Menu

Bij je scheiding financiën in kaart brengen? Denk ook aan je uitvaart 

1 reactie
scheiding en uitvaart

Als je je in een scheiding bevindt, kan dat een moeilijke periode van je leven zijn. Vaak komt er veel op je af en moet je allerlei zaken regelen – ook in financiële zin. Het kost veel tijd en het zijn bovendien vaak dingen die je tot op de bodem moet uitzoeken. Toch is het van belang om tijdens alle administratieve taken, ook de wensen voor een uitvaart in kaart te brengen.

Waarom nu?

Ondanks dat het waarschijnlijk nog ver weg is en het je nu misschien nog niet bezighoudt, kan je je er wel op voorbereiden. Als je je uitvaartwensen al vastgelegd hebt en de financiële zaken in kaart hebt gebracht, neemt dat een groot deel van de zorgen weg bij de nabestaanden. Het voorkomt lastige situaties en twijfels voor dierbaren over keuzes voor het afscheid.

Wat is er al vastgelegd?

Misschien heb je het al eerder besproken, of heb je zelfs al uitvaartzaken vastgelegd. Dan is het goed om te kijken of je jouw wensen iets wilt aanpassen. Als je ze online vastgelegd hebt, kan je jouw uitvaartwensen meestal eenvoudig inzien. Wanneer je nog geen uitvaartwensen vastgelegd hebt, is het aan te raden om hier mee te beginnen.

Waar kan je over nadenken?

Het regelen van een uitvaart begint altijd bij de nabestaande die de uitvaart grotendeels regelt met een uitvaartverzorger, dat is de opdrachtgever. Dit hoeft niet per se familie of een partner te zijn, dit kan ook een collega, vriend of vriendin of zelfs een instantie zijn. Dat laatste is een optie die prettig kan zijn als je niemand deze rol wilt opleggen. De praktische invulling van de uitvaart kan alsnog door naasten worden gedaan.

Wat kan je precies vastleggen?

Naast het nadenken over (en toekennen van) een toekomstige opdrachtgever, kan je jouw uitvaartwensen vastleggen. Een opdrachtgever moet namelijk veel keuzes maken. Het helpt hem of haar als je zelf al hebt nagedacht over je uitvaartwensen. Er zijn online al veel mogelijkheden te vinden, en keuzes kan je online of op papier vastleggen. Denk hierbij aan de keuze voor een begrafenis of crematie, wensen over een rouwkaart, gedichten en toespraken en bijvoorbeeld muziek tijdens de uitvaart. Niets moet en je kunt altijd de optie ‘weet ik nog niet’ gebruiken. Je kunt ook je nabestaanden laten beslissen. Vastgelegde wensen zijn altijd aan te passen.

Uitvaartverzekering of uitvaartfonds?

Vaak wil een naaste de uitvaart wel regelen, maar niet achterblijven met onverwachte kosten. Je kunt dit voorkomen door een uitvaartverzekering af te sluiten of door op een andere manier geld te reserveren voor de uitvaart. Je kan het zelf opzij zetten op een spaarrekening maar je kan ook gebruik maken van een uitvaartfonds. In een uitvaartfonds bouw je een bedrag op, dat beschikbaar komt bij de uitvaart, zoals het Monuta Uitvaartfonds. Het bedrag uit het Uitvaartfonds wordt gegarandeerd besteed aan de uitvaart en de uitvaartnota wordt ook direct vanuit het uitvaartfonds betaald.

Zoals al eerder benoemd, is het belangrijk om er ook in deze periode rustig over na te denken. Als je er niet uitkomt, is Monuta altijd bereid om je te helpen. Door je uitvaartwensen vast te leggen, blijven nabestaanden niet met vragen achter en kunnen ze met een goed gevoel terugkijken op het afscheid.

 

 

REACTIES

Natalie - 18 jul 2019

Het regelen van onze uitvaart stellen we vaak veel te lang uit. Momenteel ben ik bezig met het overwegen van mijn opties en ik ben blij dat ik op deze website de optie van een uitvaartfonds tegenkom. Dat kende ik namelijk helemaal niet. Het laatste, dat je wil, is je nabestaanden ermee opzadelen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + = 16




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.