Menu

Verdelen van de inboedel? Hierbij een stappenplan.

inboedel verdelen

Het belangrijkste uitgangspunt bij het verdelen van de inboedel is dat je allebei verder kunt na de scheiding met voldoende spullen of middelen om die spullen te kopen.

Het verdelen van de inboedel roept vaak veel vragen op. Dit merken wij als mediator ook aan onze klanten. Zodra we aan dit punt zijn toegekomen in de scheiding, kijken klanten ons vaak aan, zo van: Help, wat nu?

En dat is heel begrijpelijk. Het onhandige is, dat er geen standaard procedure is die je kunt volgen, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij het bepalen van de alimentatie. Bij deze een stappenplan dat je op weg helpt.

Stappenplan

Stap 1

Wat is van wie? Het start met de vraag: welke afspraken hebben jullie samen gemaakt?  

Getrouwd in gemeenschap van goederen of geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden?

Dan is alles automatisch gemeenschappelijk bezit. Jullie hebben beiden recht op de helft van de waarde van de totale inboedel.

Getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, met partnerschapsvoorwaarden of samenwonend met een samenlevingscontract?

Dan is vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet. Dus pak de documenten er even bij. Alles wat gezamenlijk bezit is, wordt eerlijk verdeeld, ook de spullen van wie niet duidelijk is van wie ze zijn. Spullen die niet officieel van jullie samen zijn, gaan naar de oorspronkelijke eigenaar.

Niets afgesproken samen?

Ook dan kun je onderstaande stappen aanhouden. Spullen waarvan jullie het eens zijn dat die aan één van jullie beiden toebehoren, laat je buiten beschouwing.

Er is één uitzondering die geldt voor alle samenlevingsvormen, en dat zijn verknochte goederen. Dit zijn persoonlijke goederen en behoren ‘op bijzondere wijze’ toe aan één van de partners. Dit zijn bijvoorbeeld kleding, sieraden, dat ene kastje van je oma. Deze zijn en blijven altijd van jou. Ook als je ze hebt gekregen van je ex.

Stap 2

Maak samen een lijst van gemeenschappelijke spullen. Onder inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van jullie samen zijn. Denk ook aan de auto, een boot, gereedschap. Huisdieren vallen er ook onder.

Stap 3

Bekijk wie wat wil hebben en onderhandel over spullen die jullie beiden willen houden.

Stap 4

Bepaal de waarde van de spullen. Het gaat hierbij om de vervangingswaarde. Dus niet de nieuwwaarde, verzekeringswaarde of emotionele waarde. Bv gemiddelde prijs van drie tweedehands alternatieven op Marktplaats, of houdt de Ikea methode aan: maak een lijst van alles wat je nodig hebt en check de prijzen bij Ikea. Voor de waarde van de auto kun je op de site van de ANWB of Bovag kijken.

Stap 5

Maak de lijst definitief inclusief de waardes. Zo kom je elk op een totaalbedrag uit. Is dit bedrag niet gelijk, dan kun je ervoor kiezen om de spullen anders te verdelen óf degene die minder meekrijgt de waarde te vergoeden.

Stap 6

Leg de afspraken vast in jullie scheidingsconvenant.

Let speciaal op erfenissen en schenkingen. Deze zijn niet altijd gezamenlijk. Kijk of er een uitsluitingsclausule is en welke afspraken jullie hierover samen hebben gemaakt.

Een rekenvoorbeeld

Partner 1 blijft in de gezamenlijke woning en neemt de meubels over ter waarde van €10.000. Partner 2 neemt de auto mee ter waarde van €4.000. Dus: Partner 1 betaalt dan aan partner 2 €3.000 euro. Zo heeft elk €7.000 aan waarde.

Als één van beide partners een nieuwe woning betrekt, terwijl de ander blijft, maakt de vertrekkende partner extra kosten, voor de herinrichting. Denk aan een nieuwe laminaatvloer, gordijnen, of een lik verf op de muren. Deze kosten worden doorgaans 50/50 gedeeld. Dat geldt ook voor het inrichten van een kinderkamer in het tweede huis als jullie samen kinderen hebben.

Soms is het onduidelijk

Soms blijft onduidelijk wat van wie is, bijvoorbeeld bij een schenking of erfenis. Dat levert dan al snel irritaties en ruzie op. Hulp van een onafhankelijke derde zoals een mediator kan dan helpen. Zeker als jullie het onderlinge contact graag zo goed mogelijk willen houden.

Wil je meer weten over scheiden? Neem contact met ons op!

Helder Mediation en Financieel Advies

Lees ook de andere blogs van Helder Mediation.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zes = 24
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.