Menu

Vergeven doe je niet voor een ander, maar voor jezelf

2 reacties
vergeven

Ik heb wel vaker geschreven over vergeven. Een belangrijk thema in ieders leven en vooral ook voor ouders in scheiding. Tijdens en na de scheiding kunnen er over en weer bepaalde acties naar elkaar toe zijn die moeilijk te vergeven zijn. Er worden dingen tegen elkaar gezegd die kwetsend zijn en die je woedend maken. Vaak ontstaat er een dader- slachtoffer patroon en is vergeven wel het laatste waar je aan denkt.

Dit is nou juist de grote misvatting die de meeste mensen hebben over vergeven. We denken dat vergeven een gunst is aan de ander, maar vergeven is juist een grote gunst aan jezelf. 

Door met je leven

Door te vergeven kan jij weer door met je leven. Je laat de negatieve gedachtes, teleurstellingen, boosheid, frustratie los en accepteert de situatie volledig zoals die is. Je accepteert de ander en jezelf en stapt uit de slachtofferrol. 

Je kunt nou eenmaal een hond niet veranderen in een kat. Wanneer de ander metaforisch gezien een hond blijkt te zijn, dan kun je hem of haar niet veranderen in een kat. Hoe hard je het ook probeert en hoe graag je het ook zou willen. Dus accepteer dat hij/zij die hond is. 

Door te vergeven neem je echt verantwoordelijkheid voor jouw eigen leven, je kunt weer verder. Je krijgt de rust en ruimte weer terug om te genieten. 

Schrijf een brief

In mijn praktijk laat ik mijn klanten een brief schrijven aan de ander. Dit kun je zelf ook thuis doen.

 In de brief mogen in ieder geval de volgende zaken staan;

  • Je vertelt waarom je deze brief schrijft. 
  • Je vertelt wat jou dwars zit, dit kunnen eigenschappen zijn van de ander en/of gebeurtenissen. Schrijf alles op wat je kwijt wil, schrijf het van je af. Lees het na en voel of er nog iets zit wat je niet hebt opgeschreven. Zit je nog iets dwars of ben je nog ergens boos over? Schrijf het op. 

Eindig dit gedeelte met: “Ik vergeef je hiervoor” – “Ik kies ervoor om je te accepteren zoals je bent.”

  • Bedank de ander voor hetgeen je hem/haar zou mogen (willen) bedanken. 

Dit kan even lastig zijn, omdat je het op dit moment misschien moeilijk vindt om iets positiefs over de ander te zeggen of te herinneren, maar denk hier even rustig over na.

Er zijn goede tijden geweest en jullie hebben mooie momenten met elkaar gehad in het verleden. De ander heeft bepaalde eigenschappen die je nu misschien bijna nooit meer ziet maar waar je destijds voor gevallen bent. Jullie hebben samen misschien kinderen op de wereld gezet, al reden genoeg om de ander voor te bedanken. De ander is misschien wel een goede vader of moeder voor jullie kinderen. Het mag alles zijn. 

Wanneer je aan de mooie momenten denkt die jullie samen hebben meegemaakt en aan de positieve eigenschappen van de ander, zul je merken dat je al een soort shift maakt, je gedachtes over de ander worden zachter en positiever. 

  • Eindig respectvol, zoals hieronder een paar mogelijke zinnen. Je mag ze allemaal gebruiken of je gebruikt een deel. Je mag ze ook in eigen woorden doen, maar in ieder geval mag je de ander de verantwoordelijkheid teruggeven voor zijn of haar eigen aandeel. 
  • Voorbeeld zinnen om de brief mee te beëindigen:
  • Dank je wel voor het goede dat je me gegeven hebt; dat houd ik in ere.
  • Voor wat er tussen ons is misgegaan neem ik mijn verantwoordelijkheid en ik laat het deel dat van jou is bij jou.
  • Al het goede uit onze relatie neem ik mee naar de toekomst. Dank je wel hiervoor.

Neem je tijd

Dan komt altijd de vraag of de brief ook echt verstuurd moet worden naar de ander. Dat hoeft niet.

Sommigen mensen vinden het schrijven van een brief best moeilijk, maar ga gewoon zitten en schrijf, niks is goed of fout… neem je tijd.

De volgende stap is een rustig plekje opzoeken wanneer jij daar klaar voor bent en visualiseer dat de ander voor je staat of naast je zit.  Maak het zo levendig mogelijk, beeld je in waar jullie zijn (een plek die goed voelt), hoe jullie eruitzien, wat je voelt etc. 

Voorlezen

Wanneer je het beeld helder hebt, lees je de brief (hardop) voor. Probeer echt een positief gevoel te hebben over de ander na het voorlezen van de brief. Heb je na het lezen van de brief nog veel negatieve gevoelens over de ander, herhaal de visualisatie dan en lees opnieuw de brief voor. 

Je kunt de brief daarna eventueel verbranden of een prop van maken en weggooien, maar als je het gevoel hebt dat je deze oefening nog wat vaker wilt herhalen dan bewaar je de brief voor nu. 

Klanten voelen zich na het schrijven van de brief al enorm opgelucht, het brengt veel emoties met zich mee en het schrijven heeft een helende werking. De visualisatie doen klanten meestal onder begeleiding van mij en ze omschrijven het resultaat van de oefening als een bevrijding. 

Vergeven geeft rust en vrijheid, wil jij die rust ook weer ervaren en vind je het moeilijk om de ander te vergeven? Laten we dan vrijblijvend eens met elkaar afspreken. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie hoor je van mij wat ik voor jou kan betekenen.

Je bent van harte welkom,

Mendi 

Succesvol Scheidingscoach & Mediator 

www.mendidebruijn.nl

06 -12439957

Lees ook de andere blogs van Mendi.

REACTIES

Marie - 2 sep 2021

Mende, je verhaal is helder en toch… kan het het zijn je de ander op zich kan vergeven om wat is gebeurd want ja het is een hond. En die een hond kan geen kat worden maar ook een hond kan toch op zijn minst leren of aangeven het een hond is. Ik denk het vooral ook gaat om vergeving aan jezelf en dat je jezelf in een bepaalde situatie hebt gebracht. En als je al die brief schrijft en eindigt met ik neem mijn verantwoordelijkheid en jij hebt de jouwe. Maar die ander heeft nimmer enige verantwoordelijkheid in het hele proces van scheiding (en wat daarvoor de aanleiding is) genomen dan blijf je wel met een soort open eind zitten. Beseffen dat dat dus een hondentrek is en daarbij laten voelt wel alsof de ander ‘makkelijk’ door kan gaan (mijn hond doet dat ook vrolijk). Maar de pijn waar jij mee achterblijft gaat niet weg door de vergeving. Heb je ook tips hoe om te gaan met de pijn, verdriet en woede waar je mee zit?

Merel - 3 nov 2022

Mooi Mendi! Dit heb ik ook gedaan en werkte heel helend. @Marie, doordat je liefdevol bent in je brief en niet verwijtend verander je heel veel in energie. Op die manier ga je ook anders om met de pijn. Althans, dit is echt mijn ervaring. Tuurlijk gaat het niet zomaar weg. Maar de energie veranderd. En je ziet dus ook meer jouw aandeel doordat je er anders naar kunt kijken doordat jij de ander vergeeft.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.