Menu

Hoe bouw je jezelf weer op na narcisme? Zie hier 9 stappen voor een positiever zelfbeeld

2 reacties
narcisme

‘Mijn hele persoonlijkheid ligt aan gruzelementen.’ Zo voelt het als je te maken hebt (gehad) met een narcist en/of een narcistische ouder. Jezelf kwijt zijn, een van de grote gevolgen van narcistisch misbruik.

Daar kun je gelukkig iets aan doen. Ervaring leert zelfs dat je jezelf beter leert kennen dan ooit. Een mooie bijkomstigheid. Grijp deze kans om je zelf weer op te bouwen, om te weten wie je bent en waar je voor staat. Werk aan je zelfbeeld. De stappen hieronder helpen je daarbij.

1. Ken je waarden

Je waarden zijn bepalend voorhoe jij in het leven wilt staan. Voor hoe jij met anderen omgaat en hoe je wilt dat anderen met jou omgaan. Ze bepalen je grenzen. Ken je ze niet, kun je ze ook niet stellen. Weet je waarden, leef ernaar.

2. Weet waar je goed in bent

Als jij doordrongen bent van je kwaliteiten, kan niemand je meer iets wijsmaken. Ken jij je kwaliteiten? Veel cliënten kunnen deze vraag niet (meer) beantwoorden. Leer ze weer kennen.

3. Je bent je gedachten niet

Gedachten die je veel denkt, worden overtuigingen. Als iemand vaak tegen je zegt dat je iets niet kunt of dat je gek bent, ga je daarin geloven. Dat werkt tegen je. Word je bewust van je gedachten, je overtuigingen zodat ze niet bepalend zijn, maar jij de regie weer overneemt.

4. Weet wat je voelt

Gevoelens zijn de boodschappers van je lijf, van je behoeftes. Ze willen gehoord worden. Doe je dat niet, bijvoorbeeld door ze weg te stoppen en/of ze te verdoven, dan komen ze op een andere manier om aandacht vragen.Via je zwakke plekken, via lichaamsklachten. Leer ze (weer) kennen, weer voelen. Omarm ze. Dat schept ruimte in je lijf en zorgt voor een betere gezondheid en meer energie.

5. Angst als beschermer

Angst is ook een boodschapper. Het zorgt ervoor dat je gewaarschuwd wordt voor gevaar en alert kunt reageren. Maar wanneer je leven overheerst wordt door angst en je past je je daardoor (on)bewust steeds aan, dan raak je steeds verder van jezelf verwijderd.Het is belangrijk dat je erachter komt wat de oorzaak is van je angst(en) is. Wat de wonden eronder zijn, zodat je deze kunt helen. Dit is belangrijk, want juist hier speelt de narcist op in.

6. Ken je behoeftes

Je behoeftes zijn nauw verbonden aan je angsten. Als het bijvoorbeeld jouw behoefte is erbij te horen, dan is het je angst om buitengesloten te worden, om niet gezien te worden. Vaak zoek je de vervulling van je behoeftes bij iemand anders. Dat maakt afhankelijk of zelfs verslaafd aan relaties. De narcist maakt er dankbaar gebruik van. Kom erachter wat je behoeftes zijn en vervul ze zelf.

7. Ken je verlangens

Weten wat je verlangens zijn, geeft je leven richting. Wil jij bijvoorbeeld leven vanuit jezelf, dan heb je uit te zoeken wie jij bent en hoe dat leven er voor je uit ziet. Je zet de intentie neer om zo te leven. Dat geeft richting, dat geeft beweging. Bijkomend voordeel is dat je je focust op positieve zaken, waardoor je nog meer positiviteit in je leven aantrekt.

8. Waar heb je succes in?

Misschien heb je het idee dat er helemaal niets terecht is gekomen van je leven, dat je weinig of geen successen hebt geboekt. Maar als je in beeld brengt wat er wél goed is gegaan, wat je wél hebt bereikt, wat er wél is, dan zul je zien dat er meer is gelukt dan je denkt. Dat je meer hebt om dankbaar voor te zijn dat je vermoedde.

9. Geeft of neemt het energie?

Vaak hebben we geen energie meer na alles wat er heeft gespeeld. Gelukkig kun je dit wel weer opbouwen. Het begint met je bewust worden van wat of wie energie geeft of neemt en daar op een juiste manier mee om gaan. Weet ook waarmee jij je energie opbouwt en pak dat op.

Je neemt je eigen leven weer terug

Hoe beter je al deze onderdelen kent, er bewust mee aan de slag gaat, hoe completer je wordt.Hiermee vind je de waarde in jezelf terug. Het helpt je van jezelf te houden, precies zoals je bent. Het geeft je het vertrouwen in jezelf terug, waardoor je ook weer in anderen kunt vertrouwen.

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy.

TAGS :

REACTIES

Şahin - 24 sep 2023

Heel herkenbaar allemaal..ik man van 37 jaar ook verzeild geraakt in een huwelijk met een narsistiche partner. Heel vaak en nog steeds voel ik mij door niemand begrepen behalve mijn moeder. Die heeft het namelijk door en ziet mij met de dag ongelukkiger worden. Voorbeelden als kwetsende woorden gebruiken als "wat voor man ben jij nouw, je bent toch geen vrouw dat je in de keuken staat" Ik die koken gezellig probeert te maken om met de kinderen te koken. Ik die haar wel eens heb voorgesteld om samen te gaan koken. Het antwoord is altijd nee geweest en als ik met de kids bezig was in de keuken waren het meestal demotiverend roepen dat we het schoon moeten houden en dat de kinderen moet oppassen. Daar is op zich niets geks aan maar de manier waarop en de ongunst die word getoond breken me. Ook al kook je de sterren van de hemel en ruim je de keuken helemaal op ook dan is het niet goed. Het is ook nooit goed ook al werk je je uit je naar en ben je een hardwerkende ondernemer die niets liever wilt dan een lekker fijn thuiskomen...helaas zit dat er voor mij niet in en zit ik inmiddels in een lastige scheiding waaraan ze niet wilt meewerken. Het is vaker gebeurd dat ze vol tranen mij kwam opzoeken om te zeggen dat het haar spijt..daar geloof je dan in en vervolgens begint het roedeltje opnieuw. Wat mij ook het meest bij is gebleven dat ze in de nacht nog erger geprikkeld is en daardoor ook enorm kon uitbarsten in woedeaanvallen naar de kinderen toe en som naar mij. Als je er dan wat over zei de volgende ochtend was het van ik weet echt niet wat ik doe ik de nacht..heel frustrerend en onbegrepen. Hierdoor kwam ik helaas in een depressie terecht, want als je nachtrust ook nog een afgepakt wordt en je kunt niet helen dan is het afgelopen met je en kun je intens verdrietig en uitgeput raken. Bij mij hielp het om af en toe een hotel te pakken met een spa:) ik wens iedereen die hiermee te kampen heeft heel veel sterkte. Ik ga een nieuwe bladzijde openen in mijn leven en ben ervan bewust dat ik altijd te maken zal hebben met een narsisitiche moeder van mijn kinderen. Ik zal en ben de beste vader voor hun en zal hun waar nodig altijd steunen en hier proberen niets van laten te merken. Ik weet dat het geen slecht persoon is en dat narsistiche mensen hier ook niet voor hebben gekozen om een persoonlijkheidstoornis op te lopen. Echter voor mij is het kiezen voor mezelf of de ex (liefde) van je leven. Hoe moeilijk het ook is en hoe moeilijk het zal worden sommige momenten zal je jezelf hier toch doorheen moeten wringen. Als hoogsensitief persoon maakt dat het allemaal toch een druppeltje erger. Ik sta open voor gesprekken en vond het ook fijn om jullie ervaringen te lezen. Alle goeds Şahin Akçay

Tim - 13 jan 2024

Tranen staan me nabij! Ik.. ben niet alleen... Ben radeloos, net als m'n 5 kids.. Wij worden al jaren gemanipuleerd, van de ene extreme emotie naar de andere meegesleurd... zonder uitzicht... Maar ik was ooit sterk en zeer optimistisch en zal dit overwinnen!! Thx voor alle raad!!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − = twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.