Menu

Dubbele achternaam, wat als de andere ouder niet meewerkt

3 reacties
dubbele achternaam

Voor ouders is het lang niet mogelijk geweest om de kinderen een dubbele achternaam te geven. In 2006 werd geprobeerd om dit wettelijk mogelijk te maken. Er was stevige kritiek waardoor dit uiteindelijk niet is gelukt. Een paar jaar later verscheen een rapport met de aanbeveling om een dubbele achternaam toch mogelijk te maken. Pas in 2019 was er in de politiek weer aandacht voor dit onderwerp. Uiteindelijk werd op 14 december 2021 het Wetsvoorstel dubbele achternaam ingediend. Het Wetsvoorstel dubbele achternaam is inmiddels aangenomen.

Achtergrond

Per 1 januari 2024 is het voor ouders mogelijk om hun kinderen een dubbele achternaam te geven. De wetgever vond het om meerdere redenen belangrijk dat kinderen een dubbele achternaam kunnen krijgen. Bijvoorbeeld omdat een dubbele achternaam de binding met beide ouders kan aantonen. Er kunnen ook problemen ontstaan als mensen dubbele nationaliteiten hebben. In een ander land kan dan wel een dubbele achternaam worden gebruikt en in Nederland niet. Dit kan ook leiden tot problemen met registratie in verschillende landen. Binnen de Europese Unie moet iedereen in staat zijn vrij te reizen en te verblijven. De eenheid van de naam en het gezin kan door de nieuwe wetgeving worden bereikt.   

Mogelijkheden en kosten

Vóór 1 januari 2024 waren er mogelijk ook al veel ouders die hun kinderen een dubbele achternaam hadden willen geven. Er is daarom een overgangsregeling bepaald. Dit houdt in dat ouders in 2024 nog een jaar de tijd hebben om het kind alsnog een dubbele achternaam te geven. De voorwaarde daarvoor is dat het enige of oudste kind op of na 1 januari 2016 is geboren. Het is dus niet in alle gevallen mogelijk.

Ouders kunnen de aanvraag indienen bij de gemeente. De kosten bedragen € 75 om de achternaam van het eerste kind te wijzigen en € 50 per volgend kind. Als de achternaam in 2023 is gekozen en het kind in 2024 wordt geboren, is de achternaamswijziging kosteloos. De achternaam mag uit niet meer dan twee namen bestaan. Stel dat de man de achternaam Jansen heeft en de vrouw de achternaam Broek. De volgende mogelijkheden zijn dan denkbaar: Jansen, Jansen Broek, Broek, Broek Jansen.

Vervangende toestemming?

Voor de aanvraag is toestemming nodig van beide ouders. In het geval dat de ouders zijn gescheiden kan het zijn dat de andere ouder weigert toestemming te geven voor de dubbele achternaam. In het familierecht is het in veel gevallen mogelijk om vervangende toestemming te vragen aan de rechter. Denk daarbij aan problemen wat betreft het gezag. Een ouder kan de rechter bijvoorbeeld vragen om vervangende toestemming om te reizen met het minderjarige kind.

Uit de wetsgeschiedenis blijkt niet of dit ook mogelijk is voor de dubbele achternaam. Omdat de wetgever zich niet expliciet heeft uitgelaten over de mogelijkheid voor het verzoeken van vervangende toestemming, is dit een risico in een eventuele procedure. Uit het stelsel van het familierecht zou afgeleid kunnen worden dat dit wel mogelijk zou moeten zijn. 

   

De Boorder Familie- en Erfrecht Advocaten & Mediators

Lees ook de andere blogs van De Boorder Advocaten.

REACTIES

Tk - 21 mrt 2024

En voor de kinderen geboren voor 2016 dus geen mogelijkheden helaas? (Behalve via de rechter etc.)

Cathy - 21 mrt 2024

Ja, beachelijk. Waarom kinderen die geboren zijn na 2016 en niet veel eerder; wie heeft dit jaartal zomaar verzonnen? Ik vind dat dit voor alle kinderen moeten gelden en niet alleen die na 2016 zijn geboren! Pure discriminatie.

Marise Warner - 21 mrt 2024

Ik vind het erg jammer het niet ook kan voor 2016, immers de argumenten en redenen gelden ook voor die kinderen (en ouders). Elke vakantie naar het buitenland moet ik een papierwinkel mee aan toestemmingformulieren en uittreksel basisregistratie alleen omdat mijn kinderen niet dezelfde naam hebben.. 😌

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vier = 6




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.