Menu

Een uitvaart drukt je met de neus op de feiten, blog van Willem

1 reactie
uitvaart na scheiding

Enkele weken geleden overleed mijn opa. Mijn grootvader was een geval apart. Een medisch wonder. Twee weken voor mijn geboorte zeiden ze nog: we klappen nog één keer en dan verklaren we hem dood. Ruim 33 jaar, meerdere hart en herseninfarcten, gedeeltelijke verlammingen en medische comateuze toestanden later – waarin hij al zijn kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen nog heeft mogen zien – het gevecht dan niet verloren maar gezegd dat het goed geweest is. Na een lang ziekbed was het einde daar. Geheel verwacht. 

Ik was net met mijn ex bij een oudermiddag geweest. Geen bijzonderheden. De kinderen doen het prima op school. Liggen een beetje achter qua lezen en schrijven (beiden groep 3) maar met wat extra steun geen probleem. 
Na het gesprek stonden we buiten nog wat na te praten en zodoende ook over mijn opa.

Een eenzaam gevoel

Een uur later appte ik haar dat het gebeurd was. Ik wist me thuis alleen even geen raad. Mijn ouders begonnen de registers open te trekken en rond te bellen. Wat kon ik betekenen of voorbereiden? Mijn pak, voor het laatst gedragen voor de begrafenis van mijn andere opa mocht misschien wel eens naar de stomerij. In een helder moment eerst nog maar eens gepast. Ik ben ruim 16 kilo afgevallen tijdens de scheiding en het pak fladderde dus redelijk om mijn lichaam. 

Ik besloot naar de winkel te gaan. Terwijl ik de schappen afging bedacht ik me dat ik eigenlik helemaal mijn maten niet wist. Zodoende maar diverse pakken geprobeerd. In het pashokje naast me zat een ouder echtpaar. Hij was kleren aan het passen en zij zat op een stoel buiten te wachten. 
Met een vorm van schaamrood en een eenzaam gevoel heb ik die mevrouw de situatie uitgelegd en gevraagd of ze me wilde helpen om te kijken of het goed stond. 

Met je neus op de feiten gedrukt

In de voorbereiding voor de uitvaart zijn er diverse momenten waarop je even met de neus op de feiten wordt gedrukt. Mijn ex heeft het de kinderen verteld. Zij had ze die dag maar het was achteraf eigenlijk wel iets dat ik misschien liever zelf had gedaan. 

Mijn ex wilde ook graag naar de uitvaart. Ik wist niet helemaal wat ik daarvan moest vinden. Maar aan de andere kant heeft ze opa natuurlijk ook 12 jaar gekend. 

Een andere manier om weer eens vol met je neus op de feiten gedrukt te worden is het kaartje dat naar iedereen gestuurd wordt. Het ontbreken van de naam van je ex. Kinderen met partners, kleinkinderen met partners. Ik alleen met achterkleinkinderen. 

Zij nam de kinderen mee

De uitvaart was op een prachtige zonovergoten dag. Ik heb voor de kinderen de film afgespeeld wat er allemaal ging gebeuren en ze tijdens de uitvaart veel uitleg gegeven bij wat ze zagen. Tuurlijk fluister je dan tijdens een kerkdienst maar hey, who cares.

Ze hebben zich voorbeeldig gedragen en zijn helemaal fan van koffietafels. Beiden drie stukken vlaai naar binnen gewerkt. Na enige tijd en net voordat de kids het niet meer leuk begonnen te vinden heeft mijn ex ze meegenomen. Dat deed wel pijn want juist op zulke momenten wil je ze toch echt wel bij je hebben, maar we hadden als familie nog verplichtingen. 

‘S avonds ben ik met mijn ouders en mijn broer naar een sushi restaurant geweest. We bedachten ons dat dit eigenlijk niet meer is gebeurd sinds we vrouwen in ons leven kregen (partner van mijn broer kon er helaas niet bij zijn) sinds 2008.

Kopje koffie?

En ineens kreeg ik uit het niets een appje van de meid die ik allang had afgeschreven in m’n leven. Ze had ergens gelezen over het heengaan van m’n opa. ‘Heel veel sterkte, als je eens een kop koffie wilt doen…’ 

Willem (32) schrijft terwijl hij het meemaakt. Na een 12 jarige relatie waarvan 2 jaar getrouwd zit hij nu in het scheidingsproces en geeft een kijkje in hoe hij zijn leven combineert tussen scheiden, kinderen, werk en toekomst.

Lees ook de andere blogs van Willem.

REACTIES

Lydia - 2 jun 2022

Dat gevoel herken ik maar al te goed. Mijn ouders waren al voor de scheiding overleden, maar vorig jaar mijn broer. Wat vond ik dat moeilijk om dit verdriet ook een plek te geven. Mijn gevoel van nu “ alleen op de wereld” en het in mijn eentje moeten rooien. Helaas heeft mijn ex totaal niks van zich laten horen na een huwelijk van 37 jaar. Onbegrijpelijk vond ik dat.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 5 = twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.