Menu

Ken jij Wereld Knuffeldag?

Wereld knuffeldag

5 manieren om te knuffelen op wereld knuffeldag

Ben jij een knuffelaar of laat jij je waardering op een andere manier blijken?

Wereld knuffeldag, 21 januari

Ieder jaar op 21 januari is het wereld knuffeldag, of zoals ze in Duitsland zeggen “Knudeltag”. In Nederland is deze feestdag niet zo bekend, maar daar komt, denk ik, snel verandering in. Zeker na het gebrek aan knuffels in 2020. Sinds 1986 wordt deze dag wereldwijd gevierd. Hij is in het leven geroepen door de Amerikaanse dominee Kevin Zaborney. Hij vond dat we wel wat vaker onze waardering naar elkaar mogen laten blijken. Volgens hem kun je dat het beste doen met een knuffel.  

5 manieren om je waardering te uiten

Naast de favoriete knuffeltaal van dominee Zaborney zijn er nog andere manieren om je waardering te kunnen uiten. Welke herken jij bij jezelf? Welke herken je in het gedrag van je kinderen? En welke herken je bij je ex? 

Knuffelen

Het gaat hierbij om lichamelijk contact. Als we het hebben over het contact met je ex of met je kinderen dan hebben we het natuurlijk niet over intiem lichamelijk contact. Een aai over een bovenarm of, bij kinderen over hun bolletje, is al een uiting van waardering. 

Tijd en aandacht

Daadwerkelijke aandacht voor elkaar en interesse in je ex zijn of haar bezigheden is natuurlijk na een scheiding niet meer vanzelfsprekend. Toch kun je hiermee je waardering uiten voor de ander. Zeker als dat is in de rol van andere ouder. Luister oprecht naar zijn of haar verhalen rondom de kinderen en leg je telefoon even weg. Dit geldt natuurlijk ook voor de verhalen waarmee de kinderen thuiskomen uit school of vanuit de andere ouder. 

Positieve woorden

Krijg jij ze nog over jouw lippen? Positieve woorden, een complimentje en het letterlijk uitspreken van jouw waardering voor wat de ander is of doet? 

Cadeautjes geven

Hierbij gaat het niet om grote of dure cadeau’s. Nee, een bloemetje als je de kinderen ophaalt of een leuk kaartje bovenop de sportkleren van de kinderen kan al een warm gevoel van waardering overbrengen. 

Iets doen voor de ander

Denk hier bijvoorbeeld eens aan de kinderen eens een keertje extra wegbrengen zodat de ander ze niet hoeft te halen. Flexibel omgaan met de omgangsregeling als de ander daarom vraagt. Ook hiermee kun je een blijk van waardering geven. 

Spraakverwarring 

Maar wat als die aai over een arm opgevat wordt als klef gedoe en je positieve woorden als overdreven? Het feit dat jij je volledige aandacht geeft wordt misschien niet eens opgemerkt. Wat als die kleine attenties worden gezien als omkoperij of boetedoening en het feit dat jij flexibel bent in de omgangsregeling als vanzelfsprekend?

Daar zit je dan met je goede gedrag. Je probeert zo je best te doen, maar de ander lijkt je niet te (willen) begrijpen. 

Als je niet dezelfde “taal” spreekt dan begrijp je elkaar niet. Je herkent niet (meer) bij de ander dat hij of zij jou ziet, erkent en waardeert. Dit is een van de meest genoemde redenen van een relatiebreuk. Het is dan ook niet raar dat een dergelijke miscommunicatie ook na de scheiding nog voor de nodige schuring zorgt. 

Laat het na de scheiding niet schuren

Ook na een scheiding is het nog de moeite waard om elkaars “knuffel”-taal te leren spreken. Iedereen wil gezien, erkend en gewaardeerd worden. En als dit gebeurt dan heeft dit ook altijd een positieve uitwerking op de onderlinge (ouderschaps-)relatie. Hoe zou het zijn voor jou als al jouw goede intenties ook zo overkomen?

Wil jij bij je ex leren herkennen hoe hij of zij zijn of haar waardering naar jou laat blijken en wil je gelijktijdig ook jouw waardering naar hem of haar zo leren uiten dat de ander dit ook als waardering kan herkennen? Neem dan contact met mij op. Dan gaan we samen een ochtendje op onderzoek uit. Vaak gaat dit met veel humor gepaard. En moet jij eens opletten wat een verschil dit zal maken in jullie onderlinge contact. 

Je bent van harte welkom.

Renata Vermeulen

info@1door.nl

06-41177954

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee × = 18




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.