Menu

Het ouderschapsplan en vakantie

2 reacties
ouderschapsplan en vakantie

De zomervakantie komt er bijna weer aan. Het zonnetje brengt in ieder geval al zomerse sferen. Waarschijnlijk ben je al bezig met het maken van vakantieplannen of heb je de vakantie al geboekt.  We hebben trouwens heel veel leuke eenoudervakanties en singlereizen uitgezocht voor je…

Maar: hoe zit het met deze plannen wanneer je als ouders gescheiden bent, maar samen je kinderen grootbrengt? Mag je als ouder zomaar je kinderen meenemen op vakantie?

Het ouderschapsplan en vakanties

Wanneer ouders uit elkaar gaan en samen minderjarige kinderen hebben, dan zijn ze verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden afspraken gemaakt over de opvoeding en de verzorging van de kinderen. Een onderdeel van het plan is het opstellen van een omgangsregeling. In deze regeling zal naar voren moeten komen wanneer de kinderen bij de ene ouder, en wanneer bij de andere ouder zijn. Om discussies en ruzies te voorkomen is het aan te raden om in het ouderschapsplan ook afspraken op te nemen over de omgang gedurende de vakantieperioden. Op die manier weten beide ouders waar ze aan toe zijn.

Geen afspraken over de vakantie gemaakt?

Als er geen afspraken zijn gemaakt in het ouderschapsplan over de vakantie, dan zal dezelfde regeling gelden zoals die buiten de vakantieperioden ook van toepassing is. Wanneer dit bijvoorbeeld een co-ouderschapsregeling is, dan loopt deze regeling dus gewoon door tijdens de vakanties. Maar ouders kunnen in goed overleg wel andere afspraken maken.

Wel afspraken over de vakantie gemaakt?

In het ouderschapsplan kunnen verschillende afspraken zijn vastgelegd. Een mogelijkheid is om de voorjaarsvakantie, herfstvakantie, kerstvakantie en zomervakantie bijvoorbeeld 50/50 te verdelen. Ook kan afgesproken worden dat in de even jaren de vader zijn kinderen heeft in de herfstvakantie en de eerste keus heeft in de zomervakantie. De kinderen zijn dan in de voorjaarsvakantie en kerstvakantie bij hun moeder. In de oneven jaren geldt deze regeling precies andersom.

Naar het buitenland met je kind, heb je toestemming nodig?

Wanneer je als ouder naar het buitenland wilt met je kind, zal je van de andere gezaghebbende ouder toestemming moeten krijgen voor het aanvragen van een paspoort of een identiteitsbewijs. Zonder een reisdocument kan er geen buitenlandse reis worden gemaakt. Daarnaast is het verstandig om schriftelijke toestemming te krijgen van de andere ouder dat hij of zij akkoord gaat met de vakantie in het buitenland. Wanneer de douane bij het uitreizen een controle uitvoert, kan de vader of moeder aantonen dat de thuisblijvende ouder toestemming heeft gegeven voor deze reis en kan er geen verdenking ontstaan van kinderontvoering.

Conclusie

Wil je met je kind op vakantie, dan heb je dus toestemming nodig van je ex-partner. Ook over de duur van de vakantie zullen afspraken gemaakt moeten worden met de andere gezaghebbende ouder.

 

Bron: jurofoon.nl

REACTIES

Engel - 15 jun 2016

Maar...... als er wel een gezaghebbende ouder (vader) is maar zoon zelf en ex vrouw (ik) hebben geen contact meer met vader/ex? Kunnen wij dan nooit meer de grens over?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 16 jun 2016

Voor het aanvragen van een paspoort of ID is inderdaad toestemming van je ex nodig. Daarnaast is het niet verplicht, maar wordt het aangeraden om schriftelijke toestemming van je ex bij je te hebben als je met je kind naar het buitenland wilt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 3

Vlog

Wat komt er bij jou op als je denkt aan de zomervakantie? Waar denk je aan als je denkt aan de zomervakantie? Zon, ontspanning en gezellig met je kinderen? Je kinderen lang niet zien? Als je gescheiden bent en je kinderen gaan 3 weken op vakantie zijn met de andere ouder kun je ze heel Lees verder > gescheiden ouders
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk