Menu

Het regelen van je bankzaken bij een scheiding

bankzaken en scheiding

Woede, verdriet, angst voor de toekomst… Een scheiding gaat gepaard met heftige emoties. Ondertussen moet je belangrijke beslissingen nemen die rationeel denken vereisen. Zo heb je bijvoorbeeld een aantal bankzaken te regelen. Een stappenplan voor het regelen van je bankzaken kan je in deze hectische periode houvast bieden.

Stap 1: inventariseren

Overzicht is van groot belang. Begin daarom met het inventariseren van je bankzaken.

Welke bankrekeningen, leningen, verzekeringen en overige bancaire producten hebben jullie?
Bij welke bank of verzekeraar zijn deze afgesloten?
Staan deze producten op jullie beide naam of alleen op jouw naam?
Wil één van jullie de producten overnemen?
Vanaf welke datum willen jullie de wijzing laten ingaan?
Welke bancaire producten heb je na je scheiding nodig?

Tip: maak ook een lijst van automatische incasso’s die van jullie gezamenlijke rekening worden afgeschreven en bepaal welke na de scheiding van toepassing zullen blijven.

Stap 2: neem contact op met de financiële adviseur bij je bank

Jullie samenlevingsvorm is van invloed op de bankzaken die jullie bij een scheiding moeten regelen. Omdat geen situatie hetzelfde is, doe je er goed aan om een afspraak te maken de financiële adviseur van je bank. Deze helpt je om alles op een rijtje te zetten en heeft oog voor zaken die anders aan je aandacht ontsnappen.

Tip: het beste is om samen bij de bank langs te gaan. Jullie krijgen dan allebei dezelfde informatie zodat er geen misverstanden ontstaan.

Stap 3: bancaire producten opheffen of wijzigen

Sommige bankzaken kun je direct regelen, zoals het openen van een eigen rekening. Voor andere zaken, zoals een hypotheek of levensverzekering, heb je een echtscheidingsconvenant nodig. Daarin staan onder andere afspraken over de verdeling van bezittingen en schulden.

Bankrekeningen

Een gezamenlijke bankrekening kun je opheffen of op naam van één van jullie beiden laten zetten. Het openen van een eigen betaal- of spaarrekening kun je direct regelen nadat je het besluit hebt genomen om te gaan scheiden.

Tip: het is verstandig om een en/of rekening tijdens de echtscheidingsprocedure nog een tijdje aan te houden met het oog op gezamenlijke betalingsverplichtingen.

Hypotheek

Bij een eigen huis kan één van de partners de ander uitkopen. Dit betekent dat je de helft van het huis van je ex-partner koopt. Als dit financieel onhaalbaar is dan moet het huis worden verkocht.

Tip: laat wijzigingen met betrekking tot de hypotheek goed vastleggen bij een notaris. Zo loop je niet het risico dat je aansprakelijk blijft voor de hypotheekschuld die jullie samen zijn aangegaan.

Leningen

Als een lening of krediet op naam van jullie allebei staat of jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd dan blijf je medeverantwoordelijk voor het terugbetalen van de gehele schuld. In sommige gevallen is het mogelijk om een lening te splitsen of dat één van jullie twee de lening overneemt.

Tip: neem altijd contact op met de bank als je betalingsproblemen verwacht en laat het krediet en de lening blokkeren om niet verder in de problemen te komen.

Stap 4: instanties op de hoogte stellen

Breng externe instanties op de hoogte van de verandering van je situatie. Neem contact op met je werkgever of uitkeringsinstantie zodat je salaris of uitkering op je nieuwe rekening wordt gestort. Stel bedrijven en instanties die per automatische incasso geld afschrijven op de hoogte van je nieuwe rekeningnummer. Ook je pensioenuitvoerder moet tijdig worden geïnformeerd over je scheiding.

Stap 5: het aanpassen van je bankzaken aan de nieuwe situatie

Op financieel gebied verandert er veel na een scheiding. Je moet hier je bankzaken op aanpassen. Na de scheiding kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met extra kosten zoals de inrichting van je nieuwe huis. Hiervoor heb je misschien een consumptief krediet nodig. Een eventueel ontstaan pensioengat is op te vangen door pensioensparen bij je bank. En vergeet vooral je nieuwe verzekeringen niet te regelen. Het is immers niet verstandig om onverzekerd rond te lopen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie + = 4




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.