Menu

7 redenen waarom je voor jezelf moet kiezen bij narcisme

1 reactie
narcisme

Kies voor jezelf bij narcisme


“Hoe belangrijk ben jij voor jezelf?” Dat is een vraag waar ik zelf even over na moest denken. Hoe is dat voor jou? Zeg je meteen “heel belangrijk” of realiseer je je nu dat je jezelf eigenlijk best wel wegcijfert, dat je vooral op anderen gefocust bent. Of zit je er ergens tussenin? Met een narcistische (ex-)partner wordt de kans steeds kleiner dat je jezelf belangrijk vindt. Dat is namelijk niet de bedoeling, je wordt stelselmatig bij jezelf weggeleid. 

De focus op jezelf is altijd belangrijk en nog meer als je met een narcist te maken hebt (gehad). Ik vertel je graag in zeven redenen waarom.

1. Alleen jij kunt jouw leven leiden

Het is jouw leven en van jou alleen. ‘Je wordt alleen geboren en je sterft alleen’ is de uitdrukking. Tussendoor is het aan jou om jouw leven vorm te geven. Als je een ander dat toestaat te doen, leef je het leven van die ander, niet dat van jou. Word je daar bewust van en kies ervoor het om te keren. 

2. Je kunt dan pas écht van een ander houden

Het lijkt zo’n dooddoener, maar hij klopt! Van een ander houden en daarmee willen dat de ander je compleet maakt, is geen liefde geven, maar liefde claimen en het maakt je afhankelijk van die ander. Dit is heel gevaarlijk in een wereld met narcisten, want juist daarmee halen ze je binnen. Eerst doen ze alsof ze het geven – zo’n fantastisch gevoel! – om je later op datzelfde vlak uit te hollen. Als je van jezelf houdt en weet dat je goed bent zoals je bent, heb daar niemand anders voor nodig. Je voelt je compleet en vrij om van de ander te houden. En andersom.

3. Je weet wat je waard bent

Als je weet wat je waard bent, raakt het jou niet meer wat een ander doet of zegt. Het doet namelijk niets af aan je waarde, aan wie je bent. Sterker nog, het zegt veel meer over die ander. Het maakt het veel makkelijker grenzen te stellen en maakt je minder manipuleerbaar.

4. Je kunt stoppen met claimen van een ander

Door dichter bij jezelf te komen, kun je meer van jezelf op aan, dat maakt je minder afhankelijk van anderen. Je bent je eigen schouder om op te huilen, je eigen steun en toeverlaat, je eigen sterke arm om je schouder. Je kunt altijd op jezelf terugvallen. Dat betekent niet dat je alles alleen moet doen, het betekent dat de ander het niet móet zijn. Dat geeft veel mooiere en gelijkwaardige verbindingen.

5. Je kiest voor waar het voor jou toe doet

Als je even uit de hectiek van het leven stapt, letterlijk even stilstaat bij jezelf, dan helpt je dat om te voelen wat je nu eigenlijk wilt. Waar je behoefte aan hebt. Stel jezelf de vraag: “Wat is belangrijk voor mij?” Het antwoord maakt dat je weer weet wat er voor jou toe doet, zodat je nog beter voor jezelf kan kiezen.

6. Je krijgt rust in je lijf

Vrouwen zijn van oudsher geprogrammeerd om voor anderen te zorgen, waardoor ze vaak volledig aan zichzelf voorbij kunnen gaan. Onbewust, maar soms ook bewust, want als je druk bezig blijft, de focus op anderen legt, hoef je het verdriet of de pijn wat je overkomen is niet te voelen. Maar als het je niet lukt om bij jezelf en je gevoelens stil te staan, komt er geen rust in je lijf.

7. Je bent verbonden met jezelf

Hoe vaak zeg je ‘ja’ op een verzoek en voelt het later als een ‘nee’? De ander voelt dat. Als je verbonden bent met jezelf, met jouw waarden, kies je vanuit wat belangrijk is voor jou. Dan geef je een eerlijk ‘nee’. Anderen weten zo veel beter wat ze aan je hebben, dat vinden ze veel prettiger.

Gezond egoïsme

Voor jezelf kiezen is een levenslang proces. Dat maakt het juist zo interessant. Soms is het zelfs zo dat kiezen voor jezelf op de lange termijn betekent dat je iets moet doen wat op korte termijn minder leuk is. Denk maar aan het beëindigen van je relatie. Kiezen voor jezelf klinkt misschien egoïstisch. Zoals een narcist dat doet. Maar dat is het niet, dat kun jij helemaal niet. Het is leven vanuit je eigen wensen, behoeftes en verlangens, met respect naar anderen. Het is gezond egoïsme.

Mijn keuze

Op dit moment sta ik zelf op een kruispunt om voor mezelf te kiezen en wel door een verandering in te voeren in mijn bedrijf. Een verandering waarmee ik terugkeer naar de basis van mijn bedrijf, naar mijn missie om ervoor te zorgen dat geen enkele vrouw meer wordt onderdrukt in haar zijn, in relaties of elders. Een verandering die ervoor zorgt dat het bij mij weer gaat stromen. Hoe zich dit precies uit gaat werken, dat is nog niet helemaal uitgekristalliseerd, wel dat het over narcisme blijft gaan. En dat ik de keuze maak om te stoppen met schrijven voor Nieuwe stap. Dit is mijn laatste blog hier, maar niet mijn laatste blog. Veel meer blogs, maar ook e-books en video’s vind je op mijn website www. WillySietsma.nl. 



REACTIES

Maris19 - 3 mrt 2022

Bedankt voor je mooie, interessante en waardevolle blogs. Veel succes met nieuwe kansen 🍀

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ negen = 12




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.