Menu

Nico en zijn ex kiezen voor birdnesting

1 reactie
birdnesting

Een van de eerste dingen waar je tegen aan loopt in een scheidingstraject is huisvesting. Direct in de eerste fase, terwijl je in een emotionele achtbaan terecht komt, moet je heel praktisch gaan nadenken. Wie gaat waar wonen, hoe kom je aan andere woonruimte, kun je het betalen?

We konden gelukkig constructief samenwerken richting een alternatieve toekomst. Ergens in de gesprekken liet ik de term ‘housesharing’ vallen. Zomaar een idee… Dat bleek aan te slaan bij vroudin. We zagen ineens veel mogelijkheden voor ons ontstaan. De kinderen bleven in hun eigen huis wonen, wat zeker voor rugzakzoon maar ook voor de andere kinderen rust en stabiliteit zou bieden. Wij zouden dan week-op-week-af bij hen kunnen zijn en we kwamen heel snel op het idee dat vroudin een woonruimte zou kunnen zoeken die we ook konden gaan delen. Haar mogelijkheden werden ook groter omdat het niet meer persé een huis hoefde te zijn met voor drie kinderen een eigen kamer.

We gingen uitzoeken hoe we het huis op mijn naam zouden kunnen krijgen en vroudin schreef zich in voor een huurwoning. Het belang om het huis voor de kinderen, en mij, te behouden woog gelukkig zwaarder dan het financiële belang.

Hoe origineel we ook dachten te zijn, er bleek een officiële naam voor ons idee: birdnesting of vogelnestje. De kinderen blijven op hun vertrouwde plek, de ouders vliegen in en uit. Een dergelijke constructie staat of valt met de onderlinge verstandhouding en wederzijds vertrouwen tussen de ouders. Natuurlijk konden wij ook allerlei mogelijke risico’s in de toekomst bedenken maar wij besloten naar het hier en nu te kijken. Dat was al emotioneel genoeg…

Toen we na enige tijd de kinderen gingen vertellen over de scheiding, was de eerste reactie van zowel dochter als jongste zoon: “Wij willen hier niet weg!” Dat versterkte het vertrouwen in ons idee van birdnesting. Natuurlijk was er verdriet, en niet alleen bij de kinderen… Maar we hebben als gezin de tijd genomen om langzaam aan het idee te wennen. Ieder op zijn eigen manier maar toch ook samen, ondanks de situatie.

Er kwam een flat beschikbaar waar veel aan gedaan moest worden voordat die echt bewoonbaar was. Vroudin had geen enorme haast om ons huis te verlaten maar inmiddels zitten we een half jaar in deze birdnesting constructie. Ergens in de aanloop hiernaartoe riep zij een keer uit: “We gaan dit laten werken!” Wij geloven er in!

Na bijna 20 jaar samen, waarvan 17 jaar huwelijk, en drie kinderen werd ik verrast door de mededeling dat de gevoelens van mijn vrouw voor mij veranderd waren. We zijn als vrienden uit elkaar gegaan, in zeer goede harmonie. Ik noem mijn ex-vrouw mijn ‘vroudin’ maar we doorlopen natuurlijk ook alle stadia van het rouwproces. In mijn blogs schrijf ik daarover.

REACTIES

Eline - 6 aug 2018

Mooi, ja. Ik heb het al vaker gehoord, dat mensen dat doen. Soms delen ze ook de huurwoning nog, dus de ouder die niet bij de kinderen zit, zit dan in de huurwoning. Drie huizen betalen zal voor velen een te grote opgave zijn. Ik denk dat dit alleen maar kan als je nog erg goed met elkaar door een deur kunt, want je zult elkaar steeds tegen blijven komen. En hoe gaat dat als je een relatie krijgt? Je zult niet direct gaan samenwonen met een nieuwe partner, dus komt je ex-partner ook spullen tegen (of misschien wel de persoon zelf) in de huurwoning en in de kinderwoning. Ik denk daarom dat het voor de lange termijn niet gaat werken, maar voor nu is het een mooie oplossing.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


− zes = 1

Vlog

Veel mensen denken dat als alles geregeld en getekend is, de spanningen wel zullen wegebben en alles wel goed zal komen. Helaas is dat in de praktijk toch vaak anders. Bekijk de vlog van Roos Boer: Scheidingscoach Succesvol ScheLees verder > vlog
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk