Menu

Doe de test: welke scheidingsmethode past bij jou?

scheidingsmethode

Als je op het punt staat om te gaan scheiden, komen er heel veel zaken op je af. Vooral veel dingen waar je je normaal gezien nooit mee bezighoudt en nog geen kaas van gegeten hebt. Neem nou het kiezen van een scheidingsmethode. Dit is echt iets waar je even goed voor moet gaan zitten voordat je gaat scheiden. Tegenwoordig kun je kiezen uit drie opties: via de advocaat, mediator of online. Uitelkaar.nl ontwikkelde een test om te kijken welke methode het beste bij jou past. 

Advocaat, mediator of online

Veel mensen denken bij het regelen van een scheiding automatisch dat ze een advocaat in de arm moeten nemen. Maar dat is niet zo. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om te scheiden: via de advocaat, mediator en online. Deze laatste optie is voor veel mensen nog onbekend, maar is de laatste tijd wel in opkomst. Vooral sinds we tijdens de coronacrisis alles online zijn gaan doen.

Persoonlijke situatie

De methode die je kiest is afhankelijk van je persoonlijke situatie en je behoeftes. Zit je in een vechtscheiding of is de financiële situatie ingewikkeld, bijvoorbeeld omdat één van jullie een eigen zaak heeft? Misschien is het dan verstandig om beiden een eigen advocaat in handen te nemen. Of verschillen jullie enkel op een paar punten van mening? Dan zou je samen een advocaat kunnen kiezen of enkele sessies met een mediator kunnen proberen. Of kunnen jullie nog steeds goed met elkaar overweg en willen jullie er graag samen goed uitkomen? Dan is online scheiden een goede optie. 

Rechtsgeldig

Al deze drie opties leiden tot een rechtsgeldige scheiding. Je hoeft na je online scheiding dus niet alsnog apart naar de rechter om het officieel te maken. Het is zo dat alleen een advocaat het verzoek tot scheiding kan indienen bij de rechter. Als je via een mediator je scheiding regelt, zorgt de mediator ervoor dat er een advocaat betrokken wordt voor dit laatste stuk van de rit. Check bij een online scheiding ook of de kosten van de advocaat zijn inbegrepen. De advocaat checkt bij een online scheiding of alles juridisch klopt, bespreekt dit vervolgens met jullie en dient de scheiding in bij de rechtbank.  

Sta je voor de beslissing om een scheidingsmethode te kiezen? Of ken je iemand die voor deze keuze staat? Doe dan nu de test:

Test: welke scheidingsmethode past het beste bij jou? 

De test is ontwikkeld door Uitelkaar.nl, een sociale onderneming die als doel heeft het scheidingsproces te optimaliseren. Uitelkaar.nl werkt samen met diverse maatschappelijke organisaties als het LBIO, Nibud, SI2Fund en HiiL en voldoet als enige online scheidingsplatform aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand. In het traject bij Uitelkaar.nl is de advocaat inbegrepen. 

Lees ook de andere blogs van Uitelkaar.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf − = 3




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.