Menu

Vraag familie en vrienden partij te kiezen voor de kinderen

1 reactie
partij kiezen voor de kinderen bij scheiding

Een scheiding leidt nooit alleen tot een breuk van twee geliefden maar bijna altijd ook tot contactverlies met (schoon) familie en een scheur in de vriendengroep. In die zin scheid je dus eigenlijk nooit alleen.

De omgeving heeft vaak het gevoel te moeten kiezen tussen één van de partijen en gaan mee in het verhaal van diegene die hen het meest dierbaar is of die zij het meest geloven. De scheidende partners zoeken steun bij diegene bij wie zij zich het meest gesteund voelen.

Scheidende partners hebben ieder hun eigen werkelijkheid en zien dat als dé waarheid maar aan elk verhaal zit natuurlijk twee kanten.

Goed bedoelde adviezen

De omgeving komt vaak met goed bedoelde adviezen, maar deze adviezen blijken meestal helemaal niet helpend voor een succesvolle scheiding. Ze laten zich meevoeren door de emoties die spelen en kunnen niet meer neutraal kijken naar degene die in het andere ‘kamp’ zit.

Ze geloven als het ware de waarheid van de partij voor wie zij ‘kiezen’ en doen er nog een negatieve schep bovenop. “Hij is gewoon gestoord!” of “Kijk maar uit hoor, ze is alleen maar op je geld uit.” Dit kan heel ver gaan en kan leiden tot een vechtscheiding waarbij er twee kampen met meerdere deelnemers tegenover elkaar komen te staan.

Heel zwaar voor de kinderen

Voor kinderen is dit heel zwaar. Naast het feit dat hun ouders uit elkaar gaan, raken zij hierdoor ook het contact kwijt met hun opa en oma, tantes, ooms en andere vertrouwde personen. Terwijl familieleden en vrienden van scheidende partners eigenlijk alleen partij zouden moeten kiezen voor de kinderen.

Ik vind het heel belangrijk om ouders hiervan bewust te maken. Wanneer ik samen met ouders in de afrondende fase ben beland van onze gesprekken staan we stil bij het informeren van familie en vrienden. Vertellen aan familie en vrienden hoe jullie als ouders om zullen gaan met elkaar en het ouderschap is daarbij een zeer belangrijke stap.

Vraag steun om het belang van de kinderen voorop te stellen

Vraag familie en vrienden jullie hierin te steunen. Vertel hen dat het niet altijd makkelijk zal zijn voor jullie om elkaars verschillen te respecteren maar dat zij dan juist neutraal moeten blijven over de andere ouder en het probleem. Vertel hen dat voor jullie het belang van de kinderen centraal staat en wanneer jullie dat belang niet meer goed kunnen zien, zij jullie hierop mogen aanspreken en jullie hierin mogen ondersteunen.

Vraag aan hen om niet negatief te praten over de andere ouder. Deze ouder is de vader of moeder van jullie kinderen en wanneer zij 1 van beide afvallen, dan vallen zij ook de kinderen af. De kinderen moeten openlijk kunnen houden van en mogen praten over hun beide ouders.

Maak het bespreekbaar! Geef aan dat familie en vrienden geen kant hoeven kiezen. Door jullie familie en vrienden op deze manier mee te nemen in jullie proces, kan er een hoop narigheid worden voorkomen.

Laat je goed begeleiden en adviseren in deze emotionele periode.

Kun je zelf wel wat hulp gebruiken bij jullie scheiding, heb je vragen over het ouderschapsplan of over het begeleiden van jullie kind(eren). Laten we dan vrijblijvend eens met elkaar afspreken. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie hoor je van mij wat ik voor jou kan betekenen.

Tot snel,

Mendi

Succesvol Scheidingscoach & Familiemediator 

www.mendidebruijn.nl 

06 -12439957

Lees ook de andere blogs van Mendi.

REACTIES

Mirjam - 26 mei 2021

Interessant en goed. Maar wat doe je als er helaas sprake is van een vechtscheiding. Een situatie waarbij daarbij ook nog de kinderen niet naar een van de ouders willen oa omdat ze zich niet veilig voelen en vrienden informatie uitwisselen over kinderen aan die betreffende ouder.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf × = 15
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Renata geeft in deze vlog inzicht in het proces bij kinderen. Wanneer ouders aangeven dat ze gaan scheiden, breekt er voor de kinderen een moeilijke tijd aan. En dat willen ze niet altijd aan hun ouders laten zien want die hebben het al moeilijk genoeg. Dus wanneer je als ouder zegt dat het goed gaat Lees verder > kinderen na scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.