Menu

Voorkom een vechtscheiding door te dealen met emoties

3 reacties
vechtscheiding emoties

Als het voor de relatietherapeut te laat is en voor de rechtbank te vroeg…

Ben jij gescheiden, of zit je er zelfs middenin, en worstel je ook zo met je emoties? Veel ouders die gaan scheiden hebben dat probleem. Met de beste intenties gaan ze vaak op zoek naar gratis informatie via internet. Diverse mediators, scheidingsmakelaars en advocaten vliegen hun om de oren. Allemaal met goed aanbod, met name gericht op het praktisch regelen van de scheiding. De praktijk is dat ouders deze professionals ook snel inschakelen. Hiermee denken ze de scheiding goed geregeld te hebben en vertrouwen ze erop dat ze niet in een vechtscheiding belanden. Wat ouders (en helaas ook veel professionals) vaak niet weten is dat juist de negatieve emoties en slechte communicatie een succesvolle scheiding in de weg staat.

Succesvol scheiden

Emoties als ondergeschoven kindje

Cliënten die bij mij in de praktijk komen hebben vaak een onnodig lang gestoeid met hun emoties. Vaak weten ze ook niet waar ze naar toe moeten met dit probleem en soms willen ze er zelf ook niet aan. Want wees eerlijk, wie wil nou pijn en verdriet voelen? Het is voor ex-partners makkelijker om in de ontkenning te zitten of boos te blijven op de ander, dan je eigen aandeel en pijn te ervaren over de scheiding. En voor professionals is het soms ‘makkelijker’ de ogen te sluiten. Zij willen hun eigen ongemak niet ervaren, ofwel handelingsverlegen voelen omdat zij deze onwetende ouders niet kunnen helpen met hun onverwerkte emoties. Feit is dat niemand door deze nare gevoelens van pijn en depressie heen wil. Terwijl juist een goede rouwverwerking nodig is om tot acceptatie van je scheiding te komen.

Herken jij dat? Dat je al een tijd gescheiden bent, alles op papier goed geregeld hebt, maar dat het nog steeds niet lekker loopt met je ex? Of dat je goed met je ex door één deur kunt en de vlam ineens in de plan vliegt bij een geschil en je maar niet snapt waarom? Of dat bij jullie relatietherapie te laat is en je middenin de scheiding zit en heftige negatieve emoties ervaart over de ander? Zonder de juiste begeleiding kan het snel escaleren richting een vechtscheiding. En vechtscheidingen ontstaan juist doordat de rouwverwerking in de scheiding onderbelicht is gebleven. Deze stellen komen helaas te vroeg bij de rechtbank terecht.

Hoe zou het voor je zijn als:

  • Je geen last meer hebt van al die negatieve emoties, die zo vreselijk veel energie kosten?
  • Je met je ex een normale omgang hebt, zodat jullie in overleg afspraken kunnen maken, de wissels zonder spanning is, en samen aanwezig kunt zijn bij bijv. het afzwemmen, de schoolmusical, diploma-uitreiking, enz.
  • Dat je precies weet hoe je je kinderen moet begeleiden tijdens de scheiding, zodat zij er zo min mogelijk last van hebben.

De scheidingscoach als ontbrekend puzzelstukje

Als het voor de relatietherapeut te laat is en voor de rechtbank te vroeg, dan kun je terecht bij een scheidingscoach. Ik ben zo’n coach en aangesloten bij Succesvol scheiden Nederland. Scheidingscoaches maken de puzzel compleet door zich te specialiseren op het gebied van emoties en communicatie bij een scheiding. Zij werken nauw samen met andere scheidingsprofessionals. De meeste coaches zijn, net als ik, ook ervaringsdeskundig. Zij weten als geen ander wat je doormaakt en hoe je weer grip krijgt op je scheiding. Met behulp van de methode van Succesvol Scheiden, leert de scheidingscoach jou je negatieve emoties snel te neutraliseren en de communicatie met je ex-partner sterk te verbeteren zodat je de scheiding goed verwerkt en accepteert waardoor jullie kinderen minder last hebben van de scheiding.

Scheiden is vooral een emotioneel proces. Dus wil je succes, start eerst met je emoties!

Wil jij de schade zoveel mogelijk beperken voor jezelf en voor je kinderen? Dan is het van cruciaal belang om samen met een scheidingscoach eerst aandacht aan je emoties te besteden. Wil je weten wat Succesvol Scheiden voor jouw eigen situatie kan betekenen? Onze coaches zitten door het hele land. Nieuwgierig wie er bij jou in de buurt zit? Neem vooral een kijkje op de website.

Namens Succesvol Scheiden Nederland

Scheidingscoach Wencke Slütter

www.succesvolscheidennederland.nl

 

REACTIES

Jan - 8 mrt 2018

Waardeloos stuk. Niets over geld Geld GELD dat exen aan partneralimentatie eisen tot de dood erop volgt. Vechtsscheidingsstatistieken nooit gelezen zeker.

Profielfoto van Miep

Miep - 13 mrt 2018

Hai Jan, interesting point of view. Kan het zijn dat Geldgeldgeld-kwestie een uiting is van iets wat eronder smeult, iets van wat er eigenlijk speelt maar onderhuids, iets wat nog niet zo benoemd kan worden als de actie-reactie-patroon tussen de twee is op dat wat expliciet aan het gedrag is te merken? Misschien dat dit stuk daar meer over gaat, dat impliciete, dat onderhuidse, dat wat het gedrag eigenlijk aanstuurt of zo?

Wencke Slütter - 13 mrt 2018

Dag Jan en Miep, Jan, ik begrijp je behoefte om het over geld te hebben. Het klopt wat Miep zegt over mijn blog. Het gaat inderdaad over de onderliggende emoties die spelen als er strijd is. Ruzie over geld gaat bijna nooit over het geld zelf maar over dieper liggende behoeften, wensen en verwachtingen die je hebt richting je ex-partner. En dat is de kern van ons werk als scheidingscoach. De oorzaak van negatieve emoties opsporen en neutraliseren om beter te kunnen communiceren met je ex-partner. Als je meer wil weten over onze aanpak, neem gerust contact met mij op via www.stuurkracht.nl. Of via een coach bij jou uit de buurt www.succesvolscheidennederland.nl. Succes Jan! Hartelijk groet Wencke Slütter

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × vier =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.