Menu

De grijze scheiding

grijze scheiding

Al jaren samen, toch uit elkaar?

Jullie droomden van een mooie oude dag met elkaar. Deze droom krijgt plots een nieuwe wending. Eén of beide van jullie zien het niet meer zitten. Het gevoel dat er al die jaren was, is verdwenen. De kinderen zijn inmiddels zelfstandig. Jullie hebben eigen interesses en vaak ook een carrière gehad binnen jullie leven. Jullie hadden voor ogen om alle tijd die jullie nog hebben samen te besteden. Maar nu blijkt dat jullie toch uit elkaar zijn gegroeid.

De Grijze Scheiding

De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan stijgt. Een steeds groter deel van de mensen die gaan scheiden zijn 50 jaar of ouder. Volgens het CBS was er tussen 2000 en 2012 een toename van 63%. Bij oudere echtparen is dit zelfs nog hoger. Dit fenomeen heeft zelfs al een naam gekregen: De Grijze Scheiding.

Tips om goed uit elkaar te gaan:

  • Kies voor een mediator, zodat je scheiding in overleg is

Bij echtscheiding mediation bemiddelt een mediator bij het bespreken van de scheiding tussen jou en je partner. De bemiddelaar begeleidt jou en je partner naar het zoeken van oplossingen bij de scheiding. Echtscheiding mediation is dus een begeleidende rol, maar de afspraken maken jij en je partner samen. Dat kan alleen wanneer de wil er is om samen tot oplossingen te komen. Door te kiezen voor een bemiddelaar bij een echtscheiding verloopt het scheidingsproces veel soepeler in vergelijking met een proces met advocaten waarbij de rechter beslist over de afspraken. Bij advocaten ga je meestal voor eigen belang en bij mediation staat het gezamenlijk belang voorop.

  • Wees bereid om concessies te doen om het beste resultaat voor beiden te behalen.

Als je na een lange tijd uit elkaar wilt, dan gaat dat niet zonder emotie. Zorg ervoor dat jullie in goed overleg uit elkaar gaan, met waardering voor al het goede dat je samen hebt gedeeld. Natuurlijk kan er discussie ontstaan over bijvoorbeeld de verdeling van het vermogen en de pensioenen. Dat mag. Maar wees bereid om concessies te doen. Dat zal jullie helpen bij het maken van toekomstgerichte en toekomstbestendige afspraken.

  • Denk goed na over wat er gebeurt met de woning

Waar gaan jullie wonen na de scheiding? Een dak boven je hoofd, is één van de dingen waar over gesproken moet worden. En wat doen jullie met jullie koophuis en de hypotheek als jullie uit elkaar gaan?  Zorg ervoor dat de afspraken die jullie maken in het convenant ook daadwerkelijk aansluiten bij de eisen van de bank of hypotheekverstrekker.

  • Breng de financiën goed in kaart

In onze optiek is je scheiding ook een nieuwe start. Je zult je leven opnieuw inrichten, een thuis maken voor jezelf en een balans vinden met je nieuwe inkomen. Bereid je hier zo goed mogelijk op voor. Een duidelijke financiële structuur voor de toekomst is natuurlijk belangrijk. Jullie nieuwe situatie brengt andere keuzes met zich mee.

Want uiteindelijk heb je nog een heel leven voor je!

Wills Langedijk

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 1 = acht




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.