Menu

Hoe kies je de juiste omgangsregeling voor na de scheiding

1 reactie
omgangsregeling na scheiding

Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen als je gaat scheiden en minderjarige kinderen hebt, is de omgangsregeling. Er zijn diverse mogelijkheden. Maar welke kies je? 

Je kiest wat het beste bij jullie situatie en de kinderen past. 

Bezoekregeling

Dit is van oudsher de meest voorkomende omgangsregeling. De kinderen wonen bij een ouder en eens in de zoveel tijd gaan de kinderen naar de andere ouder voor bijvoorbeeld een weekend of voor een bezoek. Meestal wonen de kinderen bij de moeder en gaan dan volgens afspraak een korte tijd naar vader. Over vakanties, verjaardagen en feestdagen maak je dan vaste afspraken.

omgangsregeling

Co-ouderschap

Erg populair in deze tijd is het co-ouderschap. De zorg – en opvoedtaken worden verdeeld. Net als de kosten. Hoe de tijd verdeeld wordt, mag door de ouders zelf bepaald worden. Vaak is dat week om week. Voor de kinderen is dit fijn, omdat ze beiden even vaak bij hun ouders zijn. Praktisch moet het ook wel uitvoerbaar zijn voor de ouders. Want het ritme van de kinderen van school, sport en dergelijke moet wel gewoon door kunnen blijven gaan.

Birdnesting

Birdnesting is een vorm van co-ouderschap waarbij niet de kinderen heen en weer gaan van het ene adres naar het andere, maar de ouders! De kinderen blijven na de scheiding dus in hun eigen ouderlijk huis wonen. Juist de ouders zoeken een nieuwe plek. De belangrijkste voorwaarden als ouders is dat de communicatie tussen jullie goed is en je goede afspraken kunt maken. 

Omgangsregeling anderen

Wat voor afspraken maak je met andere mensen in het leven van je kinderen waar ze een hele goede band mee hebben? Opa’s, oma’s, ooms en tantes waar ze close mee zijn zullen de kinderen na de scheiding waarschijnlijk ook graag blijven zien. Wees je ervan bewust dat zij via de rechter ook een omgangsregeling kunnen vragen. De rechter zal bekijken of die regeling er voor hen er ook daadwerkelijk moet komen. De rechter kijkt, naast de bloedband, ook of er sprake is van een hechte relatie en het belang voor de kinderen zelf. Je kunt ook samen met je ex-partner al tijdens het opmaken van het echtscheidingsconvenant hier afspraken over maken.

Kort geding omgangsregeling

Soms is er sprake van een tijdelijke omgangsregeling, ook wel voorlopige omgangsregeling genoemd. De rechtbank kan hiervoor kiezen als er nog geen definitieve uitspraak is rondom de scheiding, maar dat het al wel belangrijk is om iets vastgelegd te hebben. Na een tijdje zal de voorlopige omgangsregeling worden geëvalueerd en zal de rechter een definitieve regeling afspreken. Jullie dienen je dan te houden aan deze regeling. Wat nou als een van de ouders dat niet doet? Wat als de ene ouder niet meewerkt aan de regeling waardoor de andere ouder zijn/haar kinderen niet ziet? Je kunt dan een kort geding starten. In zo’n kort geding kan dan gevorderd worden dat de gemaakte afspraken nagekomen moeten worden. Hieraan kan dan een dwangsom worden verbonden, zodat de niet meewerkende ouder voor iedere keer dat dit het geval is, een boete krijgt. Vaak zijn aan dergelijke dwangsommen wel een maximum verbonden. Maar vaak zal alleen al de aankondiging van een kort geding de niet meewerkende ouder doen schrikken en alsnog gaan meewerken aan de vastgelegde afspraken rondom de omgangsregeling. 

Omgangsregeling wijzigen

Je kunt altijd een verzoek indienen bij de rechtbank voor het wijzigen van de vastgelegde omgangsregeling. Soms veranderen de omstandigheden en kan het zijn dat je het anders wenst. De rechter zal hiernaar kijken en er een uitspraak over doen.

Bij het kiezen van een juiste omgangsregeling is het belang van de kinderen vooropstellen het allerbelangrijkste. Daarnaast moet je uiteraard kijken naar de praktische uitvoerbaarheid voor de ouders. Zo komt er geen of min mogelijk discussie over de omgangsregeling. Voor de kinderen is rust en regelmaat erg belangrijk. Zij zullen namelijk de meeste moeite hebben om te wennen aan hun nieuwe leven, dus een regeling die ook voor hen goed voelt, is erg belangrijk.

Wil je meer weten over scheiden met kinderen en welke omgangsregeling er zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij geven je alle informatie en advies met betrekking tot jullie persoonlijke situatie. 

Lees ook de andere blogs van Judex.



REACTIES

Fien - 15 mrt 2022

Wij hebben co ouderschap waarbij de kinderen de hele week bij één ouder zijn. Voor hen het meest rustig buiten elke 3-4 dagen wisselen. Sport etc kan gewoon doorgaan en inmiddels is de band tussen ex en mij zo dat we heel soepel kunnen omgaan met afwijkende afspraken. De kinderen zijn ook op leeftijd dat ze zelfstandig naar de andere ouder kunnen, dat helpt ook. Even een bakkie doen, huiswerkhulp halen (ex en ik hebben beide onze eige kwaliteiten qua vakken) of iets vergeten ophalen. Voor de vakanties gaan we rond januari samen zitten om te kijken hoe we dit verdelen. Toen we net uit elkaar waren zag het er niet naar uit dat we dit ooit zo zouden kunnen. Maar goddank kan dat nu al een hele poos wel.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − = twee




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.