Het Coronavirus is voor veel mensen van invloed op het inkomen. Wat betekent dat voor de kinderalimentatie en partneralimentatie?
Veel zelfstandig ondernemers/ZZP’ers hebben bijvoorbeeld verminderende omzet.
Maar ook voor veel werknemers is werktijdverkorting aangevraagd.
Gelukkig zijn er door de overheid regelingen getroffen om de terugval deels te compenseren.
Aanleiding om alimentatie aan te passen
Heb je uiteindelijk, inclusief regelingen, een lager inkomen dan het (oude) inkomen waarop de alimentatie eerder was berekend, dan geeft dit aanleiding om de huidige alimentatie aan te passen.
De regel is namelijk als volgt; wijziging van omstandigheden (zoals wijziging van inkomen) is reden om de alimentatie te herzien. Bij verlaging van inkomen gaat het om een ‘’onvrijwillige verlaging’’. Daar kan je wel van spreken als de verlaging van inkomen een gevolg is van het Coronavirus.
Deze 2 situaties kunnen voorkomen:
Onderhoudsplichtige, degene die alimentatie betaalt, heeft nu een lager inkomen; het gevolg is dat de alimentatie omlaag gaat.
Indien diegene die de alimentatie betaalt thans minder verdient, kan zowel de kinderalimentatie en/of de partneralimentatie lager worden.
Onderhoudsgerechtigde, degene die alimentatie ontvangt, heeft nu een lager inkomen; het gevolg is dat de alimentatie omhoog gaat.
Indien de diegene die de alimentatie ontvangt thans minder verdient, kan zowel de kinderalimentatie en/of de partneralimentatie hoger worden.
Maximale draagkracht en jusvergelijking
Van belang bij het uiteindelijk alimentatiebedrag is of de eerdere alimentatie was bepaald op basis van de maximale draagkracht en/of een jusvergelijking.
Een (her)berekening kan uitsluitsel geven over het nieuwe bedrag.
Ingangsdatum nieuwe alimentatie
Wanneer vervangt het nieuwe bedrag het oude bedrag?
Het nieuw berekende bedrag kan ingaan, indien je het hier onderling over eens bent geworden, eventueel met behulp van een derde zoals een mediator en/of een advocaat.
Lukt het niet om het onderling eens te worden dan kan men een wijzigings-verzoekschrift -via een advocaat- indienen bij de rechtbank, waarna de wederpartij in verweer kan gaan, vervolgens beslist de rechter.
De ingangsdatum van het nieuwe bedrag is meestal de datum waarop de initiatiefnemer de ex-partner er van op de hoogt heeft gebracht dat het alimentatiebedrag dient te worden herzien in verband met de wijziging in inkomsten.
Inkomen weer hoger
Zodra het inkomen weer stijgt kan de alimentatie weer worden gewijzigd als hiervoor beschreven.
Meer informatie?
Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:
Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?
Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?
Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…
Hoe hou je, ondanks het coronavirus, je relatie gezond?
Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?
Tinus - 19 mrt 2020
Toch heb ik hier moeite mee, waar ligt de verantwoordelijkheid voor het zo goed mogelijk garanderen van vermogen, bij beide ouders, zeker als die gescheiden zijn. Dus als 1 ouder (de ontvanger) die garanties minder goed organiseert, dan is per definitie de alimentatiebetaler degene die kan compenseren. Ik vind dat niet fair, de ontvanger moet hier ook meer dan evenredig risico dragen wat mij betreft temeer hier ook het risico ligt qua baan keuze. Simpel, een zzp-er loopt door de band genomen meer risico, een weloverwogen risicofactor op vermogensverlies, om een generiek voorbeeld te noemen.