Menu

De December planning van gescheiden ouders

December planning van gescheiden ouders

December

Eind oktober komt er vanuit mijn familie en vanuit de familie van mijn vriend de vraag of we een verlanglijstje willen maken voor Sinterklaas. Tevens is dat ook het moment dat ik contact zoek met de vader van mijn kinderen om de planning te maken voor de feestmaand december. Hij viert 1 keer Sint met zijn familie, wij vieren het 3 keer. Met onze beider families en nog een keer als gezin. Een beetje flexibiliteit rondom de planning is dus wel zo handig, aangezien we allemaal zo rond 5 december deze dag willen plannen. Gelukkig komen we daar meestal zonder al te veel gedoe wel uit.

Te veel feestjes

Elk jaar heb ik in mijn hoofd weer dezelfde discussie met mijzelf: Is 4 keer Sint vieren niet overdreven? En elk jaar concludeer ik weer dat het best vaak is. Maar ja, concluderen is één, maar wat doe ik ermee? Het antwoord is heel erg simpel, namelijk ‘niks’.

wat is alimentatie?

In mijn familie en ook in de familie van mijn vriend is het sinterklaasfeest een traditie. Het wordt heel uitgebreid gevierd met veel cadeautjes. Ik heb eens overwogen om de sintviering binnen ons eigen gezin te combineren met een ander sintfeestje, maar dan lag het aantal cadeautjes dat onze kinderen kregen weer zo veel boven het aantal cadeautjes voor de nichtjes, dat dat geen optie was.

Gelukje

Ik probeer het grote aantal feestjes nu in mijn hoofd maar goed te praten, door dit als een gelukje en voordeel te zien voor kinderen met gescheiden ouders. Kinderen hebben veel nadelen als hun ouders zijn gescheiden, een voordeeltje eens per jaar moet kunnen, toch?

Kerstplanning

De kerstplanning maken we ook elk jaar rond eind oktober. In ons ouderschapsplan staat dat we de kerstvakantie opdelen in 2 weken. Elke ouder een week. Daarnaast zijn de kinderen een kerstdag bij elke ouder. De precieze verdeling bespreken we jaarlijks. Oud en Nieuw doen we om en om. Mijn ex is in de kerstvakantie jarig, dus ook daar moet rekening mee gehouden worden. Wat een planning maar weer. Ook hier gaan we flexibel mee om en levert doorgaans weinig problemen op.

Familie

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen tijdens ‘mijn’ kerstdag mijn ouders en het liefste ook mijn broer en zijn gezin zien. Omdat de kinderen maar één dag bij ons zijn, ben ik weinig flexibel in welke dag we gezamenlijk kerst vieren bij mijn ouders. Hier voel ik me wel eens rot over, omdat mijn broer en zijn schoonfamilie dus min of meer gedwongen worden om zich aan te passen aan de afspraken met mijn ex. Gelukkig is zijn schoonfamilie meegaand, maar toch blijft dit knagen, ook al kan ik er niks aan veranderen.

Ex-schoonfamilie

De laatste jaren zijn onze kinderen op tweede kerstdag bij hun vader. Ze gaan dan met de hele familie lunchen in een restaurant. Erg leuk dus voor ze. Om deze reden hebben mijn ex en ik wederom besloten dat ze tweede kerstdag bij hem zijn, zodat ze ook daar met de hele familie compleet zijn. Nu blijkt dat mijn ex-schoonouders zonder overleg besloten hebben om geen familie uit te nodigen op tweede kerstdag i.v.m. een uitnodiging van vrienden. Gevolg dat mijn ex chagrijnig is en onze kinderen teleurgesteld en verdrietig, want ze hadden zich zo verheugd op een gezellige kerstdag met hun familie. Hopelijk bedenkt mijn ex nog iets speciaals voor deze kerstdag, zodat de teleurstelling iets minder is. 

Wisselingen

In de kerstvakantie vinden er door de kerstdagen, Oud en Nieuw en de verjaardag van mijn ex wat meer wisselingen plaats van de ene naar de andere ouder. Gelukkig gaan de kinderen er flexibel mee om en lijken ze er geen last van te hebben. En daarnaast vind ik het fijn dat ik de kinderen niet een hele week hoef te missen, een gelukje voor mij!

Suzanne van Judex.

Lees ook de andere blogs van Judex.REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht − = 7
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.