Menu

Scheidingsritueel en ceremonie

scheidingsritueel of scheidingen ceremonie

Als ouders gescheiden zijn kunnen ze weer verder……

Is dat zo?
Of is het, net als bij iedere belangrijke fase in je leven van belang dat je stil staat bij dit moment?
Met woorden, daden en symbolen kunnen ouders nagaan wat deze fase voor hen betekend heeft, wat mag losgelaten worden en wat is er nodig is om verder te gaan. Dat helder krijgen geeft inzicht en een grotere kans op succesvol en respectvol ouderschap na de scheiding.

Wereldwijd en eeuwenoud
Overgangsrituelen komen in alle culturen al eeuwenlang voor bij geboorte, huwelijk of dood. In veel culturen en kerkgemeenschappen worden ook ceremonies gevierd wanneer iemand volwassen wordt, zoals het vormsel in de rooms-katholieke kerk en de bar mitswa in het jodendom. Zonnewende, theeceremonies, paaseieren schilderen, er zijn vele ceremonies en rituelen die mensen helpen om een volgende stap in hun leven te zetten.

Elk einde is een nieuw begin.
Wanneer ouders na de Scheiding het “oude” bewust afsluiten en de “nieuwe vorm” verwelkomen, hebben kinderen minder of geen last van onbewust doorspelende patronen van de ouders. Een scheidingsceremonie of scheidingsritueel wordt dan ook vaak vooraf gegaan door een aantal gesprekken, waarin de ouders hun wensen ten aanzien van het ouderschap en de omgang met elkaar duidelijk maken. Vaak op basis van het ouderschapsplan. Op een dieper niveau kan dan afscheid genomen worden van wat geweest is en kunnen beloftes gedaan worden die voor beiden van waarde zijn.

Elkaar een nieuw en vol leven gunnen
Vragen die op tafel komen zijn: hebben wij de partnerrelatie afgesloten om verder te kunnen gaan als respectvolle ouders of zitten er nog losse eindjes? Reageer ik als ex-partner of als ouder? Ook vóór het eigenlijke ritueel is er vaak nog wat werk aan de winkel. Dat werk kun je op verschillende manieren met of zonder hulp van buitenaf doen. Het is altijd werk dat ieder voor zich te doen heeft. Dit is meteen ook een mogelijkheid om elkaar een nieuw en vol leven te gunnen.

Anselm Grün schreef:
Rituelen doen een deur dicht en openen er een.
We moeten de deur naar het verleden dichtdoen, zodat we helemaal in het heden kunnen zijn. Alleen als die deur wordt dicht gedaan ontstaat er een ingang naar het nieuwe, gaat er een deur naar het heden open.
Wie nooit deuren dichtdoet staat altijd op de tocht

Deze tekst is me uit het hart gegrepen. Al meer dan 30 jaar help ik mensen met een ritueel of ceremonie bij een volgende fase in hun leven. Onderaan deze blog staat een voorbeeld.

Samen met jullie
De scheidingsceremonie of het scheidingsritueel kan samen met de ouders en eventueel met de kinderen vorm gegeven worden. Er is geen vaststaand ritueel of een ceremonie. Het gezamenlijk verleden vormt de basis van de vorm die gekozen wordt. Verder is er een boekje waar heel veel mogelijkheden in beschreven staan. Er zijn voorbeelden van ceremonies die in Japan en de V.S standaard zijn, maar ook geheel eigen ceremonies en rituelen van heel eenvoudig tot feestelijk en met de hele familie. Iedere eigen inbreng maakt dit moment tot precies datgene wat bij deze ouders past. Het is ook mogelijk om de voorbereiding met mij te doen. Het ritueel voer je dan zelf samen met de andere ouder van je kinderen of alleen uit.

Familie en vrienden zijn belangrijk
Een ceremonie met de familie er bij, kan de banden open houden en van waarde zijn voor de verhoudingen in de families van beide kanten. Men was bij de verbintenis, men is nu bij de volgende stap in de levens van 2 geliefde mensen en hun kinderen. Rituelen verdiepen relaties en roepen op tot eerlijkheid over die relaties.

Elizabeth Gilbert schrijft in haar boek: ‘Eten bidden beminnen’:
Waarom hebben we rituelen?
Als mensen voeren we rituelen en ceremoniën uit om een veilige rustplaats te creëren voor onze meest gecompliceerde gevoelens van vreugde of trauma, zodat we die zware gevoelens niet eeuwig met ons mee hoeven te torsen. Iedereen heeft zo’n rituele veilige bewaarplek. En ik ben absoluut van mening dat als jouw cultuur niet dat ene ritueel heeft waar jij dringende behoefte aan hebt, je zelf je eigen ceremonie mag verzinnen.

De waarde van ons leven.
Wanneer je een scheidingsceremonie of scheidingsritueel uitvoert, is die tijd helemaal gewijd aan alleen deze gebeurtenis. Het is een soort heilige tijd. Een tijd die los staat van de dagelijkse beslommeringen. Rituelen brengen vrijheid en ruimte, ze brengen tot uitdrukking dat ons leven waarde heeft.

Een scheidingsritueel om alleen te doen.
Neem twee velletjes papier. Schrijf op het ene velletje waar je niet uitgekomen bent met de ander en/of met jezelf. Bijvoorbeeld: geen aandacht, altijd aan het werk, altijd gelijk willen hebben enz…. Zet op een rijtje waar je last van hebt gehad, wat je niet leuk vond en waar je vastgelopen bent. Op het andere blaadje schrijf je wat de relatie je opgeleverd heeft, waar je blij mee bent, wat je geleerd hebt en wat je meeneemt. Lees beide blaadjes door en kies uit beide blaadjes 1 woord of maximaal 1 zin. Beide woorden of zinnen schrijf je op twee aparte blaadjes. Ga met beide blaadjes op de drempel van een deur staan. kijk achter je (verleden) en lees beide teksten. Kijk voor je (toekomst) en lees beide teksten. Besluit, staande op de drempel wat je los wilt laten zodat jij en je kinderen geen last meer hebben van oude overtuigingen, ideeën en meningen. Besluit staande op die drempel wat je in dankbaarheid meeneemt naar de toekomst. Neem mee naar de toekomst wat belangrijk voor je is en vernietig of verbrand wat je achter je wilt laten. Stap door de deur.

Op de pagina scheidingsrituelen staat het verhaal van Irma en Thony die hun ceremonie onder begeleiding van mij vorm gaven en uitvoerden.

Wil jij met een ritueel de wereld opnieuw scheppen?
Ik ben benieuwd naar jouw verhalen en ideeën.
Hieronder kun je je verhaal kwijt.

Tot de volgende keer
Anne Buiskool

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − = 4




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.