Menu

5 tips om spullen met emotionele waarde te verdelen na de scheiding

5 reacties
herinneringen verdelen na de scheiding

Wat doe je met de herinneringen?

Als je de stap hebt gezet om te gaan scheiden, zijn er veel zaken die jullie moeten regelen. Want na het verdelen van jullie gezamenlijke meubels, woonaccessoires en keukengerei, blijven er ook andere spullen over waar jullie veel herinneringen aan hebben. Wat doe je met de fotoalbums van jullie trouwdag, de foto’s van de kinderen en gezamenlijke vakanties? Of liefdesbrieven en cadeautjes die jullie aan elkaar hebben gegeven? Dit zijn spullen waar veel emotionele waarde en herinneringen aan vastzitten. Die zijn vaak moeilijk om te verdelen en wat doe je er na de scheiding mee? Wij geven je 5 tips.

Begin pas als je er echt klaar voor bent

Iedere scheiding is anders. Er zijn scheidingen die makkelijk verlopen, maar zeker ook scheidingen die moeizaam gaan. Hoe mooi de herinneringen ook zijn, tijdens het proces van scheiden maken deze spullen je waarschijnlijk alleen maar boos of verdrietig. Is het bij jullie ook een gevoelig punt wat voor veel emoties zorgt? Wacht er dan nog even mee. Zorg dat een van jullie de herinneringen op een goede plaats bewaart en kom er over een jaar, wanneer er minder wisselende emoties zijn, op terug.

Bijzondere momenten met de kinderen

Hebben jullie een fotoboek van de geboorte van jullie zoon? Zijn er foto’s van het afzwemmen of het eerste kinderfeestje van jullie dochter? Foto’s van kinderen zijn altijd moeilijk om te verdelen. Het is een leuk idee om deze herinneringen aan je kind zelf te geven. Het gaat natuurlijk over het opgroeien van je kind en de herinneringen hieraan. Zorg voor een mooie verzameling van alle herinneringen en geef dit aan je kind cadeau. Zo kan je kind wanneer hij of zij wil terug kijken naar de leuke herinnering die jullie als gezin hebben gemaakt. Wil je zelf deze momenten nog eens bekijken? Dan kan je altijd bij je kind aankloppen.

Neem de tijd

Kunnen jullie wel goed praten over de bijzondere momenten die jullie samen hebben gedeeld en gaat het verdelen van jullie spullen gemakkelijk? Zorg er dan voor dat je de tijd neemt om de herinneringen te verdelen. Ga er echt samen voor zitten en praat er goed over. Er zijn waarschijnlijk een aantal momenten die bij de een meer emotie oproepen dan bij de andere. Respecteer deze emoties en zorg ervoor dat je alles netjes verdeelt.

Scan foto’s in

Zijn er foto’s die jullie graag alle twee willen hebben? Scan de foto’s waar jullie geen online bestanden van hebben. Dit zorgt ervoor dat jullie beide de mooie fotomomenten kunnen bewaren. Je kunt de gescande foto dan in een aparte map op je laptop bewaren of ze nog eens laten afdrukken. Met de afgedrukte foto’s kan je een fotoboek maken met alle herinneringen van jullie relatie/kinderen erin.

Geef ze een mooi plekje

Hebben jij en je ex partner de herinneringen kunnen verdelen? Zorg er dan voor dat je ze een mooie plek geeft. Koop een mooie doos of kist en stop hier al de mooie herinneringen van jullie relatie in. Zo kan je de herinneringen letterlijk en figuurlijk een mooi plekje geven, wat ook weer helpt in het verwerkingsproces. Daarnaast is het fijn om over een paar jaar de doos weer tevoorschijn te halen en de herinneringen weer op te halen. Het scheiden zelf is misschien een minder fijne periode uit je leven, maar dat betekent niet dat alle herinneringen minder fijn zijn.

Mens&Relatie

REACTIES

Leen - 26 mrt 2019

Mijn ex wilde niks meehebben, ook niks geen gerinneringen aan onze kinderen....hij ging meteen weer samenwonen met nieuwe partner en die kids, dus daar paste schijnbaar geen herinneringen aan ons gezin en onze geschiedenis bij.... . Dat was enorm pijnlijk, ook voor onze kinderen. Het voelde echt als afgedankt en ingeruild worden...

Peter - 28 mrt 2019

Mijn exvrouw is van de een op de andere dag zonder iets te zeggen weg gegaan uit mijn leven .Waar zij nu is weet ik niet ieder contact heeft zij verbroken .Dus overleg hoe het met herinneringen zit en te verdelen weet ik niet.ik zit al sinds januari vorig jaar in deze onzekerheid

Renske - 28 mrt 2019

Ik vraag mij af waarom mensen -zoals de exman van Leen en de exvrouw van Peter- zo met hun verleden omgaan? Is dat zand erover en doorgaan? Of juistcsteuisvogelpolitiek? Of is het te pijnlijk? Ik hoor graag een reactie van een ervaringsdeskundige/ iemand die álles achtergelaten heeft..?

Astrid - 29 mrt 2019

Mijn as ex is ook van de een op de andere dag vertrokken nadat ik foto’s van hem en zijn 25 jaar jongere veroveringen op zijn ipad vond... hij is gelijk met zijn nieuwste grietje gaan samenwonen... hier met een tasje kleren weggelopen, meer niet. Hij wil ook niets hebben. Ik heb foto’s van zijn familie en zoon via WeTransfer verstuurd maar hij haalt het gewoon niet op... alsof ons huwelijk van 16 jaar nooit bestaan heeft. Snap dus echt niet dat hij dat kan, van het een op het andere moment compleet veranderd. Met wie heb ik in hemelsnaam samen geleefd??

Peter - 29 mrt 2019

Dan heb jij hetzelfde al mij meegemaakt alleen ik kon mijn vrouw 30 jaren en het verlies van haar doet mij iedere dag nog veel.pijn en ik zou haar alles vergeven en meteen weer in mijn armen sluiten als het kon.want ik hou nog steeds van haar

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 6




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.