Menu

Waar je allemaal aan moet denken bij het regelen van een scheiding

Waar je allemaal aan moet denken bij het regelen van een scheiding

Het regelen van een scheiding doe je niet iedere dag. Waarschijnlijk heb je geen idee wat er allemaal bij komt kijken en hoe je zoiets moet aanpakken. Je moet de juiste juridische hulp gaan zoeken en het is slim als je zelf informatie inwint over wat er allemaal op je af gaat komen, wat voor manieren van scheiden er zijn en wat je allemaal moet gaan regelen. 

Waar moeten allemaal afspraken over worden gemaakt?

Nu je gaat scheiden zijn er tal van zaken waar je samen afspraken over moet maken. Al deze afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant die meegestuurd wordt met het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechter. Feitelijk komt het er op neer dat jullie afspraken moeten gaan maken over al jullie gezamenlijke bezittingen en schulden, zoals:

  • De financiën (alle bezittingen en schulden, zoals spaargeld, erfenissen, schenkingen, maar ook schulden);
  • Het koophuis en daarbij behorende hypotheek (wat gaan jullie met het huis doen? Verkopen of blijft een van jullie er wonen en moet de ander uitgekocht worden?)
  • De inboedel
  • Pensioenen en verzekeringen
  • Alimentatie: heeft een van jullie hier recht op na de scheiding?
  • De kinderen (als ze minderjarig zijn, zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen)
  • Huisdieren: wie neemt de huisdieren mee? 

Zoek uit welke hulp het beste bij je past

Lees je in over de verschillende soorten juridische hulp die er zijn als het gaat over scheiden. Alleen een juridisch expert mag een verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Wil je een mediator, een advocaat of regel je het liever samen door voor een online scheiden te kiezen? In dit artikel over hulp bij scheiden lees je alles over de verschillende soorten juridische hulp die je kunt kiezen. Het ligt echt aan je persoonlijke situatie welke hulp je wilt. Als je in goed overleg uit elkaar gaat, kan je kiezen voor een mediator of een online scheiding. Het ligt ook aan de mate waarin jullie ontzorgd willen worden of veel zelf willen doen. Wanneer jullie op een vervelende manier uit elkaar gaan en met elkaar praten niet lukt, moet je beiden een advocaat nemen.

Alles voor je scheiding tegelijk regelen, gaat niet. Het regelen en aanvragen van de scheiding verloopt in fases. We leggen het echtscheidingstraject voor je uit in deze 4 overzichtelijke fases:

Het scheidingsproces

Fase 1: Echtscheidingsprocedure opstarten

Als het besluit is genomen dat jullie gaan scheiden, komt er heel veel op je af. Er moet heel veel geregeld worden. Er moeten afspraken gemaakt worden over onder andere de kinderen, het (koop)huis, het verdelen van de spullen, de financiën (bezittingen én eventuele schulden), pensioen en verzekeringen. Het opstarten van de echtscheidingsprocedure doe je met een juridisch expert, zoals een advocaat of mediator. Een verzoek tot echtscheiding kan je als burger niet zelf indienen bij de rechtbank. 

Fase 2: De juiste hulp zoeken

Welke hulp je nodig hebt, hangt af van jullie persoonlijke situatie. Bij Judex vind je altijd de hulp die het beste bij jullie situatie past. Ga je niet zo fijn uit elkaar, is er veel ruzie of is communicatie niet mogelijk? Dan kan je je afzonderlijk van elkaar laten vertegenwoordigen door een advocaat. Gaan jullie op een vriendschappelijke manier uit elkaar, dan kan je ervoor kiezen de afspraken rondom de scheiding gezamenlijk te maken met behulp van een mediator. Als er bijvoorbeeld nog wat kleine discussies zijn of zaken waar je niet samen een oplossing voor kunt vinden, biedt een mediator uitkomst. Onder begeleiding van deze neutrale professional ga je op zoek naar oplossingen voor onderwerpen waar je niet samen uit komt. Zijn jullie het volkomen met elkaar eens en zijn er geen discussies? Dan kan je kiezen samen de scheiding online aan te vragen. 

Fase 3: Het aanvragen van de scheiding

Via het verzoekschrift tot echtscheiding, zoals dat officieel heet, wordt bij de rechtbank de scheiding aangevraagd door de advocaat, mediator of ander juridisch expert. Het aanvragen kan op 2 manieren: een gemeenschappelijk verzoekschrift of een eenzijdig verzoekschrift. Het verschil leggen we hieronder uit.

Gemeenschappelijk verzoekschrift 

Bij een gemeenschappelijk verzoekschrift staan beide partners achter de scheiding en gaan beide partners akkoord met de gemaakte afspraken die in het echtscheidingsconvenant staan. Na het indienen hoeft de rechter alleen maar te kijken of het redelijke afspraken zijn die in de documenten staat en zal daarna de scheiding uitspreken. 

Eenzijdig verzoekschrift

Er is sprake van een eenzijdig verzoekschrift wanneer het initiatief tot scheiden bij één van de partners ligt. De ander wil niet scheiden of is helemaal niet in beeld (in uitzonderlijke gevallen). Bij een eenzijdig verzoekschrift moet je een heel juridisch traject doorlopen waarbij de partner die niet wilt scheiden in beroep dient te gaan tegen de scheiding of de afspraken die gemaakt zijn. Dit kan een lang getouwtrek worden. In de tussentijd kan de rechter een zogenaamde “voorlopige voorziening” treffen. In deze uitspraak worden voorlopige afspraken gemaakt tot de scheiding rond is, bijvoorbeeld over de financiën en de zorgverdeling van de kinderen. 

Fase 4: De scheiding is officieel

De scheiding is pas officieel als de rechter de scheiding heeft uitgesproken en deze kan worden opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Dit laatste kan pas zodra de termijn voor het in beroep gaan is verstreken. De termijn hiervoor is 6 maanden na de uitspraak van de rechter. De juridisch expert, bijvoorbeeld je advocaat of mediator, regelt het inschrijven van de beschikking in de registers van de burgerlijke stand. Zodra dat is gedaan, ben je officieel gescheiden.

Handig stappenplan en checklist

Een echtscheiding is heftig. Het kost veel tijd en energie. Er zijn enorm veel zaken die je moeten regelen. Door die hoeveelheid en chaos kan het gebeuren dat je iets vergeet.  Bovendien maak je een scheiding niet iedere dag mee, dus wellicht zijn er dingen waarvan je niet eens weet dat je ze moet regelen. Judex heeft hiervoor een handig stappenplan ontwikkeld. Stap voor stap doorloop je het scheidingsproces. Het is een houvast die ervoor zorgt en geeft zicht op de volgorde hoe je de zaken moet regelen. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en doorloop je deze fase ook rustiger, omdat je zeker weet dat je niets vergeet.

In het stappenplan van Judex regel je in slechts overzichtelijke 7 stappen je echtscheiding. Naast het stappenplan heeft Judex ook een handige checklist opgesteld, die je kunt gebruiken bij verschillende stappen van het stappenplan. Zo voorkom je dat je belangrijke zaken vergeet en is het een stok achter de deur om alles op tijd te regelen. Hierbij moet je denken aan bepaalde documenten die nodig zijn zoals salarisstroken, een jaaropgave, polissen van verzekeringen, de eigendomsakte en hypotheekakte van het huis. Wel zo handig dus om zo’n stappenplan en checklist bij de hand te hebben!REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht × = 8
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.