Menu

Lief kind voor haar gescheiden moeder

lieve kinderen na scheiding parentificatie

Ik zag ze op een verjaardagsfeest. Een moeder met twee kinderen van 8 en 11. Het jongetje ging al gauw met de andere kinderen spelen, maar de oudste bleef de hele tijd naast haar gescheiden moeder zitten bij de volwassenen en praatte gezellig mee. Wat een wijs kind, dacht ik nog. De moeder vertelde over haar vreselijke scheiding, haar man had haar verlaten voor een andere vrouw en was gelijk gaan samenwonen. Ze was buiten zichzelf van boosheid en verdriet geweest. ‘Als ik haar niet had gehad’, en ze keek naar haar dochter, ‘dan weet ik niet hoe ik het had moeten redden’. En het kind knikte en was trots dat ze zo belangrijk voor haar moeder was. Zelf was ze ook boos op haar vader.

Het sluipt er onmerkbaar in, je hebt het nauwelijks in de gaten. Je denkt nog, de kinderen hebben geen last van de scheiding, ze zijn zo lief. En je laat je hun troost en zorgzaamheid dankbaar aanleunen. Voor even is dat ook helemaal niet erg. Een kind vangt de kleinste signalen op en wil helpen. Toch is het geen gezonde situatie. In een normale situatie zorgen ouders voor hun kinderen. Na de scheiding krijgen kinderen vaak een nieuwe betekenis voor hun ouders. In eenoudergezinnen neemt één van de kinderen, vaak de oudste, soms een nieuwe positie in als hulpje voor de ouder of zelfs als ouder voor de ouder. Dit noemen we geparentificeerde kinderen. Ouders werken dat onbewust in de hand door met het -daarvoor veel te jonge- kind allerlei volwassen problemen te bespreken. Of een beroep te doen op troost en invoelingsvermogen. Het risico dat dit gebeurt, is vooral groot als bij de scheiding een ouder in een relatief isolement belandt. De rol van een geparentificeerd kind kost het kind een deel van zijn jeugd en dus van zijn ontwikkeling. Als volwassene zijn ze geneigd om een partner te kiezen die hun zorg nodig. De eigen behoefte aan liefde en zorg kan daardoor langdurig onvervuld blijven. Een verschraald leven kan het gevolg zijn.

Een kind is loyaal aan zijn ouders en houdt van allebei. Het beste wat je als ouder kan doen is zorgen voor een volwassen gesprekspartner. Ga praten en uithuilen bij een vriendin, je moeder of een coach. En belast je kind niet met jouw verdriet. Niets is zo erg voor een kind als negatief praten over de andere ouder. Tenslotte is en blijft het zijn vader (of moeder).

Paulien Blom

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 1 = twee




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.