Menu

Welke plichten heeft de vader bij scheiding?

2 reacties
plichten van de vader bij scheiding

Als je nadenkt over scheiden, roept het antwoord op een vraag vaak nog meer vragen bij je op. Er is zoveel waar je aan moet denken en wat je moet regelen. Zo vraag je je vast af wat de rechten en plichten van ouders zijn tijdens en na een scheiding. Het viel Nieuwe Stap op dat er gevraagd wordt naar wat de plichten van de vader zijn bij een scheiding. In dit artikel zetten we de plichten van de vader… en de moeder op een rij.

Plichten tussen vader en moeder hetzelfde

Door het huwelijk of geregistreerd partnerschap ben je samen verantwoordelijk voor de kinderen en hun opvoeding. Ook wanneer je niet getrouwd of geregistreerd partner bent, ben je beiden verantwoordelijk wanneer je als vader het kind hebt erkend en gezag hebt aangevraagd.

Ook na de scheiding of het uit elkaar gaan blijf je dan samen verantwoordelijk, tenzij de rechter besluit hiervan af te wijken. In dit artikel gaan we voor het gemak uit van gezamenlijk gezag over de kinderen. We belichten de plichten van vader, maar in principe is er geen verschil tussen de plichten tussen vader en moeder.

Welke plichten heeft de vader bij scheiding?

De plichten van vader – en dus ook van moeder – zijn bij een scheiding in de volgende zaken onder te verdelen:

Het samen opstellen van een ouderschapsplan

Wanneer ouders uit elkaar gaan en de kinderen zijn onder de 18 jaar zijn, zijn zij verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan alle afspraken over zorg, opvoeding, geld en informatie uitwisseling met betrekking tot de kinderen, vanaf het moment dat de ouders uit elkaar gaan.

Ouders zijn hierbij ook verplicht aan te geven hoe en in welke hoedanigheid de kinderen, ongeacht hoe oud zij zijn, betrokken zijn geweest bij het maken van de afspraken in het scheidingsplan en hoe zij zijn geïnformeerd.

Het onderhouden van je kind(eren)

Als gezaghebbende vader en moeder heb je ook na de scheiding recht op omgang met je kind. Bij het recht op omgang hoort ook de plicht om kinderen te onderhouden. Dit betekent dat je verplicht bent je kind financieel te onderhouden tot hij of zij 18 jaar oud is. Als je kind tussen de 18 en 21 jaar is en studeert, is sprake van een voortgezette onderhoudsplicht. Als hij of zij voor de 21e verjaardag stopt met studeren en voldoende eigen inkomen verdient om in onderhoud te voorzien, vervalt de voortgezette onderhoudsplicht van de ouder.

De onderhoudsplicht is dus een betalingsregeling en wordt kinderalimentatie genoemd. De hoogte van de alimentatie kun je als ouders samen vaststellen, maar je kunt deze ook laten uitrekenen door een deskundige. Wanneer de rechter het niet eens is met de door jullie getroffen betalingsregeling of jullie er niet samen uit komen, bepaalt hij of zij het bedrag.

De uitspraak van de rechter is bindend. Wanneer de alimentatie niet, te weinig of te laat betaald wordt kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen beslag leggen op het salaris en hiervoor kosten in rekening brengen.

Informatie- en raadplegingsplicht

Wanneer beide ouders na de scheiding gezag hebben over de kinderen geldt er voor beiden een informatie- en raadplegingsplicht wanneer het aankomt op belangrijke zaken rondom de kinderen. Je moet elkaar informeren over medische zaken of bijzonderheden op school. Ook zijn er zaken waarbij ze elkaar moeten raadplegen voor het nemen van beslissingen, zoals schoolkeuze, medische ingrepen of zakgeld. In het ouderschapsplan maak je afspraken hoe je deze informatie uitwisseling en consultatie vormgeeft.

Het houden aan de omgangsregeling

Als vader, maar ook als moeder, ben je verplicht je te houden aan de omgangsregeling die je met je ex-partner hebt getroffen. Deze regeling is juridisch bindend. Wanneer je je hier niet aan houdt kan dit consequenties hebben. Zo kan de rechter besluiten boetes op te leggen bij het niet houden aan afspraken of om de omgangsregeling aan te passen of stop te zetten. In totaal zijn er 4 situaties waarin de rechter de omgangsregeling kan herzien:

  • De geestelijke of lichamelijk ontwikkeling van kind komt in het geding door de omgang met de vader.
  • De vader is niet geschikt voor de omgang met het kind, doordat hij bijvoorbeeld voor een onveilige omgeving zorgt.
  • Omdat het kind, ouder dan 12 jaar, bezwaar heeft om met de vader om te gaan.
  • Zwaarwegende belangen: oftewel andere grote bezwaarlijke redenen waardoor het niet goed is om met de vader om te gaan.

Probeer altijd in alle redelijkheid afspraken te maken

Nu we de plichten van vaders (en moeders) bij scheiding bekeken hebben, is het belangrijk te benadrukken dat het het beste is om in alle redelijkheid afspraken met elkaar te maken. In de praktijk zien wij dat op goede voet scheiden of uit elkaar gaan vaker plaatsvindt wanneer je als ex-partners niet alleen de focus legt op rechten en plichten, maar op duurzame oplossingen en afspraken voor de toekomst. Blijf met respect en begrip met elkaar communiceren en blijf de behoeften van jullie kind(eren) serieus nemen.

Uitelkaar.nl biedt een manier van scheiden aan waarbij het mogelijk is om onder deskundige begeleiding, samen te werken met je ex-partner aan een ouderschapsplan, scheidingsplan of beide. Deze samenwerking vergroot de mogelijkheid om te handelen in het belang van jullie kinderen, wat als je het ons vraagt de grootste plicht is van een vader en een moeder.

REACTIES

Ellen - 2 mei 2021

Mijn reactie Hoe is het als vader ploegendienst heeft. Moeder woont niet in de buurt. En oma ook niet in de stad waar vader woont. En de moeder die niet werkt kind kan opvoeden de kind wordt toegewezen aan vader en daar naar school moet. Omdat vader niet wilt ondertekenen doordat moeder geen eigenhuis heeft maar wel 2 kamers bij familie voor moeder en kind. En vader drinkt en gebruik andere spullen. Dat heb ik nergens gelezen. Wil graag weten hoe dat gaat met zo'n situatie. Vader ontslagen opstaande voet ivm drugs gebruikt. Moeder van trap geduwd. Moeder mond gesnoerd. Politie en velthuizen alles ingelicht. Toch spreek een rechter uitspraak dat moeder beschuldigd wordt kind van school te houden en vader weigert schoolformulier te tekenen. En iedereen weet tegenwoordig hoe moeilijk is om een huis te krijgen. Dat eist de vader van de moeder. M.vr. gr. E.v.R.

isabelle - 20 dec 2022

Wat als een vader overal schulden maakt en niet alle kosten betaalt? Wat als hij zich niets aantrekt van een zoon uit een eerdere relatie met leerproblemen? Wat als hij ongeveer meer dan 10.000 euro moet terug betalen aan zijn partner en elke maand geld tekort komt om de basiskosten te voorzien? Wat als hij zomaar denkt aan het oudste kind te droppen bij zijn ex? Kunnen we daar iets aan doen? Hoe kunnen we mevrouw en de kinderen beschermen om niet op straat te staan door zijn eigen narcisme? Wie kan ons helpen?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 3




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.