Menu

Deze 5 tips kunnen je relatie redden!

relatie redden

Scheiding voorkomen met een relatie-APK

In een huwelijk, in een relatie, waarin we altijd bepaalde verwachtingen hebben, sluipen mettertijd negatieve elementen: teleurstellingen, krenkingen, verwijten, jaloezie. Zulke gevoelens en gedachten worden heel vaak niet uitgesproken, laat staan besproken. En dat werkt op den duur ontwrichtend. Op zeker moment kan de relatie onhoudbaar worden. Dan komen mensen bij mij aan de mediationtafel en ontdekken niet zelden dan pas hoe ze dat stuklopen hadden kunnen voorkomen, namelijk door op tijd op een goede manier met elkaar in gesprek te gaan. Maar hoe doe je dat? Deze 5 tips om op een effectievere manier met elkaar te communiceren, kunnen je relatie redden.

1. Verbind je bewust aan de ander

Jezelf verbinden aan de ander is belangrijker en effectiever dan gelijk hebben of gelijk krijgen in een gesprek. Als je bereid bent om je aan de ander te verbinden, betekent dit dat je openstaat voor de ander en dat je in het oog houdt wat voor de ander belangrijk is. Omdat de ander zich door die verbinding door jou gezien voelt, zorgt dat ervoor  dat het gesprek op alle fronten op een meer vruchtbare wijze zal verlopen.

2. Luister meer dan je spreekt

We luisteren vaak maar met een half oor naar wat de ander te vertellen heeft. In een gesprek zijn we veel meer gericht op het geven van een reactie, op het maken van ons punt, dan dat we echt horen wat de ander heeft te zeggen. Luisteren betekent dat je bereid bent de leefwereld van de ander binnen te treden, dat je daar de moed voor hebt en neemt. Je wil de ander echt begrijpen, ook al verschil je met hem of haar van mening.

3. Begrijp de ander eerst

De bereidheid om de ander te begrijpen, houdt in dat je genereus bent naar de ander en dat je jezelf onder controle houdt ten opzichte van de ander. Wees dus respectvol, geduldig, emphatisch en ben nieuwsgierig naar hoe verschillend jullie zijn in plaats van daarover boos te worden.

Probeer te achterhalen wat de ander eigenlijk nodig heeft, ook al komt hetgeen de ander zegt over als een verwijt of als een oordeel. Wat zit daar achter? Als je je daaraan kunt verbinden, zal de ander zich begrepen en gehoord voelen en dat werkt wederkerig. De ander zal zich dan ook openstellen voor jou en jou willen begrijpen.

4. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel

We zijn veelal geneigd om de ander verantwoordelijk te houden voor hoe we ons voelen. Dat het door de ander komt dat we boos zijn of verdrietig en dat de schuld voor hoe we ons voelen dus bij die ander ligt. Het is een van de grootste en ontwrichtende verwijten die we in een relatie naar elkaar maken. Hoe je je voelt, is echter niet iets waar de ander verantwoordelijk voor is. De ander maakt je niet boos, gefrustreerd of verdrietig. Zijn of haar gedrag of opmerkingen kunnen je echter wel ‘triggeren’ in die zin dat het iets oproept dat voor jou belangrijk is of dat het je raakt. In plaats van te zeggen ‘Je maakt me boos,’ (een verwijt) is het effectiever om het bijvoorbeeld te verwoorden in ‘Ik voel mij zo gefrustreerd, omdat het voor mij belangrijk is dat we ons aan de gemaakte afspraken houden.’ (uitleg voor je emotie)

5. Wees bereid om ‘neen’ te horen

Aan mijn mediatontafel zie ik regelmatig dat er een grote boosheid en frustratie bij de een kan ontstaan als er door de ander ‘neen’ wordt gezegd op zijn of haar verzoek. Waarom raken we van een ‘neen’ zo overstuur? Veelal omdat ons verzoek niet echt een verzoek of een vraag is, maar eerder een eis en we daarom niet bedacht zijn op een ‘neen’ van de ander. We worden boos op de ander, omdat hij of zij niet doet wat jij eigenlijk eist.

Als je de focus kunt leggen op waarom de ander ‘neen’ zegt op jouw ‘verzoek’, als je de ‘neen’ van de ander probeert te begrijpen, kun je de ‘neen’ op een andere manier horen. Je hebt dus een keuze in hoe je de ‘neen’ van de ander hoort. Het zou zo maar tot gevolg kunnen hebben, dat de ander zich bedenkt en toch ‘ja’ zegt tegen je verzoek of dat je echt begrip krijgt voor de ‘neen’ van de ander.

In Nederland eindigt een op de drie huwelijken in een echtscheiding, bij een tweede huwelijk zelfs een op de twee. Dat zou door relatie-onderhoud anders kunnen worden. Een relatie-APK kan, net zoals een verplichte APK voor de auto problemen voorkomt, je relatie redden. Door beter en regelmatig onderhoud van de relatie kunnen conflicten worden voorkomen, althans kunnen conflicten op een betere manier met elkaar worden besproken.

Anna Soedira

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × = eenentwintig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.