Menu

Risico pensioenverevening: bij overlijden voor pensioendatum geen uitkering!

2 reacties
pensioenverevening

De wetgeving omtrent pensioen bij scheiding voorziet standaard in de verevening van het opgebouwde ouderdomspensioen en de toekenning van een bijzonder partnerpensioen aan de ex-echtgenoot. In deze wijze van pensioenverdeling schuilt echter een enorm gevaar wat duidelijk wordt bij het overlijden van de pensioengerechtigde.

Ouderdomspensioen bij overlijden voor pensioendatum

De pensioenverevening leidt tot een verdeling van het, tijdens het huwelijk, opgebouwde ouderdomspensioen. Dit lijkt een leuke voorziening maar als de pensioengerechtigde voor de pensioendatum overlijdt, vervalt ook het aan de vereveningsgerechtigde toebedeelde ouderdomspensioen. En dus zal hij of zij uiteindelijk niets ontvangen.

Bijzonder partnerpensioen bij overlijden voor pensioendatum

Middels het bijzonder partnerpensioen heeft de ex-echtgenoot aanspraak op het tot aan de echtscheiding opgebouwde partnerpensioen. Steeds meer pensioenregelingen voorzien echter in een partnerpensioen dat gedurende de opbouwfase is verzekerd middels een risicoverzekering. En na de melding van de scheiding vervalt deze risicoverzekering en hiermee dus ook het bijzonder partnerpensioen.

Gevolg van het overlijden van de pensioengerechtigde voor de pensioendatum is dus dat de ex-echtgenoot van het pensioen niets meer ziet.

Conversie ouderdomspensioen

Voor het niet vervallen van het verevende ouderdomspensioen kent de wetgeving de mogelijkheid van conversie. Hierbij wordt het pensioen omgezet in een eigen aanspraak van de vereveningsgerechtigde. En vervalt het dus niet meer bij het overlijden van de pensioengerechtigde.

Overlijdensrisicoverzekering voor bijzonder partnerpensioen

Voor het vervallen van het bijzonder partnerpensioen biedt de wetgever geen directe oplossing. Wat hier dus resteert is een overlijdensrisicoverzekering op het leven van de pensioengerechtigde ten gunste van de ex-echtgenoot. Als deze zelf de premies voldoet, is de eventuele uitkering belastingvrij. Wat wel nodig is, is de instemming van de pensioengerechtigde en de medewerking aan een (eventueel vereist) medisch onderzoek.

Groot risico bij overlijden van ex

Hoewel de opgebouwde pensioenaanspraken doorgaans een van de grootste vermogensbestanddelen zijn bij de scheiding leert de praktijk dat hiervoor de minste aandacht is. Dat dit onverstandig is, blijkt bij het overlijden van de ex. Niet alleen de alimentatie houdt op maar ook alle verevende pensioenaanspraken zijn vervallen.

Paul van Ravenzwaaij

Lees ook andere blogs van Paul.

REACTIES

Dirk-Jan - 26 aug 2019

Wat ik mis is het feit dat het Nabestaande pensioen vervalt bij conversie.

Isabelle - 5 mei 2022

Je kunt ook onderling afspreken een som ineens te betalen,maar hoe hou je dan bij de berekening van een acceptabel bedrag rekening met de levensverwachting? Moet dit in een convenant vastgelegd worden en moet dit convenant geregistreerd worden?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 6 = nul




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.