Menu

Vreemdgaan laat diepe wonden achter

1 reactie
vreemdgaan

Wat je vaak ziet bij stellen waarvan één van beiden is vreemdgegaan is dat zij jaren later nog worstelen met de onverwerkte emoties die samenhangen met het vreemdgaan. Deze emoties hebben niet alleen betrekking op het vreemdgaan zelf maar ook over bijvoorbeeld de manier waarop je erachter bent gekomen, de pijnlijke vermoedens die je al enige tijd had, de plotselinge gedragsverandering bij je partner. 

Pijn en schuldgevoel

Ook de vreemdganger kan jaren later nog met een schuldgevoel rondlopen, niet alleen richting zijn of haar partner maar ook naar de kinderen en familieleden toe. Dit schuldgevoel wordt daarnaast ook vaak nog jarenlang aangewakkerd door de bedrogene. Het vreemdgaan op zich en de hele situatie erom heen laten diepe wonden achter.

Wanneer jouw partner is vreemdgegaan ga je door een rouwproces. Het toekomstbeeld wat je had valt in duigen en wat je dacht te hebben in het verleden blijkt ook niet zo te zijn. Die pijn komt keihard binnen. Als je al het vermoeden had dat je partner vreemdging voelt de bevestiging alsnog alsof de grond onder je voeten vandaan zakt. Alles is in één klap onzeker en het vertrouwen in de ander is weg. 

In mijn praktijk vertelde een stel dat zij (de bedrogene) de eerste dagen,  nadat zij wist dat hij was vreemdgegaan, alleen maar kon huilen. Huilend voerde zij dagenlang een kruisverhoor, ze moest en zou alles tot in de detail weten. Met wie? Hoe vaak? Waar? Wat deden jullie? Ben je verliefd?

Daarentegen voelde hij (de vreemdganger in dit geval) zich met name opgelucht, zijn geheim was geen geheim meer. Hij had het gevoel dat hij eindelijk weer verder kon met zijn leven. Daarnaast voelde hij zich wel heel schuldig en dat werd eigenlijk steeds erger doordat hij zag wat het met zijn vrouw deed. 

Tijdelijk afstand

In die eerste fase kan het gebeuren dat de emoties zo hoog oplopen, dat één van beiden besluit om (tijdelijk) afstand te nemen. Sommige stellen kiezen ervoor om apart te gaan slapen, anderen besluiten om tijdelijk elders te gaan wonen.

Bij het stel dat ik begeleidde, vertelde zij dat ze in een soort waas leefde. Niets kwam echt bij haar binnen, ze voelde zich leeg en kon niet goed meer nadenken. Soms stond ze in de supermarkt en dan werd zij overvallen door verdriet. Dat hield ze dan net zolang in totdat ze het kon laten gaan. 

Achteraf weet ze dat ze eigenlijk direct al wist dat ze niet bij hem weg wilde. Zij hield van hem en ze was zo boos dat hij haar er nu eigenlijk min of meer toe dwong om te stoppen met de liefde van haar leven. Zij wilde dit niet, maar in die beginfase dreigde ze wel om bij hem weg te gaan. Uit boosheid, verdriet en ook omdat je toch niet bij iemand blijft die je dit aandoet? Dat laatste was eerder het oordeel wat zij verwachtte te gaan horen van de buitenwereld,  dan de stem van haar binnenwereld. 

Vervreemden

Er komt in dit proces een moment van besef dat het leven niet meer is wat het was en daarmee ook de vraag: Hoe dan nu verder? Beetje bij beetje voel je dat de enorme woede, het verdriet en de ongeloof, plaats maakt voor reflectie en dat je zelfs kan gaan kijken naar jouw eigen aandeel in dit geheel. Bij vreemdgaan ligt de aanleiding van vreemdgaan namelijk niet alleen bij de vreemdganger. In je relatie kun je vervreemden van elkaar, zowel fysiek als geestelijk. Daar heb je beiden een aandeel in. 

Communicatie is hierbij heel belangrijk. Welke behoeften zijn niet naar elkaar geuit gedurende de relatie? Welke relatiepatronen zijn er? Willen wij verder met elkaar? Hoe pakken we dat aan? Schakelen wij hulp in?

Wel of niet verder met elkaar

Wanneer je in de eerste weken alleen maar woede hebt gevoeld, komt nu vaak het moment van diep verdriet. Er is weer wat meer ruimte om het verdriet te kunnen voelen. Verdriet om verlies van de relatie die jullie ooit hadden, verdriet om het vertrouwen dat is geschaad. Ook komt er in deze fase vaak het besluit over wel of niet verder gaan met elkaar. 

De keuze om bij elkaar te blijven, betekent werk aan de winkel. Als je hier weer terug gaat naar de dagelijkse gang van zaken en geen gehoor geeft aan jullie ware behoeftes en verlangens, is de kans groot dat de geschiedenis zich zal herhalen. 

Willen jullie deze relatiecrisis goed te boven komen dan is begeleiding van een goede coach of therapeut raadzaam. 

Ben jij of is je partner vreemdgegaan, twijfelen jullie over scheiden of bij elkaar blijven? Neem vrijblijvend contact met mij op.

Tot snel,

Mendi 

Succesvol Scheidingscoach & Familiemediator 

www.mendidebruijn.nl 

06 -12439957

Lees ook de andere blogs van Mendi.

REACTIES

Bloem - 25 mrt 2021

Dat ... en in de 24 jaren dat we samen waren ... waren het zeker 20 dames voor langere of kortere tijd ... hoe dan? Hoe dit te verwerken?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Als je gaat scheiden komt er op enig moment boosheid los. Als je een lange geschiedenis hebt samen heb je zeker ook narigheid meegemaakt en kan je putten uit een bak ellende om de ander voor de voeten te gooien. Maar boosheid is niet fijn voor jezelf, niet fijn voor de ander en al helemaal Lees verder > boosheid
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.