overgang niet?

En misschien kwam steeds meer de vraag; waar is ‘dit’ een oplossing voor?

Misschien is er veel strijd tussen jullie als ouders, of zijn jullie afstandelijk maar stoomt het van binnen. Er is een nieuwe geliefde en ineens voel je weer geluk, het verlies is niet meer voelbaar. De kinderen schreeuwen om aandacht of beschuldig je pubertijd ervan dat ze zich afzonderen of dwarsliggen. Je blijft om begrip vragen en voelt je niet gezien of gehoord.

En je bent ver weg van de vraag; waar is ‘dit’ een oplossing voor?

De andere kant van Corona

De Corona crisis laat je thuis zitten. Je afleidingen zijn er niet meer. Je wordt geconfronteerd met de stilte in én om jezelf. Misschien vele herinneringen. Je kan niet weg om het geluk te vinden zoals je altijd gedaan hebt. Geconfronteerd met de eenzaamheid waar je altijd van af ging. Opnieuw stel je de verbannen hoofdpersoon uit je oneindige script verantwoordelijk en kom je erachter dat het nog steeds verdriet doet. De kinderen vervelen zich en worden óók met hun stilte geconfronteerd.

Ervaren ook zij de pijn van dromen die teleur gesteld hebben? Misschien voelen zij de herinnering van jou of de andere ouder en voel jij je ineens weer schuldig hierover. Hele dagen lang, geen afleidingen meer buitenshuis. Aandacht wordt gevraagd, jouw oplossing wordt gevraagd. Maar jij weet het even niet meer.

Juist nu helpt de vraag; waar is ‘dit’ een oplossing voor?

Met deze vraag zouden we moeten opgroeien. Stel deze vraag over elke gebeurtenis, over elk gedrag van de ander of die van je kind, over elke gedachte of gebeurtenis. Stel de vraag en ga er even mee zitten. Laat elk gevoel toe en stel je dan wederom deze vraag. Waar is dit gevoel een oplossing voor. Pak je stilte. Mediteer of ga wandelen. Vertrouw op je eigen antwoorden en laat je kwetsbaarheid toe. Schrijf een nieuw script nadat het vorige een duidelijke wending of einde heeft gekregen. Gebruik je antwoorden hiervoor. Deze fase van stilte en afzondering biedt je misschien wel de antwoorden op al je vragen.

De Corona crisis laat nu al zien dat het óók een oplossing is en twee kanten heeft. De inleiding van dit grotere script (Corona) laat zien dat door afgescheiden te zijn verbinding ontstaat. Dus waarom zou dit op kleinere schaal, die van je eigen verloren verbinding met de andere ouder, je ex-partner, niet hetzelfde antwoord kunnen worden?

En mocht je jezelf afvragen welke onzin dit is, vraag jezelf dan af; waar is deze gedachte een oplossing voor?

Blog van Leonie Pothmediator in Almelomediator in Enschede en mediator Hengelo van Resolve Visie. Zorg voor professionele én ervaren hulp bij jullie scheiding, juist in deze turbulente tijd waarin wij leven. Met aandacht voor praktische en juridische zaken, maar ook handvaten voor de emotionele impact van de scheiding. Lees meer op de site: Resolve Visie

Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

Hoe hou je, ondanks het coronavirus, je relatie gezond?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.