Menu

Zoon Bob wil geen contact meer met zijn vader, blog van Eline

geen contact met vader

Mijn vakantieweek is weer ten einde, mijn batterij weer helemaal opgeladen. Frank brengt op moederdag zijn broers weer thuis, ik word bijna omvergeknuffeld door drie knullen en een hond. Wat fijn om ze allemaal te zien!

Ik schrik van Bob, hoe hij eruit ziet. Moe en met donkere kringen om zijn ogen. Hij verdwijnt gelijk naar zijn kamer, Jens gaat zijn spullen weer installeren en Frank ploft met Doddie naast me op de bank. Hij vraagt belangstellend naar mijn vakantie, we praten over zijn examens die eraan zitten te komen.

‘Ik kan niet elke week meer komen, mam’, zegt hij. ‘School is dit jaar bijna afgelopen, ik weet nog niet hoe het daarna eruit gaat zien. Ik wil een baantje zoeken, eerst maar eens kijken hoe en wat en waar’. Ik zeg dat dat niet geeft, dat ik het fijn vindt dat hij af en toe aan komt waaien. ‘Ja het zit wel goed, hoor,’ zegt hij ook. ‘Ik kom graag bij je langs, ook al duurt het een paar weken’.

Hij vertelt dat het met Bob niet goed ging bij Erik. Die laatste had me ook al geappt nadat ik thuis was, hij maakt zich grote zorgen.

Op een rustig moment pak ik de telefoon en bel Erik. Bob heeft zich helemaal teruggetrokken, toen hij daar was. Hele dagen in zijn bed, bijna niet gegeten, een grote mond tegen zijn vader. Ik ben verbaasd en verdrietig. Erik ook, hij had juist zijn best gedaan om vegetarische dingen voor Bob klaar te maken (iets dat hij vorige keren nog wel eens vergat), om hem zijn bed uit te krijgen. Maar wat hij ook deed of zei, Bob gaf niet thuis. Ik beloof dat ik met Bob zal praten, want dit is niet de bedoeling.

De volgende ochtend staat Bob tot mijn verwondering op tijd naast zijn bed, alsof er niets is gebeurd. Hij is wel erg moe, maar ook opgewekt en wil van alles horen over mijn vakantie. Ik laat wat foto’s zien en begin dan over zijn verblijf bij Erik. Bob zucht diep. ‘Ik wil geen contact meer met papa. Hij heeft het er helemaal zelf naar gemaakt, ik heb het gehad.’

Hij zegt dat hij zich totaal niet welkom voelde. Erik is geen tovenaar in de keuken, het eten dat hij had gemaakt was smakeloos, Bob kreeg overal commentaar op en gaf dus commentaar terug. Dat is althans zijn versie.

‘Het lijkt me heel wijs als we eens met z’n allen om de tafel gaan zitten, desnoods met je psychologe erbij,’ zeg ik. ‘Volgens mij is er gewoon sprake van een flinke communicatiestoring. Papa had juist wel zijn best gedaan, maar jij vat het anders op. Dat kan, en dat kunnen we rechttrekken’. Maar Bob is heel resoluut: hij wil absoluut geen contact.

Ik bel Erik op en vertel dat er geen beweging in zijn zoon te krijgen is. Dat ik mijn best zal doen om het contact open te houden, maar dat het voor nu beter is om elkaar met rust te laten. Erik vindt het heel moeilijk om te horen, maar belooft dat te doen. ‘Maar als hij nu nog ergens geld voor nodig heeft, hoeft hij niet bij mij aan te kloppen,’ zegt hij. Ik zucht. Dit wordt nog een héél langdurig verhaal, vrees ik.

Eline is in 2014 na een relatie van 25 jaar gescheiden. Ze heeft een eigen bedrijfje als tekstschrijver en redacteur. De twee jongste kinderen, Jens (17) en Bob (16), wonen na de scheiding bij haar. De oudste, Frank, (19) woont bij Erik, haar ex.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 × = vierentwintig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.