Menu

Iedere relatie is uniek en daarom vraagt elke scheiding om een andere aanpak

2 reacties
elke scheiding vraagt een andere aanpak

Een man en vrouw met drie kinderen en een vakantiehuisje in Frankrijk; een stel waarvan een van de twee een Turkse afkomst heeft; een man met een hoge studieschuld; twee mannen die samen een eigen huis en een hond hebben; een stel met een eigen bedrijf met 30 man personeel. Het mag duidelijk zijn: iedereen met plannen om te gaan scheiden gaat vanuit een andere situatie de scheiding in. Naast die situatie hebben we ook te maken met twee individuen en hun unieke omgang met elkaar. Gek eigenlijk, dat ondanks al deze diversiteit aan relaties de manieren waarop je een scheiding regelt zo standaard zijn. Of toch niet?

Wat maakt dat elke relatie uniek is?

Scheiden is zowel een juridisch als emotioneel proces. Vier belangrijke onderdelen van jullie unieke situatie die op de afwikkeling van de scheiding van invloed zijn, zijn:

1. De verwerking

Allereerst heeft de verwerking van het verbreken van de relatie invloed op de afwikkeling van de scheiding. Zo kan iemand die er nog niet aan toe is het proces vertragen, terwijl de ander er juist snel doorheen wil lopen. Misschien wil een partner zelfs niet meewerken en is het nodig beiden een advocaat in te schakelen. Wellicht wordt een van jullie opgejut door familie of vrienden. Gunnen jullie elkaar het beste of wilt een van jullie beter uit de scheiding komen dan de ander?

2. Dynamiek van de relatie

Ten tweede bestaat een relatie uit twee individuen. Ooit zo gelukkig konden zij de wereld samen aan. Zij deelden niet alleen hun lief en leed, maar ook vakanties, wensen en kinderen. In de loop der jaren bouwden zij een manier van omgaan met elkaar op. Misschien is er iets voorgevallen waardoor het vertrouwen geschaad is. Of gingen zij anders om met het verlies van een dierbare en groeiden zij uit elkaar. Misschien gaan ze beiden anders met conflicten om. Waar de een boos wordt en gelijk wil krijgen, vermijdt de ander sneller een ruzie en bespreekt ingewikkelde zaken liever niet.

3. Gezinssamenstelling

Als derde brengt iedere gezinssamenstelling andere behoeften en belangen met zich mee. Zo kan een stel kinderen hebben van 3 en 5 jaar of van 19 en 21 jaar die binnenkort op zichzelf gaan wonen. Denk ook aan een hond, twee katten of een samengesteld gezin met kinderen van je partner en haar ex. Waar gaan de kinderen wonen? Hoe zorgen we ervoor dat we op goede voet blijven in hun belang? Wie krijgt de hond? Kortweg heeft de beginsituatie van jullie gezin invloed op de afspraken voor na de scheiding.

4. Gezamenlijke eigendommen

Tenslotte maakt het uit of het stel trouwde met huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Zij deelden wel of geen vermogen, het huis, inkomen en pensioen. Misschien ook schulden. Afhankelijk van de inkomens van de individuele partners blijft een van hen in het huis wonen of verhuizen zij beiden. Misschien heeft een partner recht op toeslagen en de ander niet, wat weer van invloed is op het besteedbaar inkomen. Ook moet je kijken naar de financiële draagkracht van de ene partner en de behoefte van de ander. Zo kan het zijn dat de een kinderalimentatie en/of partneralimentatie kan of moet betalen aan de ander.

De invloed hiervan op je scheiding

Kortom, het feit dat iedere scheiding een unieke achtergrond heeft maakt dat de wensen en behoeften van beide partners heel anders kunnen liggen op gebied van emotie, verdeling, communicatie en het scheidingsproces zelf. Afhankelijk van de voorgeschiedenis bestaan er in iedere scheiding bijvoorbeeld emotionele triggers die naar boven komen wanneer er gesproken wordt over een gevoelig onderwerp. Niet altijd is iedere partner even objectief. Belangrijk is in ieder geval het kiezen van een scheidingsmethode die jullie beiden zo objectief mogelijk afspraken laat maken. Op die manier heeft een geslaagde scheiding voor jullie allebei de meeste kans.

Kies een scheidingsmethode die bij je past

De scheidingsmethoden die in Nederland mogelijk zijn hebben ieder hun voor- en nadelen. Ook is niet iedere methode voor iedereen geschikt. Voor het indienen van een scheidingsconvenant is altijd een advocaat nodig, maar voor het komen tot die afspraken komen en deze vast te leggen kan zijn meerdere scheidingsmethoden. De overheid erkent vier scheidingsmethoden waarbij zij jou en/of je partner met een lager inkomen subsidie biedt om hier gebruik van te maken, namelijk die waarbij een advocaat of ieder een eigen advocaat of een mediator de regie heeft. Een relatief nieuwe manier is scheiden waarbij je zelf de regie houdt.

Met een advocaat

Samen met één (familierechten)advocaat. De advocaat geeft juridische ondersteuning, waarbij hij of zij jullie belangen op een neutrale manier behartigd. Jullie kunnen er zelf voor kiezen op welk moment jullie de advocaat bij het scheidingsproces betrekken, maar aan te raden is wel om hier niet te lang mee te wachten om er zeker van te zijn dat jullie de juiste keuzes maken. Een advocaat werkt altijd op afspraak, dus jullie moeten samen tijd vrij maken om naar de advocaat te gaan.

Met ieder een eigen advocaat

Scheiden met beiden een advocaat is zeer geschikt als jullie er samen niet goed uitkomen en willen dat iemand jullie eigen belangen behartigt. Jullie advocaten nemen jullie het onderhandelen uit handen. Hierop volgt altijd een zitting bij de rechtbank. Deze manier van scheiden duurt over het algemeen vrij lang.

Met een mediator

Met een mediator kan het scheidingsproces sneller verlopen. Deze zal namelijk, op afspraak, tussen jullie bemiddelen om conflict te voorkomen. Deze methode is geschikt als jullie beiden willen meewerken. Een mediator kan ook advocaat zijn, maar dit hoeft niet. Uiteindelijk moet een advocaat het scheidingsconvenant indienen bij de rechtbank.

Met zelf de regie

Minder bekend is de laatste en tevens ook meest voordelige manier van scheiden : de scheiding waarbij je zelf de regie neemt. Het voordeel hiervan is dat jullie vanuit jullie unieke situatie de scheiding vorm kunnen geven zoals jullie nodig achten.

Wanneer jullie samen de regie in handen hebben maken jullie scheidingsafspraken in jullie eigen tijd en tempo, waar je maar wilt en met ondersteuning indien nodig. Deze manier van scheiden is geschikt als jullie goed met elkaar kunnen overleggen, de Nederlandse taal beheersen en computervaardig zijn. De basis van deze scheidingsmethode is een online platform met een persoonlijke casemanager die jullie proces ondersteunt en een advocaat die jullie afspraken juridisch controleert en indient bij de rechtbank. Ook kun je extra hulp inschakelen van bijvoorbeeld een financieel expert of een mediator. Uitelkaar.nl begrijpt dat scheiden geen lineair proces is en biedt daarom dienstverlening op maat. Niet meer, niet minder.

REACTIES

Dirk-Jan van den Berg - 26 nov 2019

Dit is een reklame campagne van Uitelkaar.nl We krijgen veel klachten over deze manier van scheiden. We zien vooral problemen als de man of de vrouw dominant is en dus alles bepaald. Hierdoor is er geen evenwicht in de afspraken.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 26 nov 2019

    Beste Dirk-Jan, dit is inderdaad een informatieve blog geschreven door uitelkaar.nl. Zij geven in de blog ook aan dat online scheiden niet geschikt is voor iedereen. "Deze manier van scheiden is geschikt als jullie goed met elkaar kunnen overleggen" Deze manier is dus minder geschikt bij scheidingen waar de man of de vrouw dominant is en dus alles bepaalt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 + = tien




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.