Menu

Onbegrijpelijk gedrag van mijn (stief-)kind

onbegrijpelijk gedrag kind

Soms kunnen kinderen geen woorden geven aan hun gedrag. Er wordt dan gevraagd: waarom doe je dat? En ze halen hun schouders op of zeggen “gewoon…”. Niet uit desinteresse, maar omdat ze zelf niet weten waarom ze dit doen. Het heeft geen zin om dan maar te blijven vragen wat er aan de hand is. Als een kind van 6 jaar plotseling weer in bed gaat plassen, kan het ook niet zeggen waarom. We weten dan wél dat er iets aan de hand is.

Het gedrag van een kind kan onbegrijpelijk zijn

Zo ook een meisje van 12 jaar, dat haar gebruikte maandverband in een kast stopt i.p.v. weg te gooien. Dan is er wat aan de hand. Natuurlijk is het altijd lastig om te weten wanneer een kind wel of niet kan aangeven wat er loos is, maar als je het niet direct kunt achterhalen, hou dan op met vragen stellen.

Veranderingen

Precies zoals in een normaal kerngezin er soms problemen ontstaan, gebeurt dit nog vaker in een samengesteld gezin. Je moet bedenken dat het voor een kind heel vreemd is dat er plotseling een nieuwe volwassene de plek “inpikt” van de eigen ouder. Want zo wordt dat vaak beleefd: de andere ouder is weg en er komt een nieuwe persoon in de plaats. Dat is bedreigend (welke directe gevolgen heeft dat voor mij) maar geeft ook loyaliteitsproblemen (mag ik nu mijn vader/moeder niet meer liefhebben?)

Communicatie

Daarom is het zo belangrijk om goed te communiceren. Wat gaat er gebeuren? Wat vindt jij ervan? Hoe gaan de verhoudingen liggen? Wie heeft er waarover wat te zeggen? En wat als het niet goed gaat? En moet ik als kind persé die nieuwe partner aardig vinden? Hoe moet ik hem/haar noemen? Als ik hem/haar lief vind… is dat niet zielig voor papa/mama?

Sommige veranderingen zijn eventjes leuk

Kortom er verandert heel veel, terwijl er vaak weinig over gezegd wordt. Men gaat er vanuit dat kinderen het vanzelf wel accepteren (of misschien zelfs wel leuk vinden…).Soms vinden kinderen het in het begin wel leuk (vooruitzicht van een nieuwe eigen kamer bv.?), maar bekoelen de verhoudingen snel.

“Waarom” heeft geen zin

Als kinderen vreemde dingen doen heeft het weinig zin te vragen waarom ze dat doen. Je kunt je wel afvragen: wat zit het kind dwars? Waar heeft het last van? Hoe kunnen we daarover praten? Hoe kunnen we die last wegnemen?

Nellie Timmermans

Interpunctie

Stief-gezin

Lees ook de andere blogs van Nellie.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + = 12




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.