Menu

Huurwoning na scheiden, wat zijn je opties?

4 reacties
huurwoning na scheiden

Bij een scheiding komt een heleboel kijken. Er moet zoveel geregeld worden. Niet alleen de scheiding zelf en alle afspraken die je moet maken. Je moet ook al kijken naar de toekomst. Een van die zaken is: waar ga je wonen?

Daarvoor er zijn verschillende mogelijkheden. De woonsituatie waar je uitkomt, speelt hierbij ook een rol. Woonden jullie al in een huurwoning of hadden jullie een koopwoning? Misschien ben je in de positie dat je gemakkelijk zelf iets kunt kopen. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Misschien wil je ook niet direct iets nieuws kopen en begin je liever met huren. In dit artikel geven we meer informatie over een huurwoning na scheiden.

Wat gebeurt er wanneer je samen een huurwoning hebt?

Jullie hebben samen een huurwoning en gaan scheiden. Er zijn hier een aantal situaties mogelijk. Wanneer jullie beide huurder zijn (en dit dus ook zo op het contract vermeld staan), hebben jullie beiden evenveel recht op de huurwoning. Het maakt hierbij niet uit of jullie getrouwd zijn, een samenlevingscontract hebben of geregistreerd partner en zijn en nu uit elkaar gaan.

Als jullie beiden niet in de huurwoning willen blijven, is het simpel: dan zeggen jullie gezamenlijk het huurcontract op. Wil een van jullie er wel blijven wonen en jullie zijn het er samen over eens wie in de huurwoning blijft na het scheiden? Dan vragen jullie de verhuurder of hij het contract aanpast naar degene die achterblijft, en dus de hoofdhuurder wordt.

Komen jullie er niet uit wie er in de huurwoning blijft na het scheiden? Dan kan je altijd een mediator inschakelen om een oplossing te vinden. Als degene die in de huurwoning blijft, al de hoofdhuurder is op papier, dan hoeft er niets aangepast te worden.

Wanneer je op papier geen hoofdhuurder bent en je partner die hoofdhuurder is, bereid is weg te gaan, kunnen jullie de verhuurder vragen of zij hier akkoord mee gaan en het contract aanpassen.

Is je aanstaande ex hoofdhuurder en gunt hij of zij jou de woning niet? Dan heb je geen recht op de huurwoning en heeft het ook geen zin je hiertegen te verzetten. 

huis huren na de scheiding

Wat gebeurt er wanneer je samen een koopwoning hebt?

Als je gaat scheiden en je hebt samen een koopwoning, dan is de situatie anders dan bij een huurwoning. Als je uit de koopwoning vertrekt, bijvoorbeeld omdat je ex-partner er wel blijft wonen of omdat jullie de koopwoning gezamenlijk verkopen, dan moet je op zoek naar nieuwe woonruimte. En dat is in veel gevallen niet altijd even makkelijk.

Er zijn veel factoren die meespelen: wil je in dezelfde omgeving blijven wonen, bijvoorbeeld vanwege de school van de kinderen, je werk of om dicht bij je naasten te blijven, maar ook je financiële situatie na de scheiding speelt een grote, belangrijke rol.

Zit je er financieel ruim bij, dan is het zoeken van een huurwoning in de particuliere sector een goede optie. Wanneer dit niet kan, en je aangewezen wordt op sociale huur, dan kan het lastig worden. De wachtlijsten zijn vaak heel erg lang. Het kan zijn dat je je ooit ingeschreven hebt toen je 18 werd en nog steeds ingeschreven staat. Dan heb je geluk. Als je moet beginnen met inschrijven, dan begin je letterlijk achteraan in de rij. 

Urgentieverklaring huurwoning na scheiden

Toch zijn er uitzonderingen Je kunt namelijk voorrang krijgen op een huurhuis en een scheiding kan hiervoor een reden zijn. Bijvoorbeeld omdat je kleine kinderen hebt en onderdak nodig hebt. Je kunt dan bij de woningstichting van jouw gemeente om een urgentieverklaring vragen. Iedere gemeente gaat hier anders mee om en heeft andere voorwaarden. Dus vraag hiernaar bij jouw woningstichting.

Huurtoeslag aanvragen

Na je scheiding ben je niet meer elkaars toeslagpartner, zodra het verzoek tot echtscheiding is bekrachtigd door de rechter. Na samenwonen ben je elkaars toeslagpartner niet meer, zodra je op een ander adres staat ingeschreven. Zoek uit voordat je een bepaalde nieuwe huurwoning huurt, of je in aanmerking komt voor huurtoeslag voor deze woning. De huur moet bijvoorbeeld niet te hoog of juist te laag zijn. Je kunt vragen hierover stellen aan een jurist of aan de Belastingdienst. Zorg in ieder geval dat je het uitgezocht hebt, voordat je een huurcontract tekent. 

Zit je met een juridische vraag over bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met huren na scheiding? Judex helpt je graag, bijvoorbeeld met een mediator. Heb je een andere juridische vraag of probleem? Bij Judex kan je terecht met al je juridische problemen en vragen. 

Lees ook de andere blogs van Judex



REACTIES

Nolly - 13 feb 2021

Hallo, Ik lig in scheiding en sta ingeschreven bij een paar woningbouwverenigingen. Stel dat ik een woning toegewezen krijg, hoe kan ik dan al uitzoeken of ik in aanmerking kom voor huurtoeslag? Vaak is er maar heel weinig tijd tussen het moment dat de woning op de site staat, de bezichtiging en dan het moment van beslissen of je de woning accepteert. Ben benieuwd hoe ik dit dan zo snel kan (laten) uitzoeken.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 15 feb 2021

    https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/kan-ik-huurtoeslag-krijgen

Tessa - 13 feb 2021

https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

Nolly - 16 feb 2021

Bedankt voor beide reacties. Ik ga ze bekijken

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 2 = zes




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.