Menu

Het ouderschapsplan en vakantie

14 reacties
ouderschapsplan en vakantie

De zomervakantie komt er bijna weer aan. Het zonnetje brengt in ieder geval al zomerse sferen. Waarschijnlijk ben je al bezig met het maken van vakantieplannen of heb je de vakantie al geboekt.  We hebben trouwens heel veel leuke eenoudervakanties en singlereizen uitgezocht voor je…

Maar: hoe zit het met deze plannen wanneer je als ouders gescheiden bent, maar samen je kinderen grootbrengt? Mag je als ouder zomaar je kinderen meenemen op vakantie?

Het ouderschapsplan en vakanties

Wanneer ouders uit elkaar gaan en samen minderjarige kinderen hebben, dan zijn ze verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden afspraken gemaakt over de opvoeding en de verzorging van de kinderen. Een onderdeel van het plan is het opstellen van een omgangsregeling. In deze regeling zal naar voren moeten komen wanneer de kinderen bij de ene ouder, en wanneer bij de andere ouder zijn. Om discussies en ruzies te voorkomen is het aan te raden om in het ouderschapsplan ook afspraken op te nemen over de omgang gedurende de vakantieperiodes. Op die manier weten beide ouders waar ze aan toe zijn.

Geen afspraken over de vakantie gemaakt?

Als er geen afspraken zijn gemaakt in het ouderschapsplan over de vakantie, dan zal dezelfde regeling gelden zoals die buiten de vakantieperioden ook van toepassing is. Wanneer dit bijvoorbeeld een co-ouderschapsregeling is, dan loopt deze regeling dus gewoon door tijdens de vakanties. Maar ouders kunnen in goed overleg wel andere afspraken maken.

Wel afspraken over de vakantie gemaakt?

In het ouderschapsplan kunnen verschillende afspraken zijn vastgelegd. Een mogelijkheid is om de voorjaarsvakantie, herfstvakantie, kerstvakantie en zomervakantie bijvoorbeeld 50/50 te verdelen. Ook kan afgesproken worden dat in de even jaren de vader zijn kinderen heeft in de herfstvakantie en de eerste keus heeft in de zomervakantie. De kinderen zijn dan in de voorjaarsvakantie en kerstvakantie bij hun moeder. In de oneven jaren geldt deze regeling precies andersom.

Naar het buitenland met je kind, heb je toestemming nodig?

Wanneer je als ouder naar het buitenland wilt met je kind, zal je van de andere gezaghebbende ouder toestemming moeten krijgen voor het aanvragen van een paspoort of een identiteitsbewijs. Zonder een reisdocument kan er geen buitenlandse reis worden gemaakt. Daarnaast is het verstandig om schriftelijke toestemming te krijgen van de andere ouder dat hij of zij akkoord gaat met de vakantie in het buitenland. Wanneer de douane bij het uitreizen een controle uitvoert, kan de vader of moeder aantonen dat de thuisblijvende ouder toestemming heeft gegeven voor deze reis en kan er geen verdenking ontstaan van kinderontvoering.

Conclusie

Wil je met je kind op vakantie, dan heb je dus toestemming nodig van je ex-partner. Ook over de duur van de vakantie zullen afspraken gemaakt moeten worden met de andere gezaghebbende ouder.

 

 

REACTIES

Engel - 15 jun 2016

Maar...... als er wel een gezaghebbende ouder (vader) is maar zoon zelf en ex vrouw (ik) hebben geen contact meer met vader/ex? Kunnen wij dan nooit meer de grens over?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 16 jun 2016

Voor het aanvragen van een paspoort of ID is inderdaad toestemming van je ex nodig. Daarnaast is het niet verplicht, maar wordt het aangeraden om schriftelijke toestemming van je ex bij je te hebben als je met je kind naar het buitenland wilt.

AS - 20 jun 2019

Vader beslist om 3 maanden vakantie te genieten met zijn nieuwe vrouw, hij wil in die 3 maanden geen zorg noch stress mbt de onze zoon...wij hebben co-ouderschap, kan een ouder hiervoor kiezen, geef mij aub advies hoe hiermee om te gaan.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 24 jun 2019

    Beste AS, Hierbij het antwoord van De Boorder Familierecht. Uit uw bericht maak ik op dat u samen met de vader van uw zoon belast bent met het ouderlijk gezag over u zoon. Dit brengt met zich mee dat u beiden op grond van de wet niet alleen het recht, maar ook de plicht heeft uw zoon te verzorgen en op te voeden. Vader kan derhalve niet zomaar beslissen de bestaande zorgregeling niet na te komen en dient de gemaakte afspraken na te leven. Het heeft natuurlijk de voorkeur dat u samen probeert tot een oplossing te komen. Mocht dit niet lukken, bijvoorbeeld omdat het contact tussen u beiden stroef verloopt, dan is er de optie om een mediator te benaderen. Hier moet u wel beiden toe bereid zijn. Mocht u er samen echt niet uitkomen, dan bestaat er de mogelijkheid om naar de rechter te gaan voor een kort geding. In deze spoedprocedure kunt u nakoming van de zorgregeling vorderen op straffe van een dwangsom voor elke dag dat de uitspraak van de rechter niet wordt nagekomen.

Lin - 22 jun 2020

Dag, wij maken op dit moment met hulp van mediator een ouderschapsplan. Ik zou hierin graag opgenomen zien dat we elkaar informeren over de duur en locatie dat we de kinderen meenemen op vakantie. Ex wil dit niet, hij geeft aan dat ik bij vakantie in buitenland al toestemming geef op het formulier waarop door hem staat aangegeven waar hij heen gaat met de kinderen. Mij gaat het echter ook om vakanties in Nederland. Hij hoeft uiteraard niet om toestemming te geven, informeren is m.i. wel logisch. Heeft u advies wat hierin redelijk en gebruikelijk is?

    Karlijn Broere, advocaat bij Boeve Familierecht - 25 jun 2020

    Beste Lin, over het algemeen is het geen standaardbepaling in een ouderschapsplan dat ouders elkaar op de hoogte stellen van een vakantie binnen Nederland. Er geldt tussen ouders onderling echter wel een informatieplicht, waaruit kan worden afgeleid dat ouders elkaar op de hoogte dienen te stellen van de invulling van de vakanties en dus ook van de verblijfplaats. Het is dus niet onredelijk om dit op te nemen in het ouderschapsplan. Boeve Familierecht & Mediation

A - 18 apr 2022

Mijn ex dwingt zijn wil af, wanneer ik geen akkoord geef voor verdeling vakantie en met nieuwe voorstellen kom veegt hij deze zo van tafel. Als hij niet akkoord geeft gebeurt het niet als ik geen akkoord geef pakt hij zijn weken gewoon waardoor ik vakantie met mijn dochter heb wanneer ik moet werken. Mediator in deze is geen optie. Hij doet wat hem uitkomt. Zonder overleg laat hij onze dochter bij mij ... In het ouderschapsplan is opgenomen dat we 50/50 vakantie regelen. 5 jaar lang heb ik altijd de laatste weken gehad en nu moet t ineens anders en dat krijg ik met mijn werk niet geregeld. Wat kan ik doen?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 3 mei 2022

    Het antwoord van Succesvol Scheiden Nederland: Wat een vervelende situatie voor jullie allemaal. Ik lees dat de gemaakte afspraken in het ouderschapsplan niet worden nagekomen. 5 jaar lang heb je altijd de laatste weken gehad. Als dat niet meer werkt voor jullie ouders is het een idee om jaarlijks bijv. in december samen te gaan kijken hoe jullie de verdeling in het volgende jaar willen maken. En naar aanleiding daarvan ruim op tijd je werkgever te informeren. In jullie communicatie is het belangrijk om het te hebben over het belang van jullie dochter en die bovenaan te zetten. Maakt het soms makkelijker om er uit te komen. Als het lastig is om daar samen over te communiceren adviseer ik je om samen met een onafhankelijke 3 e persoon te kijken. Daarnaast is het mijn inziens ook belangrijk om bij jezelf te kijken wat het lastig voor je maakt om te communiceren met ander, waar jullie triggers zitten wat dat met jou doet, hoe jij het vindt om grenzen te stellen. Dat geeft je inzicht en handvatten om misschien op een andere manier om te gaan met de uitdagingen. We hebben alleen maar invloed op ons eigen gedrag en kunnen de ander helaas niet veranderen. Daar samen met een professional naar kijken kan heel helpend zijn. Fijne vakantie.

Cindy - 26 aug 2022

Hoi, een vraagje. Mag een andere co-ouder zijn vakantie ineens vastzetten. Laatste 3 weken van schoolvakantie. Dit zegt hij ivm met zijn bedrijf en klanten. Maar vermoed eerder vanwege nieuwe gezin waarvan de kinderen andere zomervakanties hebben. Het is al verandert. Eerst was het 2 weken bij mij 2 weken bij hem en dan nog eens een week bij mij en weer bij hem. Nu wilde hij 3 weken achter elkaar. Waar ik aan toe gegeven heb. Nu komt hij met dit. Ook ik heb werk waar ik rekening moet houden met collega's. Hij heeft een eigen bedrijf dus meer flexibiliteit. Graag een reactie.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 26 aug 2022

    Hoi Cindy, Jullie hebben in het ouderschapsplan afspraken gemaakt over de vakantieverdeling. Hij vraagt nu om wijziging van de afspraak. Ik ga ervan uit dat dit gaat over de zomervakantie in 2023. Mijn vraag aan jou is: waarom zou je niet mee willen denken met zijn wijziging? Als het voor jou onmogelijk is om mee te gaan met zijn verzoek, kun je dat aangeven. Dan kunnen jullie samen zoeken naar een oplossing die voor jullie beiden uitkomt. Uiteindelijk komt het erop neer dat je afspraken maakt in het ouderschapsplan maar dat je er in gezamenlijk overleg van af kan wijken. Het is fijn voor de kinderen waneer ze merken dat papa en mama samen de afspraken kunnen maken en dat ze met elkaar mee kunnen denken.

Jolanda - 14 sep 2022

Hoi Cindy, De vakantieverdeling is 50/50. Mijn ex wilt met de kinderen de hele vakantie met zijn hele familie (ouders, boers, zussen) naar Marokko. Mijn dochters zouden dat wel leuk vinden de vakantie naar Marokko. Mijn ex eist dat ik akkoord ga met de vakantie (de hele kerstvakantie met vader en familie naar Marokko). Moet ik hiermee akkoord gaan? Ik wil de kinderen in de vakantie ook bij mij hebben (volgens de vakantieverdeling/ vastgelegd in een beschikking). Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Wendy - 5 apr 2023

Ik heb een vraag. Wij hebben een dochter van 2,5 jaar en we zijn uit elkaar. We zijn nu bezig met een ouderschapsplan en hebben dus nog geen afspraken betreft vakanties. Hij wilt nu in de zomer 2,5 week achter elkaar weg. Ik wil dit niet aangezien ze nog zo klein is. Wat zijn de regels qua 2 jaar. Verder komt hij weinig afspraken na en sta ik vrijwel alleen voor. Dus hij ziet haar af en toe 2 maanden niet achter elkaar maar wil dan wel 2,5 week achter elkaar op vakantie. Dit is voor mijn dochter ook niet fijn, want zij wilt altijd graag naar mama. Ik hoor het heel graag.

Rowena - 18 apr 2023

Bij een instantie hebben wij voor tot aan de bodemzaak een afspraak gemaakt over vakantie helft van de vakantie moet doorgaan voor omgang. Nu staat de meivakantie voor de deur en zegt vader die afspraak geld niet meer want wij zijn niet meer bij die instantie. Maar de bodemzaak is nog niet geweest en er zijn onderling ook geen andere afspraken wat betreft vakantie gemaakt. Dan is het toch rechtsgeldig?

Frédérique - 7 mrt 2024

Mijn ex wil in de zomervakantie 2 weken weggaan met zijn nieuwe vriendin, buiten de vakantie die hij al heeft gepland met zijn kinderen, kan dit zomaar?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 4 = acht




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.