Menu

6 tips voor kinderen in scheiding

kinderen in scheiding

Hierbij 6 tips van het  Centrum Jeugd en Gezin Den Bosch, hoe om te gaan met kinderen in scheiding:

Tip 1. Kinderen blijven hopen

Bij een scheiding blijven kinderen hopen dat het wel weer goed komt. Als je uitlegt dat de scheiding definitief is, maak je voor je kind de weg vrij om de scheiding te gaan verwerken. Geef zo eerlijk mogelijk antwoord op vragen die het kind stelt. Leg uit wat er precies gaat gebeuren: wie gaat er weg en waarheen en wanneer zien de kinderen de vertrekkende ouder weer.

Tip 2. Kinderen in scheiding denken; had ik het kunnen voorkomen

Kinderen kunnen soms denken dat ze de scheiding hadden kunnen voorkomen als ze liever waren geweest bijvoorbeeld. Leg uit dat jullie niet meer van elkaar houden maar allebei wel altijd van je kind zullen houden en dat dit nooit over zal gaan.

Tip 3. Kinderen maken zich zorgen over scheiding

Soms is een scheiding problematisch en betrekken ouders daarin, gewild of ongewild, de kinderen. Door levens- en gezinsproblemen te bespreken in aanwezigheid van de kinderen gaan zij zich zorgen maken en worden ze extra zwaar belast.

Tip 4. Alledaagse dingen

Tijdens deze moeilijke tijd is het voor kinderen extra belangrijk dat alledaagse dingen gewoon doorgaan. Ga je scheiden en merk je dat je de kinderen niet de benodigde steun en aandacht kunt geven, zoek dan hulp. Vaak is er steun te vinden in je directe omgeving, in je vrienden- of familiekring.

Tip 5. Kinderen willen niet kiezen

Jullie kind houdt van jullie allebei, wil niet kiezen en moet niet hoeven kiezen. Maak je niet boos over je ex-partner in het bijzijn van je kind. Vecht geen ruzies uit waar je kind bij is. Probeer zo neutraal mogelijk te reageren op dingen die je kind je (na een weekendje daar) over je partner vertelt.

Tip 6. Opvoeding na een scheiding

Na een scheiding gaat opvoeden veel ouders wat minder goed af. Je staat er opeens alleen voor, bent misschien wat minder consequent, omdat het je allemaal te veel is. Je ziet wat meer door de vingers, omdat je je misschien schuldig voelt. Maar juist nu heeft je kind jou nodig en behoefte aan duidelijkheid, structuur en regelmaat. Zoek hulp als opvoeden je moeite kost.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 3




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.