Menu

De Omgangsregeling, in een aantal stappen op te stellen

de omgangsregeling

Je kunt in een aantal stappen een omgangsregeling opstellen:

Maak samen afspraken

Maak afspraken over de wisselingen van de kinderen. Doen jullie dit op een neutrale plek? Brengt de één de kinderen naar school en haalt de ander ze uit school en neemt ze dan mee? Het advies luidt als volgt: Als de kinderen bij vader zijn en ze moeten naar moeder (of vice versa), dan brengt de vader de kinderen naar moeder toe. Op deze manier maken vader en de kinderen samen de reis naar de moeder en kunnen zij nog het nodige met elkaar bespreken. Zo wordt de “reis” van de ene ouder naar de ouder samen gemaakt. Dit is fijn voor de kinderen.

Leg de gemaakte afspraken vast

Het staat jullie vrij om de gemaakte afspraken onderling vast te leggen. Jullie kunnen ervoor kiezen dit in de omgang te beschrijven maar jullie kunnen ook de afspraken in een overzichtelijk schema zetten. Dit kan handig zijn als één van jullie bijvoorbeeld in roosters/shifts werkt.

Houd rekening met de verdeling van de tijd bijvoorbeeld:

  • Tijdens even en oneven weken;
  • Voor- en na school;
  • Tijdens en na het avondeten;
  • Tijdens de nacht.

De afspraken over de omgang worden vaak vastgelegd in een ouderschapsplan. Hierin kunnen jullie nog meer afspraken maken over bijvoorbeeld:

  • Welke ouder de kinderen haalt of brengt;
  • Hoe de omgang in de vakanties is geregeld;
  • Hoe de omgang op bijzondere dagen is geregeld, zoals Pasen, Pinksteren, Kerst, Oudjaarsdag, Nieuwjaarsdag, verjaardagen, Vader- en Moederdag;
  • Een mogelijke verhuizing van één van de ouders;
  • Contact met de ouder (op het moment dat de kinderen bij de ander zijn);
  • Introductie van de nieuwe partner.

Het ouderschapsplan is een groeimodel. Jullie kinderen zijn immers ook in de groei en als jullie nu een kindje van 4 jaar hebben, dan zijn de behoeften van dat kindje op 10-jarige leeftijd weer heel anders. Het is daarom wijs om het ouderschapsplan regelmatig te bekijken, te bespreken en indien nodig aan te passen. Zie ook https://nieuwestap.nl/ouderschapsplan-aanpassen-met-regelmaat/

Mediator inschakelen

Lukt het niet om samen afspraken te maken over de kinderen, schakel dan een mediator (=bemiddelaar) in. Samen met de mediator kunnen jullie de punten waar jullie niet uitkomen bespreekbaar maken. De mediator kan jullie ook helpen het ouderschapsplan op te stellen. Doordat een mediator al vaker met deze bijl heeft gehakt, weet hij/zij de juiste vragen te stellen en jullie op deze manier te helpen tot een voor jullie goed werkbaar ouderschapsplan.

Wat als het niet lukt?

Maar wat als het nou niet lukt om met je ex-partner in gesprek te gaan over de kinderen? Dan kunnen jullie altijd nog op zoek naar een advocaat en krijgen jullie uiteindelijk via de rechter een omgangsregeling opgelegd. Dit houdt echter wel in dat jullie zelf niet mogen beslissen over wanneer de kinderen bij wie zijn. De rechter bepaalt hoe de omgangsregeling eruit zal zien. Vanaf een leeftijd van 12 jaar mogen de kinderen wel kenbaar maken wat zij hierin wensen, het zogenaamde hoorrecht, en de rechter zal dit meenemen in zijn besluit.

Hellomediator.eu

Lees ook de eerdere blogs van Fideliz Mediation.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.