Menu

Effect huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen

huwelijkse voorwaarden

Maakt het bij scheiding uit wie er wat betaald heeft in het verleden? JA!

Er zijn niet veel koppels die precies bijhouden wie wat betaald heeft en waarvan dat geld afkomstig was. Ze vinden namelijk dat het niet uitmaakt wie wat betaalt. De wet denkt daar anders over. Daardoor moeten er vaak bij een echtscheiding wat betalingen betreft nog ‘oude koeien uit de sloot gehaald worden’. De wet gaat er namelijk van uit dat betalingen na de scheiding worden ‘rechtgetrokken’.

Belegging

Bij scheiding moeten in een aantal gevallen betalingen uit het verleden op tafel. Het gaat dan om betalingen waarbij:

– de een heeft meebetaald aan bezittingen die van de ander zijn, en/of

– de een meer heeft dan de ander heeft betaald aan bezittingen die van hen samen zijn.

De wet gaat er namelijk van uit dat dit na een scheiding wordt rechtgetrokken. Degene die (meer) betaald heeft krijgt dat geld van de ander terug. Juristen noemen dit een vergoedingsrecht. Hoe werkt dit in de praktijk?

Voorbeeld gemeenschap van goederen

Anne heeft in 2015 een erfenis van 80.000 euro gekregen van haar vader. In het testament van haar vader staat een uitsluitingsclausule. Dit betekent dat de erfenis niet in de gemeenschap van goederen valt maar van Anne zelf is. Anne is in gemeenschap van goederen getrouwd met Maarten. Ze besluiten de erfenis te gebruiken om af te lossen op de hypotheek van hun huis zodat ze maandelijks minder hypotheekrente hoeven te betalen. De wet zegt dat de erfenis van Anne moet worden gezien als een belegging in het huis. Als Anne en Maarten gaan scheiden en het huis is in waarde gestegen vanaf het moment van de aflossing op de hypotheek, dan heeft Anne recht op een groter deel van de waarde van het huis dan Maarten.

Voorbeeld huwelijkse voorwaarden

Sylvia heeft haar bedrijf verkocht en steekt een deel van de opbrengst in de aanleg van een zwembad bij het huis dat op naam staat van haar echtgenoot René. Het huis was destijds alleen op zijn naam gezet omdat Sylvia toen ondernemer was. De wet zegt dat de betaling van Sylvia aan het zwembad moet worden gezien als een belegging in het huis. Als Sylvia en René gaan scheiden en het huis is vanaf het moment van de aanleg van het zwembad in waarde gestegen, heeft Sylvia recht op een deel van de waardestijging.

Afspraken maken

Omdat het ingewikkeld is bij een scheiding nog uit te zoeken wie wat betaald heeft in het verleden en er vaak discussie komt over hoe de belegging berekend moet worden, wordt in huwelijkse voorwaarden vaak eenvoudige afspraken vastgelegd. Heb je zo’n afspraak niet (in je huwelijkse voorwaarden staan) en ben je aan het scheiden? Het team van zaken scheiden kan je helpen om jullie op één lijn te brengen over de betalingen en in een echtscheidingsconvenant goede afspraken daarover te maken.

Het team van zaken scheiden kan je helpen om jullie op één lijn te brengen over de betalingen en in een echtscheidingsconvenant goede afspraken daarover te maken. Neem nu contact op via tel 088 900 5301 of per mail info@fsv.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


vier − 2 =

Vlog

Wat komt er bij jou op als je denkt aan de zomervakantie? Waar denk je aan als je denkt aan de zomervakantie? Zon, ontspanning en gezellig met je kinderen? Je kinderen lang niet zien? Als je gescheiden bent en je kinderen gaan 3 weken op vakantie zijn met de andere ouder kun je ze heel Lees verder > gescheiden ouders
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk