Menu

De verwoestende werking van narcistisch gedrag

6 reacties
narcisme

“Ik was niet meer dan een kakkerlak onder zijn schoen”

Een aantal jaren geleden ontmoette ik een man die mij vertelde over het verloop van zijn laatste relatie. Over die prachtige vrouw, met dat fantastische lichaam, de goede seks, haar succesvolle carrière, haar geld. Hoe fijn ze het samen hadden. Maar ook over hoe ze hem er bijna toe gedreven had uit het leven te stappen.

Er zat namelijk ook een andere kant aan de medaille. Zij bepaalde wat er gebeurde. Volgde hij haar daar niet in, dan werd ze heel gemeen. Steken onder water, gekonkel. Alles was altijd zijn schuld. Hij voelde steeds meer dat het helemaal niet goed zat, maar het lukte hem niet uit de relatie te komen. Hij had het gevoel verslaafd te zijn en raakte steeds verder van zichzelf verwijderd.

Verslaafd

Loskomen leek zo onmogelijk dat hij soms dacht dat hij er beter niet meer kon zijn. Gelukkig hield de liefde voor zijn kinderen dat tegen. Hij kreeg de kracht de relatie te verbreken, toen ze op een bepaald moment haar focus op een van zijn kinderen richtte. Dat was voor hem de bekende laatste druppel.

Toch zit ze nog steeds in hem. Denkt hij aan haar en aan de fijne momenten. Bekritiseert ze hem nog steeds, maar nu als stem in zijn hoofd. Ook is hij bang voor wat hij zal doen als ze weer voor zijn neus staat. Hij vreest de aantrekkingskracht nog steeds.

Mijn mond viel open

Pas toen hij narcisme ontdekte, gingen bij hem de ogen open. Al luisterend viel mijn mond open. Dit  gedrag kwam me wel heel bekend voor. Hij zag mijn reactie en zei: “Ik dacht het al.” Hij waarschuwde me vooral niet over narcisme te lezen, omdat het hem naast  herkenning en erkenning ook een rotgevoel over zichzelf gaf.

Eigenwijs als ik ben, ging ik er toch over lezen. Ik herkende dit namelijk niet alleen bij mezelf, maar ook bij de vrouwen die bij mij in de praktijk kwamen. Vrouwen die net als ik niet begrepen waarom hun herstel zo lang duurde.

Wat een verwoestende werking

Ik begrijp dat nu wel, nu ik de verwoestende werking van narcistisch gedrag ken. Had ik dat maar eerder geweten. Helaas had in al die jaren geen enkele hulpverlener me erop attent gemaakt. Ik herkende het fijne, liefdevolle, attente gedrag. Over hoe een narcist aansluit op je behoeften. Ik dacht echt dat ik de man van mijn leven gevonden had. Hij vertelde me dat zelfs: “Jij en ik, wij zijn voor altijd!”

Het onderuithalende gedrag herken ik ook. De kritiek, het liegen, het denigreren, de schuld omkeren. Het isoleren van werk, familie en vrienden. De loze beloftes. Het ophemelen van eigen prestaties. Ik heb het allemaal meegemaakt.

Ik wilde hem zo graag geloven

Als ik mijn ex-partner aansprak op zijn gedrag, kwamen er tranen van spijt en vele beloftes. Ik geloofde hem, wilde dat zo graag. Ik wilde weer dat het werd zoals in het begin. Maar hoe hard ik ook mijn best deed, het werd nooit zo. Steeds kwam dat onderuithalende gedrag terug en steeds sneller.

Deze man had gelijk. Wat een herkenning en erkenning. Het lag niet aan mij, ik was niet gek. Het rotgevoel kwam inderdaad ook. Hoe had dit mij, een zelfstandige verstandige vrouw, kunnen overkomen? En zo lang? Het hakte er aardig bij me in. Wat me vooral trof was dat de hele relatie blijkbaar helemaal niet waar was. Dat het spel was. Toen ik las dat ik niet meer dan een kakkerlak onder zijn schoen ben geweest, brak ik.

Langzaam kapotgaan

Ik ontdekte dit pas jaren na mijn relatie. Als ik dit eerder had geweten, had het helemaal niet zover hoeven komen. Dan had ik mijn buikgevoel gevolgd, het gevoel dat er iets niet klopte. Iets wat te mooi lijkt, is vaak ook te mooi om waar te zijn. Maar ja, het voelde in het begin zo goed, dat wilde ik terug. Ik ben een knokker, geef niet zo snel op. Nog even dit proberen, nog even dat. Maar het maakte niet uit wat ik deed, het was nooit goed. Ik ging er langzaam maar zeker zelf aan kapot.

Zorg dat je jezelf informeert over narcistisch gedrag

Voorkomen en herstellen van narcisme begint met jezelf informeren. Denk niet je het wel herkent. In relaties heb je vaak te maken met verborgen narcisten, die zich heel normaal voordoen. Pas als je binnen bent, begint het spel. Dan is het al te laat. Weet wat het is, zodat je het kunt voorkomen.

Als je er al mee te maken hebt, is het belangrijk dat je weet hoe je het beste kunt herstellen, want narcisme is complex, maar herstellen ook. Ik help je graag door je te informeren over narcisme. Lees er meer over in mijn E-books en meer. Klik hier om ze aan te vragen. Zoek je hulp bij je herstel, dan kun je ook bij me terecht.

Willy Sietsma

REACTIES

Mike - 8 aug 2019

Veel herkenning. Net vrij. Nu nog herstellende

    R. Buzhu - 15 sep 2019

    Beste Mike, Je hebt de 1e stap gezet die jouw leven drastisch zal veranderen. Je hebt een einde gemaakt aan een relatie met een narcist. Chapeau en wees trots op jezelf. Ik wens jou veel geluk toe, hou van jezelf en geniet van de mooie en bijzondere momenten. Groet, Rachida

Manoniem - 8 aug 2019

Herkenbaar ook hier en al maanden herstellende. Merk aan mijzelf dat ik zelf ook soms deze narcistische neigingen hoe verschrikkelijk ook heb toegepast op de ander, alsof ik de ander zijn gedrag heb overgenomen en gekopieerd. Mijzelf in bepaalde dingen heb ontzien en mijn omgeving een andere leukere ik zien nu ze weg is en dat terwijl ik de ander nog steeds mis.

Anoniemme - 9 aug 2019

Heel herkenbaar helaas! Maar idd ook de kracht gevonden uit die relatie te stappen na zoveel jaren. Ben nog steeds herstellende ervan maar mijn drie mooie kinderen houden mij op de been.

Machteld - 10 aug 2019

Herstellende na een huwelijk van 22 jaar waaruit 3 mooie kinderen zijn geboren.Nu 5 jaar verder en worstel nog met t verwerken.Twijfel soms zo erg en denk dan dat ik een narcist ben..

Joke - 22 aug 2019

Het heeft mij 15 jaar gekost echt te herstellen. Inderdaad herkennen hulpverleners dit gedrag niet. Daar is geen hulp te verwachten. Het beste is met lotgenoten te praten. Die begrijpen wat je bedoelt en hoe jij je voelt. Ik ben 5 jaar depressief geweest en heb mezelf toen de denkbeeldige schop onder mijn achterste gegeven. Toen ging het langzaam beter.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + = zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.