
‘Mijn hele persoonlijkheid ligt aan gruzelementen.’ Zo voelt het als je te maken hebt (gehad) met een narcist en/of een narcistische ouder. Jezelf kwijt zijn, een van de grote gevolgen van narcistisch misbruik.
Daar kun je gelukkig iets aan doen. Ervaring leert zelfs dat je jezelf beter leert kennen dan ooit. Een mooie bijkomstigheid. Grijp deze kans om je zelf weer op te bouwen, om te weten wie je bent en waar je voor staat. Werk aan je zelfbeeld. De stappen hieronder helpen je daarbij.
Inhoud blog
1. Ken je waarden
Je waarden zijn bepalend voorhoe jij in het leven wilt staan. Voor hoe jij met anderen omgaat en hoe je wilt dat anderen met jou omgaan. Ze bepalen je grenzen. Ken je ze niet, kun je ze ook niet stellen. Weet je waarden, leef ernaar.
2. Weet waar je goed in bent
Als jij doordrongen bent van je kwaliteiten, kan niemand je meer iets wijsmaken. Ken jij je kwaliteiten? Veel cliënten kunnen deze vraag niet (meer) beantwoorden. Leer ze weer kennen.
3. Je bent je gedachten niet
Gedachten die je veel denkt, worden overtuigingen. Als iemand vaak tegen je zegt dat je iets niet kunt of dat je gek bent, ga je daarin geloven. Dat werkt tegen je. Word je bewust van je gedachten, je overtuigingen zodat ze niet bepalend zijn, maar jij de regie weer overneemt.
4. Weet wat je voelt
Gevoelens zijn de boodschappers van je lijf, van je behoeftes. Ze willen gehoord worden. Doe je dat niet, bijvoorbeeld door ze weg te stoppen en/of ze te verdoven, dan komen ze op een andere manier om aandacht vragen.Via je zwakke plekken, via lichaamsklachten. Leer ze (weer) kennen, weer voelen. Omarm ze. Dat schept ruimte in je lijf en zorgt voor een betere gezondheid en meer energie.
5. Angst als beschermer
Angst is ook een boodschapper. Het zorgt ervoor dat je gewaarschuwd wordt voor gevaar en alert kunt reageren. Maar wanneer je leven overheerst wordt door angst en je past je je daardoor (on)bewust steeds aan, dan raak je steeds verder van jezelf verwijderd.Het is belangrijk dat je erachter komt wat de oorzaak is van je angst(en) is. Wat de wonden eronder zijn, zodat je deze kunt helen. Dit is belangrijk, want juist hier speelt de narcist op in.
6. Ken je behoeftes
Je behoeftes zijn nauw verbonden aan je angsten. Als het bijvoorbeeld jouw behoefte is erbij te horen, dan is het je angst om buitengesloten te worden, om niet gezien te worden. Vaak zoek je de vervulling van je behoeftes bij iemand anders. Dat maakt afhankelijk of zelfs verslaafd aan relaties. De narcist maakt er dankbaar gebruik van. Kom erachter wat je behoeftes zijn en vervul ze zelf.
7. Ken je verlangens
Weten wat je verlangens zijn, geeft je leven richting. Wil jij bijvoorbeeld leven vanuit jezelf, dan heb je uit te zoeken wie jij bent en hoe dat leven er voor je uit ziet. Je zet de intentie neer om zo te leven. Dat geeft richting, dat geeft beweging. Bijkomend voordeel is dat je je focust op positieve zaken, waardoor je nog meer positiviteit in je leven aantrekt.
8. Waar heb je succes in?
Misschien heb je het idee dat er helemaal niets terecht is gekomen van je leven, dat je weinig of geen successen hebt geboekt. Maar als je in beeld brengt wat er wél goed is gegaan, wat je wél hebt bereikt, wat er wél is, dan zul je zien dat er meer is gelukt dan je denkt. Dat je meer hebt om dankbaar voor te zijn dat je vermoedde.
9. Geeft of neemt het energie?
Vaak hebben we geen energie meer na alles wat er heeft gespeeld. Gelukkig kun je dit wel weer opbouwen. Het begint met je bewust worden van wat of wie energie geeft of neemt en daar op een juiste manier mee om gaan. Weet ook waarmee jij je energie opbouwt en pak dat op.
Je neemt je eigen leven weer terug
Hoe beter je al deze onderdelen kent, er bewust mee aan de slag gaat, hoe completer je wordt.Hiermee vind je de waarde in jezelf terug. Het helpt je van jezelf te houden, precies zoals je bent. Het geeft je het vertrouwen in jezelf terug, waardoor je ook weer in anderen kunt vertrouwen.
Willy Sietsma
Lees ook de andere blogs van Willy.
REAGEER OP DEZE BLOG