Menu

De effecten van een alcoholverslaving

alcoholverslaving

Een alcoholverslaving komt in Nederland erg vaak voor. Wanneer je meer dan 1 of 2 glazen per dag drinkt en meer dan 5 dagen in de week drinkt is dit eigenlijk al teveel. Het is echter lastiger om te zeggen wanneer het drinken echt een verslaving is geworden.

Als je merkt dat je alcohol drinkt om bepaalde gevoelens weg te stoppen dan kan dit duiden op een alcoholprobleem. Denk hierbij onder andere aan gevoelens van verdriet, boosheid of stress. Daarnaast zijn er ook meerdere symptomen die kunnen duiden op een alcoholverslaving. In het geval van een verslaving is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Een verslaving brengt namelijk vele negatieve gevolgen met zich mee. 

De symptomen van een alcoholverslaving 

Er zijn meerdere symptomen waaraan je kunt merken dat je last hebt van een alcoholverslaving. Als het inderdaad zo blijkt te zijn dat jij deze symptomen herkent dan is hulp bij alcoholisme een goed idee.

Een van de symptomen van alcoholisme is dat je meer drinkt dan dat je eigenlijk van plan was. Dit komt doordat je het moeilijk vindt om na een paar glazen te stoppen met drinken.

Een van de duidelijkste symptomen van een verslaving is dat het niet lukt om te stoppen met het drinken van alcohol. Ook is het voor veel mensen al niet mogelijk om minder alcohol te gaan drinken. Wanneer je teveel en te vaak alcohol drinkt heeft dit ook effect op je omgeving. 

De effecten van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving kan dus een negatief effect hebben op jouw omgeving. Denk hierbij onder andere aan problemen op het werk. Wanneer je teveel alcohol drinkt zal je werk hier namelijk ook onder leiden. Niet alleen op professioneel gebied maar ook in je persoonlijke omgeving zul je de negatieve effecten van een verslaving merken. Vriendschappen zullen door een alcoholverslaving veel lastiger worden om te onderhouden. Daarnaast zal ook de relatie met familie leiden onder een alcoholverslaving.

Tenslotte is het heel erg moeilijk om een relatie tot onderhouden wanneer je last hebt van een verslaving. Een alcoholverslaving leidt dan ook vaak tot een echtscheiding. 

Echtscheidingen door een alcoholverslaving 

Een van de redenen waardoor alcoholverslaving vaak leidt tot echtscheidingen is dat het gedrag van de verslaafde verandert. Hierdoor kunnen ruzies ontstaan waarin dingen gezegd en gedaan worden die moeilijk te vergeven zijn.

Daarnaast kan alcohol leiden tot problemen met geld waardoor de relatie verder onder druk komt te staan. Omdat alcohol sommige mensen agressiever kan maken komt er ook huiselijk geweld voor in relaties met een verslaafde.

Al deze problemen zorgen ervoor dat scheidingen waarbij er alcohol in het spel is vaker uitlopen op een vechtscheiding. Het kan voor een verslaafde vervolgens heel erg moeilijk zijn om zichzelf na een scheiding te onderhouden.  

Afkicken van een alcoholverslaving 

Om van een alcoholverslaving af te komen zal je een aantal stappen moeten doorlopen. De eerste stap is dat je zult moeten stoppen met het gebruik van alcohol. Alleen wanneer je dit doet kun je verder komen in de behandeling.

Tijdens de behandeling zul je ook in gesprek gaan met lotgenoten. Door met andere over jouw problemen te praten kun steun van elkaar krijgen. Ook kan het heel erg fijn zijn wanneer je herkenning vindt in de verhalen van andere.

Wanneer je verder in het proces komt wordt het steeds belangrijker om jezelf terug te vinden. Alcohol kan veel kapot maken en je kan jezelf hierdoor kwijtraken.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 × = vierentwintig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.