Menu

6 tips voor kinderen in scheiding

kinderen in scheiding

Hierbij 6 tips van het  Centrum Jeugd en Gezin Den Bosch, hoe om te gaan met kinderen in scheiding:

Tip 1. Kinderen blijven hopen

Bij een scheiding blijven kinderen hopen dat het wel weer goed komt. Als je uitlegt dat de scheiding definitief is, maak je voor je kind de weg vrij om de scheiding te gaan verwerken. Geef zo eerlijk mogelijk antwoord op vragen die het kind stelt. Leg uit wat er precies gaat gebeuren: wie gaat er weg en waarheen en wanneer zien de kinderen de vertrekkende ouder weer.

Tip 2. Kinderen in scheiding denken; had ik het kunnen voorkomen

Kinderen kunnen soms denken dat ze de scheiding hadden kunnen voorkomen als ze liever waren geweest bijvoorbeeld. Leg uit dat jullie niet meer van elkaar houden maar allebei wel altijd van je kind zullen houden en dat dit nooit over zal gaan.

Tip 3. Kinderen maken zich zorgen over scheiding

Soms is een scheiding problematisch en betrekken ouders daarin, gewild of ongewild, de kinderen. Door levens- en gezinsproblemen te bespreken in aanwezigheid van de kinderen gaan zij zich zorgen maken en worden ze extra zwaar belast.

Tip 4. Alledaagse dingen

Tijdens deze moeilijke tijd is het voor kinderen extra belangrijk dat alledaagse dingen gewoon doorgaan. Ga je scheiden en merk je dat je de kinderen niet de benodigde steun en aandacht kunt geven, zoek dan hulp. Vaak is er steun te vinden in je directe omgeving, in je vrienden- of familiekring.

Tip 5. Kinderen willen niet kiezen

Jullie kind houdt van jullie allebei, wil niet kiezen en moet niet hoeven kiezen. Maak je niet boos over je ex-partner in het bijzijn van je kind. Vecht geen ruzies uit waar je kind bij is. Probeer zo neutraal mogelijk te reageren op dingen die je kind je (na een weekendje daar) over je partner vertelt.

Tip 6. Opvoeding na een scheiding

Na een scheiding gaat opvoeden veel ouders wat minder goed af. Je staat er opeens alleen voor, bent misschien wat minder consequent, omdat het je allemaal te veel is. Je ziet wat meer door de vingers, omdat je je misschien schuldig voelt. Maar juist nu heeft je kind jou nodig en behoefte aan duidelijkheid, structuur en regelmaat. Zoek hulp als opvoeden je moeite kost.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


− negen = 0

Vlog

We kregen de vraag: Waarom verdwijnen liefde en respect uit je relatie? Deze vraag is natuurlijk heel moeilijk te beantwoorden maar Roos Boer heeft een heel mLees verder > scheiding liefde en respect
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.