Menu

Scheiden doe je van je partner, niet van je vrienden, toch?

scheiden omgangsregeling vrienden

Bij een scheiding denk je eigenlijk altijd aan het scheiden van je partner. Als je na jaren huwelijk of vaste relatie gaat scheiden dan is het natuurlijk logisch dat je, soms na een transitie periode, door gaat met je leven zonder elkaar. Als er kinderen zijn zullen zij zich afwisselend bij jou of bij je ex partner bevinden en steeds vaker wordt er ook voor een huisdier een omgangsregeling afgesproken. Waar je het eigenlijk onderling maar zelden over hebt zijn de vrienden. Eigenlijk is dat heel vreemd, want ook de vrienden hebben direct te maken met jullie beslissing om te scheiden. Wie blijft bij wie, wie gaat met wie verder en hoe worden de omgangsdagen met deze vrienden tussen jullie verdeeld?

Omgangsregeling voor vrienden

Je bent misschien snel genegen om bij je vrienden al heel snel te bedenken wie het eerste een vriendschap met deze en gene had. Zijn studievrienden blijven met hem omgaan en haar vriendinnen staan natuurlijk faliekant achter haar. Maar is dat ook zo? Hoe langer stellen bij elkaar zijn, hoe meer die vriendschappen door elkaar zijn gaan lopen. Hij houdt eigenlijk helemaal niet van de bioscoop maar zijn studievriend wel dus gaat deze al jaren met haar minimaal 1 keer per maand naar de film. Zij heeft het golfen na 2 cursussen opgegeven maar haar beste vriendin met partner gaan elk voorjaar met hem op 3 daagse clinic in Portugal. Dan blijken er ook nog wat mensen elkaar gevonden te hebben tijdens de verjaardagsfeestjes en zijn er diverse koppeltjes ontstaan tussen beider vriendenkringen zodat het simpelweg scheiden van deze vrienden een onmogelijke zaak is geworden.

Zodra echter het besluit tot scheiden definitief genomen is en er al acties ondernomen worden of zodra de scheidingsuitspraak er ligt blijken mensen het toch wel erg moeilijk te vinden om met elkaar om te blijven gaan. En dat terwijl je juist in deze zware tijden zo’n behoefte hebt aan je vrienden. Het kan enorm zwaar vallen om te merken dat er dan vrienden gaan afvallen of, als er een vechtscheiding gaande is, partij te kiezen voor je ex partner.

Ook vrienden hebben het moeilijk met jullie scheiding

Hoe pijnlijk ook, een scheiding van je partner kan ook wel degelijk een scheiding van 1 of meerdere van je vrienden betekenen. De redenen hiervoor kunnen divers zijn. Er zullen echt wel vrienden in jullie gezamenlijke vriendenkring zijn die eigenlijk toch altijd meer van hem of meer van haar zijn gebleven. Die de partner altijd hebben geduld en er maar gewoon voor lief bij hebben genomen maar waar nooit echt warme gevoelens bij kwamen kijken. Ze kwamen wel naar de verjaardagen van jullie allebei maar het was wel duidelijk dat er eigenlijk maar met 1 van jullie een echte oprechte vriendschap was. Dan zijn er de vrienden die gewoon niet weten hoe ze met een scheiding om moeten gaan en dan de makkelijkste weg kiezen; gewoon even vermijden. Dit kun je vrienden niet echt kwalijk nemen, niet iedereen weet goed met de moeilijke situatie van een scheiding om te gaan. Dat kan door hun eigen ervaringen zijn of gewoon omdat ze echt niet weten wat ze nu tegen jullie moeten zeggen.

Natuurlijk zijn er dan ook nog de vrienden die de meest pijnlijke ervaring van allemaal oplevert; de vrienden die heel bewust een keuze maken tussen jullie en ervoor kiezen om slechts met 1 van jullie om te blijven gaan en de ander liever niet meer zien of spreken. En ja, ook dat kan gebeuren en dat recht hebben zij natuurlijk, hoe pijnlijk ook voor de achterblijver.

Voorkomen is beter dan achteraf goedpraten

Ik zou hiervoor een goede tip willen geven. Als je dan toch al in gesprek bent met je bijna ex partner over de kinderen, inboedel en het huis en je zit al in een afspraken gemoedstoestand, breng dan ook alvast de vrienden ter sprake. Niet om tot in detail een omgangsregeling over deze vrienden af te spreken maar wel om alvast met elkaar bespreekbaar te maken wat er kan gebeuren. Realiseer je dat het ook voor jullie vrienden niet makkelijk is en dat ook zij daar een nieuwe manier van omgaan in moeten vinden. Je wil niet tijdens het uithuilen bij je vriendin je ex partner zien binnenwandelen. Maar net zo min als dit pijnlijk en gênant is voor jullie, is het dat ook voor deze vriendin. Probeer bijvoorbeeld onderling af te spreken wie een groot beroep zal doen op die ene allerbeste vriendin of vriend, zodat je ook bij hen de wind uit de zeilen neemt voor mogelijke vervelende situaties.  En bespreek alvast hoe jullie van plan zijn om in de nabije toekomst die bioscoopavondjes en dat jaarlijkse golfweekendje willen oplossen. Willen jullie die voortzetten, heeft de ander daar problemen mee? Gaan jullie daar de scheiding en elkaar bespreken of niet?

Je hoeft niet alles vast te leggen maar het onderwerp aansnijden en alvast bespreken kan het al zoveel makkelijker maken, voor alle partijen.

Maya Koolmees-Zijp

LC LifeConsultant

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− twee = 6




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.